Na západě Čech je Městem pro byznys Plzeň

Plzeň se prosadila v letošním ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys. V rámci Plzeňského kraje uspěly také Rokycany a Nýřany.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.

Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast SMART City a podporu podnikání

Plzeň uspěla v mystery testování

Statutární město Plzeň dosáhlo vynikajících výsledků v celé řadě hodnocených kritérií. Jedná se například o v regionu nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, dále také vůbec nejvyšší počet nabíječek na elektromobily nebo nejvyšší počet dokončených bytů vztaženo ku meziroční změně počtu obyvatel. Podnikání v Plzni může těžit také z výborné dopravní dostupnosti.

Pokud jde o přístup veřejné správy, je možné radnici pochválit za vynakládání dostatečných finančních prostředků do oblasti veřejné dopravy a také na kulturu. Výrazně nadprůměrných hodnot dosáhlo město v počtu úředních hodin, během kterých si nejen podnikatelé mohou vyřídit vše potřebné. Plzeň se však především blýskla v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí ze živnostenských úřadů. 

„Mám velkou radost, že jsme se umístili na prvním místě. Věřím zároveň, že pro ty, kteří byli méně úspěšní, to bude silnou motivací pro zlepšení. A pro nás, kteří jsme uspěli, je to potvrzení toho, že směr, který jsme nastavili, je správný. Nastoupil jsem v říjnu jako nový radní pro SMART City a podporu podnikání a dal jsem si za cíl, že budu pokračovat ve věcech, které jsou smysluplné a které už začaly. Prostě jsem se rozhodl nebořit, ale dál tvořit to, co má smysl a hodnotu pro podnikatele. A samozřejmě přicházím i se svými nápady a vizemi. Mohu zmínit koncepci elektromobility, která udává směr, jak by město mělo reagovat v nejbližších letech na téměř revoluční nástup elektromobility, která nás čeká, bez ohledu na to, jestli chceme nebo ne. Další věc je to, čemu já říkám úřad jako e-shop. Chtěl bych, abychom co nejvíce agend přesunuli do onlinu, ale vždy zároveň myslíme na starší generace. To znamená, že bude i nadále zachován klasický způsob přístupu občanů k úřadům,“ říká Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast SMART City a podporu podnikání.

Rokycany mají nejnižší náklady na dluhovou službu, v Nýřanech je dost firem i živnostníků

Stříbrné Rokycany se můžou pyšnit velmi vysokým podílem firem nad 250 zaměstnanců v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. V rámci Plzeňského kraje zaznamenávají Rokycany nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání v přepočtu na obyvatelstvo ve věku 15 až 65 let, což dává firmám větší možnost výběru nových zaměstnanců. Místní radnice dobře hospodaří, o čemž svědčí nejnižší náklady na dluhovou službu a také nejvyšší likvidita. Skvělého výsledku dosáhlo město také pokud jde o přehlednost a obsah webových stránek z pohledu podnikatele.

V Ústeckém kraji je nejpřívětivějším městem pro podnikání Chomutov

Třetí Nýřany mají v regionu nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Živnostníků i firem je zde výrazně nadprůměrně a jejich počet zde meziročně nejrychleji narůstá. Radnice vynakládá nadprůměrné finanční prostředky do oblasti sportu a vzdělávání. 

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022, Plzeňský kraj

  1. Plzeň
  2. Rokycany
  3. Nýřany
  4. Přeštice
  5. Horažďovice
  6. Domažlice
  7. Klatovy
  8. Tachov
  9. Stříbro
  10. Sušice
  11. Stod
  12. Horšovský Týn
  13. Nepomuk
  14. Kralovice
  15. Blovice
Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

Doporučujeme