V Ústeckém kraji je nejpřívětivějším městem pro podnikání Chomutov

Srovnávací výzkum Město pro byznys ukázal, že pro podnikatelskou sféru je v Ústeckém kraji ideálním místem Chomutov. Zasloužil se o to vstřícný přístup magistrátu k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání.

Na druhé příčce se v kraji umístil Most a na třetí Varnsdorf. Srovnávací výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí, zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

V Ústeckém kraji je nejpřívětivějším městem pro podnikání Chomutov, uspěl i Most a Varnsdorf

Chomutov se blýskl v testu elektronické komunikace

Chomutov si nejlepší pozici v rámci Ústeckého kraje vydobyl vysoce nadprůměrným počtem firem v přepočtu na 1000 obyvatel. Ty mají navíc velký výběr potenciálních zaměstnanců na trhu práce, protože počet uchazečů o zaměstnání je zde v rámci kraje téměř nejvyšší. Chomutov má z celého kraje nejnižší index stáří, což je příslibem pro rozvoj podnikání také do budoucna. V rámci regionálního srovnání je zároveň v Chomutově pružný trh s nemovitostmi, alespoň o tom svědčí velmi vysoký počet dokončených bytů v přepočtu ku změně počtu obyvatel.

Pokud jde o vynakládání finančních prostředků, lze radnici pochválit zejména za dostatečné výdaje do oblasti sportu a bydlení. Chomutovská radnice nabízí podnikatelům, ale nejen jim, rovněž nadprůměrný počet úředních hodin. Především ale získal největší počet bodů v testu elektronické komunikace, který ověřuje rychlost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

„My jsme moc rádi, je to pro nás překvapením, protože historicky jsme se neumísťovali v horní polovině. Myslím si, že je to velmi dobrý nástroj zpětné vazby pro současné vedení města i pro vedení úřadu, že přistupujeme jednak k občanům, tak i k podnikatelům tím správným způsobem. Aktuálně se chystáme ne velkou rekonstrukci bývalých městských lázní, ze kterých by mělo vzniknout nové kulturní centrum s novou knihovnou, kavárnou a dalšími prostory pro vzdělávání a setkávání. Plánujeme výstavbu nových bytů v centru města a vznik nového domova pro seniory,“ říká tajemník Magistrátu města Chomutova Robert Plechatý.

Most má kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele, ve Varnsdorfu nejrychleji narůstá počet ekonomických subjektů

V Mostě je k dispozici nadprůměrný počet dobíjecích stanic pro elektromobily, a to i při přepočtu na množství zde sídlících firem. Nižší průměrná mzda a relativní dostatek pracovních sil jsou lákadlem pro firmy, které v regionu hodlají podnikat. Město vynakládá nadprůměrné finanční prostředky především do oblasti vzdělávání. Most má velmi kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele, který na nich nalezne v přehledné formě na jednom místě vše potřebné, co potřebuje pro komunikaci s veřejnou správou a mnohé další.

Město pro byznys: V hlavním městě se podnikání nejvíce daří na Praze 5

Bronzový Varnsdorf se může pochlubit v regionu vůbec nejvyšším podílem firem s více než 250ti zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Navíc meziroční změna ekonomických subjektů je zde v rámci Ústeckého kraje rovněž nejvyšší. Město zaznamenává také nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích a také nejnižší náklady na dluhovou službu.

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022 v Ústeckém kraji

  1. Chomutov
  2. Most
  3. Varnsdorf
  4. Litvínov
  5. Žatec
  6. Ústí nad Labem
  7. Litoměřice
  8. Louny
  9. Roudnice nad Labem
  10. Teplice
  11. Děčín
  12. Kadaň
  13. Podbořany
  14. Lovosice
  15. Rumburk
  16. Bílina
Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme