Nezaměstnanost stagnuje, Česko už není v EU premiantem

V únoru 2021 zůstala míra nezaměstnanosti v Česku téměř stejná jako v lednu – na 4,3 procenta. Přesto je bez práce nejvíce lidí za poslední čtyři roky. Na zaměstnavatele už citelně doléhají vládní restrikce a propouštějí.

Vyšší nezaměstnanost byla naposledy v dubnu 2017. Podle analytiků bude lidí bez práce přibývat i v dalších měsících letošního roku. Únorová stagnace (od ledna přibylo jen 2 604 lidí bez zaměstnání) je nicméně pro ekonomy překvapením.

K 28. únoru evidoval Úřad práce ČR celkem 311 463 lidí bez práce. Na trhu práce bylo v uplynulém měsíci 293 154 dosažitelných uchazečů. Oproti lednu mírně narostl počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich prostřednictvím ÚP ČR nabízeli celkem 330 735..

Podle Eurostatu mělo Česko druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v EU za Polskem. ČR byla premiantem několik let, o prvenství ji epidemie covid-19 připravila až po roce. Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost se ovšem stále drží na relativně nízkých číslech a počet volných pracovních míst, která zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízejí, převyšuje počet uchazečů o práci. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové lidi, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je i po kvalifikovaných řemeslnících.

Disproporce na trhu práce

„Pro současný trh práce je charakteristická disproporčnost ekonomické krize. Jinak řečeno – jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti jako výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly,“ shrnuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od toho, jak přísná budou přijatých bezpečnostních opatření.

„Obecně s nástupem jarních měsíců dochází k rozjezdu sezonních prací, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství. Zároveň už v současné době zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ doplňuje generální ředitel ÚP ČR.

Během února se na ÚP ČR nově přihlásilo 32 523 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet nižší.

Změnu přinesl covid

„Rok 2020 znatelně ovlivnil koronavirus a bylo nutné se tomu přizpůsobit. Ať už šlo o řadu přijatých bezpečnostních opatření nebo třeba změny na pracovním trhu,“ připouští generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Úřad práce tvrdí, že jím přijatá opatření pomáhají tomu, aby zaměstnanci co nejrychleji přešli k novému zaměstnavateli. „Za všechna opatření bych jmenoval projekt Outplacement, jehož prostřednictvím nabízí úřad pomoc jak lidem, kterým hrozí ztráta zaměstnání, tak i zaměstnavatelům, kteří tyto propouštěné pracovníky zaměstnají, případně je budou chtít vzdělávat,“ říká Najmon a dodává, že se chce ÚP v budoucnu více zaměřit na podporu zvolených rekvalifikací.

Lednová nezaměstnanost opět narostla, ženy na restrikce doplácejí víc

Větší problém pro malé firmy a živnostníky

„Aktuální situace v ekonomice skutečně nedopadá na všechny obory stejně, platí, že některá odvětví propouštějí, jiné naopak zaměstnance nabírají. Tento rozpor však přestane platit v momentě, kdy se sníží spotřeba domácností, takže i obory, kterým se nyní daří, budou čelit zpomalení. Trhy práce se tak po třech letech vrátí do situace, kdy bude více uchazečů o práci, než volných pracovních míst. K tomu může dojít už příští měsíc,“ myslí si analytik Tomáš Volf.

 V dalších měsících by se podle něj měla nezaměstnanost postupně zvedat. „Čím déle budou trvat restriktivní opatření vlády, tím více bude krachovat firem a fronty na úřadech práce se budou prodlužovat. Částečnou nadějí pro nezaměstnané je rekvalifikace,“ doplňuje Volf.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se situace na trhu práce během února změnila jen málo: „Hromadné propouštění z podniků se až na výjimky nekoná a ani živnostníci z vládou zavřených služeb se nestávají ve velkém klienty Úřadu práce. Podniky jsou vzhledem k ekonomickým nejistotám opatrné v nabírání nových zaměstnanců. Převážná většina volných míst se týká agenturní práce, kterou zajišťují cizinci.“

Podle Sobíška se letos nebude nezaměstnanost snižovat ani v souvislosti se sezonními pracemi během března a dubna. K větším pohybům na trhu práce bude zřejmě docházet až ve druhé polovině roku.

„Únorová stagnace podílu nezaměstnaných osob je poměrně překvapivá. Podle našich očekávání bude nicméně v příštích měsících zcela jistě růst. Mnohé firmy, které jsou pandemií zasaženy nejvíce, již vyčerpaly své poslední vnitřní finanční rezervy. Finanční podpora státu jim nestačí na pokrytí nejnutnějších nákladů, anebo přichází příliš pozdě. Mnohdy tak již nezbývá jiná možnost než propouštět. Očekáváme, že nově vyhlášený lockdown a nejistá podnikatelská perspektiva navíc propouštění ještě více urychlí. Zasaženy přitom budou ve velkém především menší podniky a živnostníci,“ říká partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Radovan Hauk.

(jap)

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme