Nadějným projektům pomůže již podesáté Laboratoř Nadace Vodafone

Nastartovat či rozvinout zajímavý technologický nápad se společenským přesahem – o to usiluje Laboratoř Nadace Vodafone, jejíž jubilejní desátý ročník je aktuálně v plném proudu.

Do finále unikátního akceleračního programu postoupily čtyři projekty, jejichž snahou je posílit prevenci sexuálního násilí, vyvinout vzdálený přístup pro bionickou paži, rozvíjet komunitní platformu pro osoby se speciálními potřebami nebo využít virtuální realitu při operacích mozkových nádorů.

Do jubilejního desátého ročníku se probojovala čtveřice projektů.

Rozvoj projektů podpořila Laboratoř Nadace Vodafone nejen částkou 100 tisíc korun, ale především intenzivním mentoringem. Jeho cílem je pomoci vybrané čtveřici projektů s nastavením marketingové strategie, posílením týmů, oslovením cílové skupiny či hledáním strategických partnerů. 

„Nesmírně mě těší, že Laboratoř Nadace Vodafone pomáhá inovativním technologickým projektům již dekádu. Rok co rok vidíme, že projekty a jejich tvůrci přichází s přelomovými nápady, které v průběhu akcelerace mohou vyrůst do podoby fungujících startupů. Některé projekty také mohou rozšířit možnosti svých funkcí. V letošním desátém ročníku jsme přivítali tři projekty zaměřené na různé oblasti zdravotnictví a jeden na prevenci a edukaci v problematice sexuálního násilí,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Akcelerační program usiluje o to, aby díky finanční podpoře a setkáním s odborníky podpořil v růstu nadějné technologické projekty se sociálním přesahem. Do jubilejního desátého ročníku se probojovala čtveřice projektů – VR AWAKE zabývající se vývojem virtuální reality pro podporu operací mozkových nádorů, XPASS podporující pomocí svých platforem prevenci sexuálních útoků, Z-Arm vyvíjející novou funkcionalitu pro bionickou paži a MEBSTER rozvíjející komunitní platformu pro osoby se speciálními potřebami. 

Mentoring šitý na míru 

Součástí akceleračního programu je i individuální mentoring šitý na míru projektům. Ten jim pomáhá zvolit optimální marketingovou strategii, definovat cílovou skupinu, zdokonalit se v projektovém managementu a zodpovědět řadu dalších otázek, které řeší. V průběhu mohou projekty využít až desítky hodin individuálních konzultací. 

„Díky rozdílnému typu zaměření jednotlivých projektů i fází rozvoje se opět ukazuje, jak důležitý je v akceleraci individuální přístup mentorů. Účastníkům dodává potřebné akcelerační ‚palivo‘ – pomáhá jim nastavit reálné cíle, upřesnit odpovědnost členů týmu a propojovat je s dalšími partnerskými subjekty v ekosystému sociálních inovací,“ komentuje Fencl. 

První testování prototypů i rozšiřování týmů

Laboratoř Nadace Vodafone pomáhá projektovým týmům již čtvrtý měsíc. Za tu dobu se projektům podařilo identifikovat klíčové problémy v jejich strategii a učinit významné pokroky ve vývoji svých produktů. Někteří je budou v blízké době testovat v praxi. Projekty se také věnovaly vzdělávání týmů.

„Za dobu účasti v Laboratoři Nadace Vodafone jsme upravili demoverzi naší aplikace do takové podoby, ve které je možné ji testovat přímo v nemocnicích. Díky první fázi testování víme, jak u našeho produktu VR AWAKE zlepšit rozpoznatelnost předmětů. Brzy ho otestují sami lékaři, kteří nám poskytnou zpětnou vazbu pro jeho další zdokonalování. V současné době také pracujeme na nastavení marketingové strategie, ve které nám pomáhá výborná mentorka Petra Saktor,“ říká Jana Trdá, CEO VR Life

Kromě dalšího rozvoje prototypu čeká projekt VR AWAKE i účast na konferenci Symna zaměřené na využití virtuální reality ve zdravotnictví. Výrazného pokroku v rozvoji dosáhl i projekt XPASS. Ten usiluje o komplexní řešení problematiky sexuálně motivovaných trestných činů skrze tři různé platformy – mobilní aplikaci, nadační fond a edukaci. 

„Díky mentoringu jsme identifikovali slabé stránky našeho řešení a obměnili pozice v týmu, zejména v projektovém managementu a developmentu. Aktuálně chystáme změnu marketingového plánu, komunikační strategie a připravujeme nabídku pro vstup strategického investora. Důležitého posunu se nám podařilo dosáhnout i v edukační části, kde jsme navázali spolupráci s klíčovými partnery,“ komentuje Dana Váhalová z projektu XPASS, který v blízké době čeká natáčení edukačních videí a příprava přednášek pro studenty středních a vyšších odborných škol. 

Školení v produktovém managementu a podpora marketingu

„Díky spolupráci s Laboratoří Nadace Vodafone máme více informací o investicích v oblasti medtech a o tom, jak se buduje obchodní strategie. Finanční podpora Nadace nám umožnila najmout tým pro vytvoření nových plošných spojů, díky kterým bude možné naši bionickou paži Z-Arm vzdáleně konfigurovat. Ty jsou momentálně ve fázi testování,“ komentuje probíhající ročník František Zerzáň, CEO a zakladatel Z-Bionics.

Pomoci ze strany zkušených mentorů si cení i projekt MEBSTER. Tomu se díky němu podařilo aktualizovat produktovou strategii, rozšířit cílovou skupinu uživatelů a posílit svůj tým. „Při rozvoji naší aplikace nám mentor pomáhá ověřovat, zda jsme správně porozuměli požadavkům uživatelů, validovat nově přidané funkce nebo rozšiřovat naše marketingové aktivity. Těšíme se, až budeme moci představit novou, lepší verzi naší aplikace,“ říká Vojtěch Veselý, COO MEBSTER

Místo vozíku vnější opora. Mebster vrací ochrnuté zpátky do života

„Díky nepřetržitému sledování práce jednotlivých týmů můžeme týden co týden vidět jasně měřitelné pokroky. Nemůžeme se dočkat, až se společně na červnovém Demo Day Laboratoře přesvědčíme, jaký posun učinili v rámci celého programu,“ dodává Mirka Kočíková, komunitní manažerka Laboratoře Nadace Vodafone.

Laboratoř Nadace Vodafone byla vytvořena jako unikátní akcelerační program pro projekty, které rozvíjí společenské inovace s využitím informačních a komunikačních technologií. Laboratoř se zaměřuje jak na existující startupy, tak na neziskové organizace, sociální podniky či univerzitní projekty. Cílem Laboratoře je nastartovat projekty a dostat je k desítkám tisíc uživatelů, kteří z nich budou mít přímý užitek a reálně lepší život. Takto pomohla už více než 100 projektům, kterým rozdělila přes 31 milionů korun. Mezi podpořenými projekty byly například telefony pro nevidomé Blindshell, aplikace Včelka, aplikace CF Hero či mobilní hra pro nevidomé herního studia Kikiriki Games. Partnerem projektu je platforma Vodafone Nápad roku.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Laboratoř Nadace Vodafone

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme