Ve středočeském kraji se nejlépe podniká v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav zaznamenává skvělé výsledky jak v podnikatelském prostředí, tak v přístupu veřejné správy, a stává se tak Městem pro byznys Středočeského kraje. Na druhém a třetím místě se ve Středočeském kraji umístily Lysá nad Labem a Kralupy nad Vltavou.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem zpracovává analytická agentura Datank a vyhodnocuje v něm v rámci celé České republiky 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.

Zleva Ondřej Šmíd, Miroslava Kašpárková a Petr Listík | Město pro byznys

Mladá Boleslav nabízí kvalitní podnikatelské prostředí

Statutární město Mladá Boleslav se může v rámci Středočeského kraje pochlubit velmi vysokým podílem firem s více než 250 zaměstnanci na celkovém počtu ekonomických subjektů. Podnikatelské prostředí může těžit z dobré dopravní dostupnosti, ve městě myslí také na elektromobilitu, o čemž svědčí nejvyšší počet dobíjecích stanic v přepočtu na 100 firem.

V rámci kraje nadprůměrná změna počtu obyvatel je příslibem rozvoje podnikání i do budoucna. Město umí čerpat dotace, jejich podíl na celkových příjmech je v regionu vysoce nadprůměrný. Dostatečné finanční prostředky věnuje Mladá Boleslav především do oblasti veřejné dopravy.

Město pro byznys: Brno dominuje podnikatelskému prostředí na jižní Moravě

Magistrát nabízí podnikatelům, stejně jako všem ostatním obyvatelům, nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si můžou vyřídit vše potřebné. Při srovnání všech měst s rozšířenou působností ve Středočeském kraji byly z pohledu podnikatele jako velmi kvalitní vyhodnoceny také webové stránky města.

„Pro Mladou Boleslav je pochopitelně nejtypičtější závod ŠKODA Auto, který díky své výrobě osobních automobilů na sebe nabaluje další podniky, které pro něj vyrábějí různé komponenty. Tím pádem je v Mladé Boleslavi vysoká zaměstnanost a hodně firem, které zaměstnávají velké množství lidí. Pokud jde o infrastrukturu, tak se v letošním roce připravuje především rozšíření třídy Václava Klementa,“ říká náměstkyně primátora Mladé Boleslavi Miroslava Kašpárková.

Lysá nad Labem investuje do rozvoje, Kralupy nad Vltavou uspěly v mystery testování

Stříbrná Lysá nad Labem těží především z kvalitního podnikatelského prostředí, které se i nadále rozvíjí. Svědčí o tom alespoň v rámci kraje vůbec nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích.

Příslibem rozvoje podnikání do budoucna je i nízký index stáří, vysoký nárůst počtu obyvatel a nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Radnici je možné pochválit za nadprůměrné výdaje do oblasti sportu a bydlení a také za velmi nízkou dluhovou službu. Podnikatele potěší i velmi nízká daň z nemovitosti.

Náměstkyně primátora Mladé Boleslavi Miroslava Kašpárková | Město pro byznys

Třetí Kralupy nad Vltavou kralují v oblasti přístupu veřejné správy. V rámci Středočeského kraje dosáhly skvělého výsledku v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí živnostenských úřadů. Radnice věnuje dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti vzdělávání. Podnikatelé ve městě můžou ocenit v rámci celého kraje relativní dostatek volných pracovních sil.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Přečtěte si také základní informace o výzkumu

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023 ve Středočeském kraji

  1. Mladá Boleslav
  2. Lysá nad Labem
  3. Kralupy nad Vltavou
  4. Poděbrady
  5. Dobříš
  6. Kladno
  7. Slaný
  8. Kolín
  9. Neratovice
  10. Český Brod
  11. Brandýs n. L. / Stará Boleslav
  12. Beroun
  13. Kutná Hora
  1. Příbram
  2. Nymburk
  3. Mnichovo Hradiště
  4. Hořovice
  5. Mělník
  6. Benešov
  7. Čáslav
  8. Rakovník
  9. Černošice
  10. Říčany
  11. Sedlčany
  12. Votice
  13. Vlašim

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS, Svaz měst a obcí ČR a Centrum udržitelné budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Doporučujeme