Nezaměstnanost je nejvyšší za tři roky, přesáhla čtyři procenta

V prosinci 2020 narostla míra nezaměstnanosti v Česku až na 4 procenta. Aktuálně je v ČR bez práce nejvíce lidí za poslední tři roky. Na zaměstnavatele i přes podporu v podobě programu antivirus citelně doléhají vládní restrikce a začínají propouštět.

Vyšší nezaměstnanost byla naposledy v srpnu 2017. Podle analytiků bude lidí bez práce přibývat i v prvních měsících roku 2021. K 31. prosinci 2020 evidoval Úřad práce ČR asi 292 tisíc uchazečů o zaměstnání. To je zhruba o 17 tisíc víc než v listopadu a o 76 tisíc víc než před rokem.

Podíl nezaměstnaných vzrostl na 4 procenta (z listopadových 3,8 %). Loni touto dobou byly bez práce zhruba tři procenta Čechů. Aktuální výsledky zveřejnil ve druhém lednovém týdnu Úřad práce ČR.

V EU jsme stále premianty

Narostl ale i počet volných pracovních míst. Aktuálně je jich více než 318 tisíc. Přes nepříznivý vývoj posledních měsíců má Česko stále nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Vyplývá to z posledních dat společnosti Eurostat.

Podle Úřadu práce nicméně situace na pracovním trhu odpovídá dlouhodobému stavu v tomto ročnímu období. Na konci roku přibývá nezaměstnaných pravidelně, připomněl ÚP.

„S příchodem zimy končí sezónní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvádí Úřad práce v tiskové zprávě.

Ze strany zaměstnavatelů přesto přetrvává zájem o nové pracovníky, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících. Na prosincových číslech se projevilo také to, že kvůli vládním opatřením nezačala zimní turistická sezona. S jejím rozjezdem zaměstnavatelé čekají na vývoj situace a případné rozvolňování.

Program na podporu zaměstnanosti pokračuje do února

S covidem přišla změna

Rok 2020 znatelně ovlivnil koronavirus a bylo nutné se tomu přizpůsobit. Ať už šlo o řadu přijatých bezpečnostních opatření nebo třeba změny na pracovním trhu,“ připouští generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Do doby, než virus citelně zasáhl svět včetně ČR, se český pracovní trh potýkal s obrovským nedostatkem zaměstnanců. Firmy se předháněly v seznamu benefitů a přijímaly kroky, jejichž cílem bylo udržet si kvalifikované zaměstnance, případně získat nové. Zároveň snižovaly své požadavky na potenciální zaměstnance a byly mnohem více ochotny si je samy zapracovat. S příchodem koronaviru se situace změnila,“ připomíná Najmon.

Změny nastaly především v odvětvích, která jako první postihlo nařízené uzavření provozů – tedy ve službách, pohostinství, lázeňství, prodeji, sportovních klubech, kultuře a postupně třeba i v automobilovém průmyslu.

Během prosince se na ÚP ČR nově přihlásilo 40 143 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet vyšší o 4 783 osob.

Pandemie drtí spíše ženy

Podle analytika Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáše Kovandy je dopad restrikcí spojených s pandemií na vývoj na trhu práce zásadní. Míra nezaměstnanosti by podle něj mohla letos vyšplhat až na šest procent.

Pandemická situace způsobuje propouštění v sektoru služeb, v segmentu turistického ruchu, gastronomie, ubytování nebo dopravy. Zároveň je však patrný také nástup zimní sezóny, která každoročně zapříčiňuje nárůst míry nezaměstnanosti z důvodu omezování pracovních činností v exteriéru, tedy v zemědělství, v lesnictví, v povrchové těžbě či ve stavebnictví, potvrzuje Kovanda.

Prosincová čísla potvrzují, že pandemická krize tíživěji zasahuje ženy než muže. Od ledna do prosince 2020 stoupla míra nezaměstnanosti žen z rovných tří procent na 4,1 procenta, tedy o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů ovšem za stejnou dobu vzrostla jen z 3,1 na 3,9 procenta. Klíčovým důvodem je právě to, že pandemickou krizí je předně zasažen sektor služeb, v němž jsou ženy zastoupeny v porovnání se dalšími sektory typu průmyslu v srovnání s muži výrazněji,“ doplňuje analytik.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme