Na Královéhradecku podnikání dominují doučování doma a ekofarma

Firmou roku 2022 Královehradeckého kraje se stala společnost Doučování Doma věnující se individuálnímu doučování běžných školních předmětů a cizích jazyků. Titul Živnostník roku 2022 získal Jan Bošina, který chová hospodářská zvířata a na své ekofarmě vyrábí produkty v biokvalitě.

Sedlák Jan Bošina zvítězil také v doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, již dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali

Jan Bošina a Michaela Entrichová

Ekologické zemědělství je přirozené

Vítězný živnostník a majitel známé ekofarmy Jan Bošina chová skot, prasata, drůbež a zabývá se zpracováním vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, které prodává ze dvora.

„Naše rodina hospodaří ekologicky na 400 hektarech v broumovském výběžku. Chováme masný skot, prasata plemene mangalice a drůbež. Veškeré maso zpracováváme na vlastní porážce a bourárně, a poté prodáváme ve farmářském krámku na farmě,“ shrnuje Jan Bošina.

Pro zákazníky je ve Vernéřovicích připravená i dětská farma s hospodářskými zvířaty a občerstvení. Také pořádá exkurze a zážitkové vyučování pro školy.

Od začátku pro něho bylo přirozené hospodařit v režimu ekologického zemědělství. Zákazníky jsou lidé, kteří chtějí kvalitní potraviny, zároveň jim není jedno, kde potraviny vznikají a jaký má jejich výroba dopad na životní prostředí. Za nejdůležitější považuje osobní přístup k zákazníkům, možnost si prohlédnout farmu a kvalitu výrobků. Za největší úspěch považuje okruh zákazníků, kteří neváhají zajet nakoupit na farmu, která je poměrně vzdálená od větších měst.

Firma roku Ústecka vyrábí Priessnitzovy zábaly. Mezi živnostníky vyhrála pěstitelka levandulí

„Získal si moje sympatie z důvodu, že v oboru pracuje již několik desítek let. Zaměstnává celou rodinu, své kamarády a přátele z okolí. O jeho výrobky je velký zájem, což svědčí o jejich kvalitě,“ ohodnotil vítěze porotce Michal Šotola z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila Radka Votavová věnující se navrhování zahrad. Pomyslný bronz získala Natalija Holubová, která prodává a zajišťuje servis tepelné techniky.

Flexibilní doučování podle přání klienta

Vítězná společnost Doučování Doma organizuje individuální doučování všech běžných školních předmětů a cizích jazyků.

„Přizpůsobíme se našim klientům dnem, časem i místem výuky a dále probíranou látkou a intenzitou lekcí. Naši klienti nejsou vázání žádnými smlouvami, žádnými předplacenými balíčky, flexibilně reagujeme na jejich poptávku,“ říká majitelka Michaela Entrichová.

Základem je doučování matematiky, anglického a českého jazyka a typově příprava na přijímací zkoušky na víceletá gymnázia, na přijímací zkoušky z 9. třídy ZŠ a k maturitě.

Ilustrační fotografie

Firma se stará o to, aby klienti našli doučování šité na míru jejich požadavkům, které je bude bavit, a aby se lektoři mohli soustředit na samotnou výuku a neřešit zbytečnou administrativu a byrokracii. Dává důraz na kvalitní lektory, kteří šíří dobré jméno společnosti a díky kterým se klienti vracejí i po letech.

Doučování je nesmírně individuální, každý student od něj totiž očekává něco jiného.

„Oceňuji u paní majitelky její nadšení a vitalitu. Sází na kvalitu lektorů a jsem přesvědčený, že právě zmíněné nadšení dokáže přenést na své lektory, a tím pádem i na své studenty. To v případě doučování považuji za jeden z důležitých atributů,“ okomentoval volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala společnost Ateliery Bárta, která se věnuje restaurování kulturních památek. Bronzovou příčku obsadila společnost Jordi‘s, výrobce čokolády.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně. Portál BusinessInfo.cz je mediálním partnerem soutěže.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Královéhradeckého kraje

  • Doučování Doma s.r.o. – individuální doučování běžných školních předmětů i cizích jazyků (Hradec Králové)
  • Ateliery Bárta s.r.o. – restaurování kulturních památek (Hořice)
  • Jordi‘s s.r.o. – výrobce čokolády (Hradec Králové)

MONETA Živnostník roku 2022 Královéhradeckého kraje

  • Jan Bošina – chov hospodářských zvířat (Vernéřovice)
  • Radka Votavová – designér permakulturních zahrad (Náchod)
  • Natalija Holubová – prodej, instalace, záruční a pozáruční servis tepelné techniky (Železnice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Královéhradeckého kraje:
Jan Bošina – chov hospodářských zvířat (Vernéřovice)

Medailonky vítězných firem

Doučování Doma s.r.o. – Hradec Králové
www.doucovanidoma.cz

Společnost organizuje individuální doučování všech běžných školních předmětů a cizích jazyků. Přizpůsobují se klientům dnem, časem i místem výuky a také probíranou látkou a intenzitou lekcí. Klienti nejsou vázání žádnými smlouvami, flexibilně reagujeme na jejich poptávku. Firma se stará o to, aby klienti našli doučování šité na míru jejich požadavkům, které je bude bavit, a aby se lektoři mohli soustředit na samotnou výuku a neřešit zbytečnou administrativu a byrokracii. Společnost dává důraz na kvalitní lektory, kteří šíří dobré jméno firmy a díky kterým se klienti vracejí i po letech. Firma má celkem 25 lektorů.

Ateliery Bárta s.r.o. Hořice
www.atelierybarta.cz

Kromě restaurování dřevěného mobiliáře a nábytku se firma specializuje také na řezbářské práce a umělecké truhlářství. Provádí všechny druhy restaurátorských prací, chrámové práce, restaurování hodin, pozlacování, restaurování dřevěných podlah a parket, čalounické práce, polychromii a polychromovaná sochařská díla. „Můj otec působil v uměleckých řemeslech od roku 1969, v roce 1975 začal působit v Jičínském muzeu jako restaurátor, kam mě potají pravidelně bral a zasvěcoval do tajů řemesla,“ říká majitel firmy Tomáš Bárta. V roce 1990 založil restaurátorské Ateliéry Bárta, které vedl další patnáct let, a pak firmu synovi předal. Současně se společnost soustřeďuje na klienty, jejich požadavky a individuální přístup. Základním úspěchem v podnikání je každý dobře zakončený projekt, protože každá zachráněná památka je kulturním zachráněným odkazem minulosti pro budoucí generace. Zákazníky jsou jak státní instituce, tak soukromí zákazníci.

Jordi´s s.r.o. Hradec Králové
www.jordis.cz

Firma vyrábí jako první v republice čokoládu od kakaového bobu až po finální tabulku. Začátky se datují k roku 2010, kdy si za čtrnáct tisíc korun pronajali prodejnu, aby si splnili sen prodávat pravou prémiovou čokoládu. Zákazníky jsou milovníci kvalitní čokolády. Podle zástupců společnosti je nejdůležitější dát lidem kvalitu a co možná nejlepší servis. Jordi´s se zabývá výrobou limitovaných sérií čokolád, takže vždy minimálně jednou za měsíc nabízí zákazníkům něco nového. Má také svoji prodejnu, což ji odlišuje od většiny konkurentů a nad prodejnou drží přímou kontrolu a provozuje si ji sama. Z ničeho firma vybudovala značku, kterou zná každý opravdový milovník a znalec čokolády v České republice. Aktuální metou je postavit vlastní výrobnu na zelené louce.

Trojice nejlepších živnostníků

Jan Bošina Vernéřovice
www.masozfarmy.cz

Zabývá se chovem hospodářských zvířat, konkrétně skotu, prasat, drůbeže, dále zpracování vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, prodává ze dvora. „Naše rodina hospodaří ekologicky na 400 hektarech v broumovském výběžku. Chováme masný skot, prasata plemene mangalice a drůbež. Veškeré maso zpracováváme na vlastní porážce a bourárně, a poté prodáváme ve farmářském krámku na farmě,“ říká. Pro zákazníky je připravená i dětská farma s hospodářskými zvířaty a občerstvení. Také pořádá exkurze a zážitkové vyučování pro školy. Od začátku pro něho bylo přirozené hospodařit v režimu ekologického zemědělství. Zákazníky jsou lidé, kteří chtějí kvalitní potraviny, zároveň jim není jedno, kde potraviny vznikají a jaký má jejich výroby dopad na životní prostředí. Za nejdůležitější považuje osobní přístup k zákazníkům, možnost si prohlédnout farmu, kvalitu výrobků. Za největší úspěch považuje získání zákazníků, kteří neváhají zajet nakoupit na farmu, jež je poměrně vzdálená od větších měst.

Radka Votavová – Náchod
radkavotavova.cz

„Jsem designér permakulturních zahrad. Navrhuji a učím tvořit džungloidní zahrady – zahrady plné jídla, zdraví a krásy založené na principech udržitelnosti a soběstačnosti, s respektem k přírodním zákonům a s otiskem duše majitele zahrady,“ říká Radka Votavová. Vše učí ve svých on-line kurzech a živých kurzech, inspiruje své klienty blogovými články a příspěvky na sociálních sítích. Její projekt Nezkrotná zahradnice vznikal postupně od roku 2018, kdy si přečetla větu „Žij příběh, který chceš vyprávět“. Teprve při tvorbě nového webu, kdy spolu s interiéry navrhovala i přírodní zahrady, si naplno uvědomila, jak dva rozdílné světy to jsou. Usiluje o částečnou soběstačnost, pracuje jen s dešťovou vodou, bez elektřiny. Své praktické zkušenosti zúročuje v návrzích zahrad pro své klienty. Za poslední rok prošlo jejími kurzy a webináři přes devět tisíc tvůrců své vlastní zahrady.

Natalija Holubová – Železnice
www.kotle-sas.cz

„Zastupujeme renomované výrobce tepelné techniky na českém trhu. Pečlivě si vybíráme náš sortiment, aby byl cenově dostupný a hlavně funkční,“ sděluje Natalija Holubová. Spolu s výrobci se snaží zlepšovat vlastnosti topné techniky a přináší věcné poznámky od konečného uživatele rovnou do výroby. Do České republiky přijela ve svých dvaceti letech. Poznala svého životního partnera, který vlastnil prázdné prostory prodejny v malém městečku. Dlouho přemýšleli, k čemu by tyto prostory byly vhodné. Zákazníky jsou domácnosti, hlavně rodiny bydlící v domcích. Má instalované kotle také ve velkých fabrikách, truhlárnách, výrobních prostorech. Oslovuje zákazníky pomocí prezentací přes internet, na výstavách a osobně v kamenné prodejně. Zakládá si na jedinečnosti produktů a na dlouhodobé spolupráci s výrobci. Snaží se doporučit vhodný zdroj pro každého dle jeho požadavků a dispozice domu.

Doporučujeme