Na jordánském veletrhu SOFEX se představily české zbrojařské firmy

Třináctý veletrh obranné techniky SOFEX se uskutečnil po covidové pauze v jordánském rudomořském přístavu Aqaba. Česká republika se tam představila národním stánkem.

Stánek v průběhu veletrhu navštívil i jordánský král Abdullah II., jenž veletrh osobně zaštiťuje. Výstava trvala čtyři dny od 31. 10. do 3. 11. 2022. Během prvního dne došlo v prostorách českého stánku k podpisu memoranda o porozumění a spolupráci mezi Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a Jordan European Business Association, která by měla být základem pro další užší spolupráci v této oblasti.

Ilustrační fotografie

Podpisu byl přítomen mj. velvyslanec ČR v Jordánsku Josef Koutský, zástupci Ministerstva obrany ČR a vládní agentury AMOS, výkonný ředitel jordánské královské zbrojovky JODDB plukovník Murad Al Amarin a zástupci firem z obou zemí.

Český zbrojařský průmysl na veletrhu kromě Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR reprezentovali zástupci Excalibur Army, JPrecision, České zbrojovky/Colt CZ a Tatra Trucks. Akce se uskutečnila v rámci projektů ekonomické diplomacie (PROPED).

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Obrannému veletrhu SOFEX 2022 se podařilo přilákat celkem 271 vystavovatelů ze 40 zemí, oficiální delegaci přitom vyslalo 70 států. I vzhledem k tomu, že veletrh SOFEX klade důraz specificky na speciální operace, na jeho okraji proběhla také jednodenní konference Middle East Special Operations Commanders Conference (MESOC).

Organizátorem SOFEX je stejnojmenná společnost spadající pod královskou zbrojovku Jordan Design and Development Bureau (JODDB). Výstavu letos podle organizátorů navštívilo více než 3000 zahraničních a 5000 místních návštěvníků. Další ročník se uskuteční za dva roky, opět v Aqabě.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ammánu (Jordánsko). Autorka: Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Jordánsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme