Nezaměstnanost v březnu mírně klesla. Česko je stále premiantem v EU

V březnu 2022 klesla nezaměstnanost v Česku oproti květnu o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Loni v březnu bylo bez práce 4,2 procenta Čechů.

Nepříznivý trend (rostoucí nezaměstnanost), spojený s pandemií covid-19, se otočil na počátku loňského roku, kdy na zaměstnavatele přestaly doléhat vládní restrikce.

Ilustrační fotografie

Od loňského jara nezaměstnanost mírně klesá nebo stagnuje, a to v závislosti na sezonních pracích. Nabídek by mělo přibývat také letos na jaře.

Meziročně vzrostl v březnu počet volných pracovních míst. Ke konci měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 360 168 volných pracovních míst, o 3749 méně než v únoru.

Zaměstnavatelé mají stále velký zájem o nové zaměstnance, převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

Úřad práce ČR evidoval k 31. březnu 2022 celkem 252 873 uchazečů o zaměstnání, o 10 560 méně než v předchozím měsíci a o 53 743 méně než loni.

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR

„S příchodem jarního období opět dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ potvrzuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podle Najmona se aktuálně nedá budoucí vývoj odhadnout. Zásadní vliv bude mít vývoj války na Ukrajině, dopady sankcí proti Rusku na tuzemské firmy a případných příliv uprchlíků. Pokud se ale situace nezhorší, mohlo by lidí bez práce dále ubývat.

„V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ dodává Najmon.

   03/2022 03/2021  03/2020
Podíl nezaměstnaných osob v ČR3,4 %4,2 %3 %
Počet uchazečů o zaměstnání252 873306 616225 678
Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání229 521288 355206 113
Míra nezaměstnanosti dle EUROSTAT (únor)2,6 %3,3 %1,9 %
Zdroj: ÚP ČR

Podle dostupných zdrojů nastoupilo do českých firem od 24. února asi 13 000 občanů Ukrajiny. Většinou jde o ženy, které získávají práci především v logistice, službách a také ve výrobě.

„Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese,“ dodává generální ředitel ÚP ČR.

Aktuální informace o pomoci Ukrajincům na ÚP ČR

Nejvíce lidí bez práce bylo letos v březnu tradičně na Ústecku (5,2 %), v Moravskoslezském (5 %) a dále v Karlovarském kraji (4 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,4 %). V české metropoli je bez zaměstnání 2,6 procenta lidí.

Většina pozic je vhodná pro uprchlíky

Analytici nicméně po zveřejnění březnových čísel krotí optimismus. Podle ekonoma Citfin Tomáše Volfa potvrzují statistiky nebezpečný trend.

Firmy hledají zaměstnance, kteří však na trhu práce chybí a situace se nezlepšuje. Aktuálně by Česko potřebovalo více než 107 tisíc nových lidí. Na tomto čísle jsme byli naposledy začátkem roku 2020, potvrzuje Volf.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Nabídka s poptávkou se nepotkává oborově, vzdělanostně, ani regionálně. Ochota Čechů se za prací stěhovat je obecně velmi nízká a v dnešní době do velké míry navíc ztížena rostoucími cenami bytů i podnájmů, takže v tomto ohledu se nedá čekat žádná podstatná změna,“ říká ekonom.

Válka na Ukrajině by mohla podle Volfa změnit paradigma o počtu volných míst. „Ukrajinky ženy by mohly najít práci zejména ve službách a kancelářských profesích, což by pro ČR představovalo vítanou vzpruhu,“ doplňuje.

„Více než 70 % volných pozic je pro cizince vhodných, jazyková bariéra u nich není výrazným problémem,“ komentuje partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Radovan Hauk. Osvojení si alespoň základů češtiny je nicméně pro Ukrajince s výhledem na pracovní uplatnění klíčové.

„Vzhledem k tomu, že jde převážně o ženy, jejich uplatnění se nabízí v oblastech jako je jsou lehčí průmyslová výroba, zemědělství, ale také například pohostinské, ubytovací či úklidové služby. Rozhodující bude, zda firmy dokážou nabídnout flexibilní a zkrácené pracovní úvazky,“ dodává Radovan Hauk. 

Mezi běženci je celá řada kvalifikovaných pracovníků. Pro jejich zapojení na adekvátní pozice ale bude zásadní snížit míru byrokracie (spojenou s ověřováním jejich kvalifikace) na nejnutnější minimum.

Nezaměstnanost: Co rozhodne? Kondice ekonomiky

Pro další vývoj nezaměstnanosti bude podstatný vývoj poptávky v české ekonomice. Její slábnoucí růst se bezesporu na trhu práce projeví, ovšem se zpožděním, domnívá se hlavní ekonom UniCredit Bank CZ a SK Pavel Sobíšek.

V nejbližších měsících bude dopad zpomalení ekonomiky mírněn sezónní aktivitou na trhu práce. Může se také stát, že spíš než plošný růst počtu lidí bez práce uvidíme přelévání zaměstnanosti od odvětví v problémech k jiným, pro která bude poptávka držet. Zatím neměníme názor, že bude letošní nezaměstnanost citelně pod loňskou úrovní, kdy dosáhla 3,8 %,“ domnívá se Sobíšek.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme