MZV po pandemii znovu přijímá žádosti o zaměstnanecké karty v rámci cílené ekonomické migrace

Ministerstvo zahraničí obnovilo od tohoto týdne příjem žádostí o zaměstnaneckou kartu v Programu kvalifikovaný zaměstnanec na znovuotevřených zastupitelských úřadech, například na Ukrajině. Reaguje tak na vysokou poptávku českých firem po zaměstnancích ze zahraničí. Přijímání těchto žádostí bylo dosud limitováno opatřeními jak v ČR, tak v zemích původu pracovníků. Ti mohou do ČR cestovat za prací také na základě krátkodobých víz za účelem sezónního zaměstnání či za prací v potravinářské výrobě.

Změnou Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR přijímají české ambasády či vízová centra od pondělí 15. června opět žádosti o zaměstnaneckou kartu v Programu kvalifikovaný zaměstnanec (jedná se o žádosti těch zájemců, kteří byli do Programu zařazeni před vypuknutím pandemie), a to na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině, v Srbsku, Mongolsku, Moldavsku a v Kazachstánu. Ve stejných zemích jsou také od pondělí 15. června do Programu kvalifikovaný zaměstnanec zařazovány nové žádosti.

„Restart české ekonomiky po krizi je spojen mimo jiné i s obnovením možnosti zaměstnat pracovníky ze zahraničí v úspěšných programech, jako je např. ten pro kvalifikované zaměstnance. Museli jsme opakovaně firmám vysvětlovat, že přestože situace v ČR už byla z hlediska nákazy velmi dobrá, např. na Ukrajině stále platila přísná opatření a epidemie tam ještě nebyla u konce. Proto jsme mohli tento program spustit znovu až nyní,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Všechny zastupitelské úřady České republiky, na kterých byl obnoven příjem žádostí o víza, rovněž vyřizují krátkodobá schengenská víza pro sezónní pracovníky a pro pracovníky v potravinářství. Restartován byl i Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a Program klíčový a vědecký personál.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Koronavirus
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme