Nejvíc investic v Česku má oranžovou barvu

Nizozemsko se postupně vypracovalo na největšího investora v České republice. Za mnohými velkými akvizicemi, které z Beneluxu přicházejí, ale ve skutečnosti stojí majitelé z jiných částí světa.

Na českém trhu, kde je pivo takříkajíc doma, zkouší prorazit nizozemská pivní značka Heineken.

 Nizozemskem obchoduje podle dostupných údajů přes dva tisíce českých firem ve vývozu a více než čtyři tisíce firem v dovozu. Největší objem obchodu připadá na informační a komunikační technologie (zejména výpočetní techniku), automobilový průmysl a další strojírenské obory. Z českých podniků mají v Nizozemsku přímé zastoupení například vývojářská firma Unicorn, výrobce traktorů Zetor nebo společnost BVV. Zajímavé je, že Nizozemsko díky svým investicím v ČR dováží pro něj typická čerpadla (od společnosti BBA Hranice) a jízdní kola (od společnosti Fun Bike). Skupina PPF, tedy nizozemská firma s českým vlastníkem, koupila v roce 2013 obchodní centrum a kanceláře v Nizozemsku za 3,6 miliardy korun. Země také zůstává, alespoň formálně, nejčastějším cílem investic z ČR, respektive cílem dividend z „českých“ společností.

Pětina všeho kapitálu

V Česku se Nizozemsko stalo v poslední dekádě nejvýznamnějším investorem se zhruba pětinovým podílem na celkově investovaném kapitálu (údaj za rok 2017). Je však třeba uvést, že Nizozemsko je mnoha nadnárodními firmami používáno jako daňové sídlo, investovaný kapitál a know-how tedy nemusí původně pocházet přímo z této země.

Pivo Heineken i letadla Fokker

Vedle nizozemských firem, jako jsou například Ahold, Shell, Philips, Unilever nebo CTP Invest tak uskutečnily své investice do ČR prostřednictvím poboček zaregistrovaných v Nizozemsku i mnohé nadnárodní koncerny. Například je to Foxconn, IKEA, Volkswagen, Renault, Accenture. K dalším velkým investicím patřil nákup padesáti supermarketů a hypermarketů rakouského SPAR nizozemskou firmou Ahold – Albert.

Nizozemské investice v České republice jsou orientovány do různých oblastí ekonomiky, především však do telekomunikací (UPC, Draka), petrochemie (IOC, Shell), strojírenství (Boltjes, Huisman, VeKa), bankovnictví a pojišťovnictví (ING, ABN Amro) či potravinářství (Heineken). Z nedávných fúzí možno jmenovat koupi české firmy Sitel Data Center (poskytovatel datových služeb) firmou GTS Central Europe, dále koupi Českých loděnic v Děčíně, Mělníce a Ústí nad Labem nizozemskou firmou VeKa nebo koupi akciové společnosti Zkušebnictví firmou Kema. Zajímavostí je, že nizozemská firma Fokker provádí ve Výzkumném zkušebním a leteckém ústavu v Letňanech pevnostní zkoušky trupů letadel.

Konec daňového ráje?

Zahraniční firmy do Nizozemska láká přívětivé daňové prostředí, v posledních letech ale dochází ke změnám a nizozemská vláda se chce nálepky daňového ráje do jisté míry zbavit. Napomáhá tomu rovněž tlak ze strany mezinárodních institucí, jako je Mezinárodní měnový fond, OECD a zejména Evropská komise, která opakovaně zasahuje proti praxi individuálních dohod o zdanění s jednotlivými společnostmi.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Zdroj: Zastupitelský úřad ČR v Haagu.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Nizozemsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme