Nová vláda plánuje zrušit odloženou EET

Nastupující vláda Petra Fialy zřejmě zruší Elektronickou evidenci tržeb. EET v Česku fungovala od roku 2016, kdy byl zahájen její zkušební provoz. Kvůli epidemii covid-19 a dopadu vládních opatření na podnikatele byla v roce 2020 pozastavena na dva roky, tj. do ledna 2023. 

Podle plánů končící Babišovy vlády se měla EET znovu spustit 1. ledna 2023, kdy se do evidence měly zapojit i poslední dvě vlny podnikatelů (takzvaná svobodná povolání, řemeslníci, advokáti či lékaři). Nastupující kabinet to už ale zřejmě nedopustí.

Ilustrační fotografie

Petr Fiala nicméně po volbách připustil, že by EET mohla být dobrovolná: „Je to podle mě od počátku špatný projekt. Věřím, že se s našimi kolegy dohodneme na jeho zrušení, popřípadě používání na dobrovolné bázi.“

Vše potřebné k podání daňového přiznání za rok 2021 v daňovém speciálu

Úspěšný projekt s podporou?

Odcházející ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že má EET mezi podnikateli nadále podporu.

„Elektronická evidence tržeb je úspěšným projektem a konzultace s podnikateli nám potvrdila, že má stále jejich silnou podporu, byť s odkladem vzhledem ke zdravotní situaci souhlasili,“ dodává.

V koaliční smlouvě jsou i další daňové změny, Fialova vláda bude chtít ušetřit desítky miliard na výdajové straně rozpočtu, daně nicméně zvyšovat nechce. Podpoří zřejmě i zvýšení příjmového limitu pro plátce DPH na dva miliony korun.

EET nevzdáváme, v době pandemie je ale prioritou samotná záchrana podnikání. Zjednodušeně řečeno, pokud vám zatéká do podkroví, nebudete zastřihávat anglický trávník. Až střechu opravíte, můžete se zase pustit do zahrady.

Alena Schillerová

Daňová brzda a minimální korporátní daň

Kromě zrušení EET plánuje nová koalice takzvané pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene. Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené.

Upravíme rovněž výdajové pravidlo, aby nebylo možné zvyšovat vládní výdaje bez ohledu na naše rezervy a hospodářskou situaci, píše se v koaliční smlouvě

Budoucí vláda preferuje minimální daň z příjmů právnických osob, kterou chce podpořit v Evropské unii a na půdě OECD. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v říjnu oznámila, že minimální daň pro nadnárodní firmy a technologické giganty bude 15 %.

Speciál: Elektronická evidence tržeb (EET)

Minimální daň pro firmy podle pětikoalice zajistí, že se zisky mezinárodních korporací budou danit tam, kde vznikají. Firmy z daňových rájů budou odstřiženy od veřejných peněz a podniky, které čerpají dotace či investiční pobídky a bojují o veřejné zakázky, budou muset doložit skutečné majitele.

jap

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2022

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme