Německá pera se kompletují v českých chráněných dílnách

Společnost Lilacosta s.r.o. se zabývá provozem chráněných dílen v Miroslavi a Jihlavě. Pobočka v Miroslavi je zároveň certifikovanou kosmetickou dílnou pro výrobu přírodní kosmetiky Pure Harmony.

Jihlavská provozovna se pak soustředí na kooperační práce jako je kompletace, balení či polepování různých produktů. Zaměstnává 90 procent osob s handicapem a její cíl je také pomoci těmto lidem s dalším rozvojem. Uspěla i na německém trhu.

Lilacosta

Regionální hospodářská komora Brno byla na podzim 2019 oslovena kolegy z Handwerkskammer Region Stuttgart s tím, že jeden z jejich členů, přední výrobce udržitelných dřevěných psacích potřeb, hledá prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network vhodného partnera pro výrobu a montáž svých vysoce kvalitních, udržitelných a zakázkových per, propisek a pentelek.

Brněnský tým přeložil všechny obdržené podklady a rozeslal je mezi své vybrané klienty. Brzy se mu podařilo identifikovat potenciálního dodavatele, chráněnou dílnu Lilacosta s.r.o., která mj. nabízí služby i v oblasti kompletace psacích potřeb.

Německá firma Heilemann Schreibgeräte GmbH & Co.KG se s českým zájemcem začátkem října 2019 obratem spojila. Následovalo několik telefonátů a výměna informací o podrobnostech k výrobě, montáži a souvisejících záležitostech. Pan Schmid ze společnosti Heilemann poté přicestoval koncem října do ČR, aby osobně projednal a dohodnul možnost spolupráce s vedením společnosti Lilacosta. Následně proběhlo v lednu 2020 školení zaměřené na montážní práce, které zajistil švábský partner.

Strany se dohodly, že Lilacosta bude pro německého zákazníka kompletovat deset tisíc dřevěných per měsíčně. Zástupci z ČR navštívili také výrobní prostory v německém Schwäbisch Gmündu, kde měli možnost se podívat na všechny fáze výroby, a zaměstnanci, kteří projekt realizují, se na místě mohli přiučit od svých nových německých kolegů. Obě firmy navíc v průběhu loňského roku sjednaly rozšíření spolupráce nejen na kompletaci a montáži, ale také na zapojení do procesu lakování a broušení jednotlivých komponentů psacích potřeb.

„Lilacosta kompletuje v současné době pro německého partnera více než 50 000 kusů psacích potřeb měsíčně a díky tomu můžeme nově zaměstnávat více než 40 hendikepovaných osob. K dnešku tak máme cca 120 lidí, z toho 105 osob se zdravotním postižením,“ doplňuje Kristýna Kučerová, jednatelka společnosti Lilacosta s.r.o.

Zdroj: Enterprise Europe Network

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme