Nedostatek pracovníků v zemědělství v zemích ASEANu vede k růstu cen potravin v Japonsku

Nedostatek pracovníků na farmách a v distribuci potravin v zemích jihovýchodní Asie z důvodu horšící se pandemie koronaviru ovlivňuje ceny potravin v supermarketech v tisíce kilometrů vzdáleném Japonsku.

Cena palmového oleje, přísady margarínu, sušenek a dalších produktů, je v Japonsku nyní o 32 % (o 42 Kč za kg) vyšší, než v předchozím roce. Malajsie, nejvýznamnější vývozce palmového oleje, jeho výrobu snížila o 16 %.

Důvodem je právě závislost produkce na množství migrujících pracovníků vykonávajících náročnou práci v zemědělství. Následkem toho japonské potravinářské firmy, jako jsou Meiji a Megmilk podnikající v sektoru mlékárenství a cukrovinek, oznámily, že počátkem října navýší ceny margarínů až o 13 %.

Dalším sektorem zasaženým nedostatkem pracovníků je výrobce drůbežího masa v Thajsku (25 % drůbežího masa v Japonsku pochází právě z Thajska), kde musely být zpracovatelské závody zavřeny kvůli infekci pracovníků a zájemci o práci z Myanmaru a Laosu se z důvodu vstupních omezení do Thajska nedostanou. Velkoobchodní cena jednoho kilogramu mražených stehen se tak pohybuje okolo 80 Kč za kg, nevyřízené objednávky se zpozdí asi o dva měsíce a dovozce plánuje pokrýt nedostatky dodávek z Brazílie a dalších zemí.

Cena černého pepře je na svém tříletém maximu, v porovnání s minulým měsícem se zvýšila o 20 %, dvojnásobně pak v porovnání s loňským rokem. Bílý pepř zdražil o 60 % oproti roku 2020.

Z důvodu zhoršující se covidové situace v jihovýchodní Asii se nedá očekávat zlepšení a napětí v dodavatelských řetězcích bude nadále pokračovat. Opatření proti šíření viru bude nadále ovlivňovat klíčová odvětví a japonští výrobci potravin tak diskutují o změnách plánů a kontinuity podnikání.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme