Návrat ekonomické aktivity do Libye může být příležitostí i pro české firmy  

Volání po oživení mezinárodního obchodu a investicí, obnovení pozastavených stavebních projektů, jejichž hodnota má přesahovat 9 mld. USD, nyní zaznívá napříč Libyí, bez ohledu na politické rozdíly, které mezi regiony panují.  

S tímto poselstvím se do Prahy mezi 13–16. červnem chystá i podnikatelská delegace Generálního svazu obchodních komor se zástupci Národní ropné korporace (NOC), Sirte Oil Company, Libyan Iron and Steel Company, a firem aktivních ve zdravotnictví a ropném průmyslu. Jejich představitelé vystoupí na Česko-libyjském podnikatelském fóru 13. června na půdě MPO.  

Tripolis, Libye

Od relativní bezpečnostní stabilizace završené vytvořením vlády národní jednoty (GNU) v roce 2021 do Libye již zavítalo nespočet zahraničních obchodních misí především z libyjského sousedství, Turecka a Evropské unie. Do Tripolisu, Benghází a Misuráty se vrací i mezinárodní veletrhy s opatrně rostoucí účastí firem ze zahraničí, jako například Libya Build, který se konal v květnu 2023 v Tripolisu. V lednu italská ENI podepsala s NOC dohodu o investicích ve výši 8 mld. USD s cílem rozšířit off-shore těžbu plynu.  

Důvody jsou nasnadě. Libye má největší zdroje ropy v Africe s četnými zdroji plynu, omezenou průmyslovou a výrobní aktivitu. Země tak dováží zboží v hodnotě okolo 17 mld. USD od rafinovaných produktů, průmyslového vybavení a elektromechaniky až po potraviny. S nefunkčním systémem státního zdravotnictví dochází k rozmachu soukromých klinik a laboratoří, kterých je podle Světové banky v zemi dohromady přes 1500. I když Libye stále prochází politickou krizí s přítomností konkurenčních vlád na východě a západě země, je zde zřejmá únava z dlouhých let nestability a touha po blahobytu, který by v očích Libyjců měl příjem z ropy umožnit.  

Dovoz z Číny, Turecka a Egypta sice roste, libyjští distributoři však trvají na tom, že „místní zákazníci si potrpí na kvalitě produktů z Evropské unie“, především u potravin, léků, kosmetiky nebo zdravotnického vybavení, a za ty si rádi i připlatí. Mezi hlavními exportéry z EU jsou Itálie, Francie nebo Německo. 

CzechTrade spouští nové služby. Designové inovace zvyšují konkurenceschopnost exportérů

O prostředky pro nákup zboží není velká nouze. Příjmy z prodeje uhlovodíků tvoří kolem 60 % HDP Libye a přes 90 % státního rozpočtu. Po častých výkyvech vývozu způsobených blokádami, vykazuje těžba ropy od srpna 2022 konečně stabilních 1,2 mil. b/d. Do pěti let NOC cílí její navýšení na 2 mil. b/d, a i proto získala z vládního rozpočtu 2022 přes 20 mld. USD, mj. na rozvoj a opravu chátrající ropné infrastruktury. Jedná se o sektor, do kterého mohou přispět svými technologiemi i české firmy.  

S přílivem devíz z prodeje ropy a po devalvaci libyjského dináru v lednu 2021 se začaly zlepšovat platební podmínky pro soukromé i veřejné zakázky. Těžebnímu, energetickému a ocelářskému průmyslu stále dominují státní podniky, ovšem za rostoucího vlivu soukromého sektoru, který je flexibilnější, a musel se adaptovat mezinárodním standardům i ztíženým podmínkám na místním trhu.  

Podnikání s Libyí se neobejde bez budování osobních kontaktů a důvěry s místními partnery. Ti jsou zvyklí jednat i mimo Libyi v sousedním Tunisku, nebo v Turecku. Za podpory MPO se po dlouhé době budou mít moci zástupci českých firem sejít s podnikatelskou delegací tentokrát i v ČR.  

• Teritorium: Afrika | Česká republika | Libye | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme