Město pro byznys: Na Hradecku se podniká nejlépe přímo v krajském městě

Hradec Králové je nejlepším městem z hlediska podnikatelského potenciálu v celém Královéhradeckém kraji. Podnikání se daří také v Broumově a v Trutnově. Ukázaly to výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys, které jsou vyhlašovány v rámci krajských setkání Svazu měst a obcí.

Analytici agentury Datank v něm hodnotí všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Zleva Michal Rosa, Miroslav Hloušek a Kamil Slezák | Město pro byznys

Hradec Králové podporuje rozvoj podnikání

V krajském městě je v přepočtu na 1000 obyvatel vůbec největší počet ekonomických subjektů, přičemž tento počet se meziročně navíc v rámci celého regionu nejvíce zvětšuje. Hradec Králové se může rovněž pochlubit velmi vysokým podílem firem s více než 250 zaměstnanci na celkovém počtu ekonomických subjektů.

Rozvoji podnikání prospívá i dobrá dopravní dostupnost města. Hradec Králové myslí rovněž na rozvoj elektromobility, alespoň to dokládá vůbec nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily, přičemž jejich počet je regionálně velmi vysoký také při přepočtu na 100 firem.

V rámci Královéhradeckého kraje vysoce nadprůměrná změna počtu obyvatel je adekvátně kopírována počtem dokončených bytů na 1000 obyvatel. Radnice vynakládá dostatek finančních prostředků zejména do oblasti veřejné dopravy, sportu a kultury.

EDIH Northeast podporuje inovace a digitální transformaci v severovýchodních Čechách

V rámci kraje získaly největší počet bodů také webové stránky města, které z pohledu podnikatele obsahují vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správu a mnoho dalších užitečných informací.

„Ocenění si velmi vážím, protože pro podporu podnikání jsme udělali za poslední dva roky maximum. Jako příklad můžu uvést, že se snažíme nastavit ještě transparentnější pravidla pro podnikání. Můžu zmínit, že město je zřizovatelem Technologického centra, které je přímo určeno pro podporu začínajících podnikatelů. Pravidelně se potkáváme s podnikateli, aktuálně připravujeme v tomto volebním období již druhé velké setkání s podnikateli,“ říká náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek.

Broumov dobře čerpá dotace, Trutnov má nejvyšší scóring úředních hodin

Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil Broumov, který v Královéhradeckém kraji zaznamenává vůbec nejvyšší podíl dotacích na celkových příjmech. Radnici lze pochválit za to, že věnuje dostatečné finance do oblasti sociální péče a do oblasti vzdělávání.

Podnikatele jistě potěší, že je ve městě při srovnání s ostatními v regionu relativní dostatek volných pracovních sil. Broumov dosáhl v regionu velmi dobrého výsledku v testu elektronické komunikace, která prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí odcházejících ze živnostenských úřadů.

Náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek | Město pro byznys

Bronz bere Trutnov, ve kterém se daří udržovat ve vyvážené rovině nárůst počtu obyvatel s bytovou výstavbou, a to při relativním dostatku lidí na pracovním trhu. Radnice se může pochlubit vysokou likviditou nebo finančními prostředky směřovanými do oblasti vzdělávání a kultury. Otevřenost radnice podtrhuje v rámci Královéhradeckého kraje vůbec nejvyšší počet úředních hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale samozřejmě nejen oni, vyřídit vše potřebné.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Přečtěte si také kladní informace o výzkumu

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023 v Královéhradeckém kraji

  1. Hradec Králové
  2. Broumov
  3. Trutnov
  4. Nový Bydžov
  5. Nová Paka
  6. Dobruška
  7. Vrchlabí
  8. Jaroměř
  1. Náchod
  2. Dvůr Králové nad Labem
  3. Rychnov nad Kněžnou
  4. Kostelec nad Orlicí
  5. Nové Město nad Metují
  6. Jičín
  7. Hořice

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS, Svaz měst a obcí ČR a Centrum udržitelné budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Doporučujeme