Nadějné startupy dnes zabojují v soutěži CzechInvestu. Akce bude v online přenosu

Unikátní komunikační platforma, online stavební deník, chytrý stroj na plení nebo aplikace na čtení povídek. To jsou některé z produktů, které se představí v soutěži CzechInvest Startup Challenge 2020, jíž už podruhé organizuje agentura CzechInvest.

Kdo získá titul nastupující startupové hvězdy se rozhodne dnes večer. V soutěži se utká deset nadějných českých startupů, které už čelí výzvám byznysového světa.

Konkrétně jde o Dronetag, Flowerchecker, Pointee, Readmio, Spacemanic, Ullmanna, VisionCraft, Promethis.AI, Vím o všem a 24 Vision System. Jejich produkty a služby přinášejí inovace a využívají poznatky z oblasti zemědělství, družicové navigace a telekomunikace, umělé inteligence a digitalizace, kosmických technologií, zábavných médií, zdravotních zařízení, smart cities či stavebnictví.

Medailony deseti finalistů

Akce se mohou prostřednictvím online přenosu mohou zúčastnit také zástupci investorů, korporátu, médií, inovačních infrastruktur, státní správy i laické veřejnosti. Přímý přenos bude možné sledovat na Facebooku, webu Českých novin nebo idnes.cz.

Podrobnosti o CzechInvest Startup Challenge 2020

Pestrost startupové scény

CzechInvest podporuje startupy od roku 2011. Po celou tuto dobu česká startupová scéna roste rychlým tempem. Mění se ale oblasti, na které se začínající firmy zaměřují.

„Dříve tvořily devadesát procent informační a komunikační technologie (ICT), zejména software, weby nebo e-commerce. Dnes představují tyto start-upy asi sedmdesát procent a přibyly takové, které se zabývají náročnějšími technologiemi jako je internet věcí (IoT), mobilita nebo zdravotnictví,“ popisuje ředitelka Divize start-upů a inovativních malých a středních podniků Markéta Přenosilová.

 „My jsme do soutěže CzechInvest Startup Challenge 2020 vybírali ze skoro 80 start-upů z různých oblastí. Všechny, které jsme nakonec nominovali, spojuje jejich globální a růstový potenciál,“ doplňuje Přenosilová.

Hodnotit bude porota složená ze zástupců CzechInvestu, soutěže Startup World Cup & Summit, společností Twisto a Zásilkovna. Každá z firem se představí tříminutovou prezentací, porota následně bude mít dvě minuty na své otázky.

Zapojí se i veřejnost

Ty nejlepší nebudou vybírat ale jen porotci. Zapojila se i široká veřejnost, která o miláčkovi publika rozhodovala hlasováním na Facebookovém profilu CzechInvestu.

Celým večerem diváky provede Michaela Casková a vedle desítky inovativních startupů se představí úspěšní absolventi startupových programů CzechInvestu, jako je například David Miklas (dříve be3D) a další, kteří prorazili v zahraničí a dokázali vybudovat úspěšný byznys. Soutěžící hned na úvod podpoří také generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Letošní soutěž navazuje na loňský úspěšný ročník, který se konal v pražském Royal Theatre. Vítězem se stal startup MapTiler, který vyvíjí vlastní mapy a konkuruje Googlu. Za letošní rok se rozrostl o třetinu.

Konkurence Google Maps: Experti EEN z JIC úspěšně podpořili produkt MapTiler

„Soutěž nám přinesla divokou kartu do regionálního finále jedné z nejvýznamnějších startupových událostí v Evropě, Startup World Cup & Summit 2020, a nominaci na prestižní investiční fórum Annual Investment Meeting 2020 v Dubaji. Obě akce se nakonec přesunuly do on-line prostředí, i tak jsme se z nich snažili vytěžit maximum, což se snad povedlo. CzechInvest Startup Challenge nám vedle toho přinesla nové kontakty, publicitu i zkušenosti,“ říká Jiří Komárek, vedoucí marketingu v MapTileru.

Partnery letošního ročníku CzechInvest Startup Challenge jsou Startup World Cup & Summit, StartupJobs, Zásilkovna. Mediálními partnery Roklen24, Tyinternety.cz a CzechStartups.org.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme