Stát spouští druhý program na podporu kultury. K dispozici jsou tři čtvrtě miliardy korun

750 milionů korun jsou k dispozici ve 2. výzvě v programu COVID – Kultura. Nově budou moct o dotaci žádat také jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko- technických profesích (OSVČ).

„Na program je v tuto chvíli vyčleněno 750 milionů korun, přičemž firmám bude možné hradit náklady až do výše 10 milionů korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V okamžiku spuštění nutných nových mimořádných opatření kvůli koronaviru se okamžitě spouští také potřebná podpora firmám i OSVČ. V inovovaném programu COVID – Kultura se podařilo prosadit i jednorázovou podporu ve výši 60 tisíc korun pro jednotlivé umělce,“ upřesňuje ministr.

Náhrada pro divadla či hudební kluby

Z programu bude možné poskytnout příspěvek na marně vynaložené výdaje, které vznikly v souvislosti se zrušenými nebo přesunutými akcemi a kontinuální činností v oblasti kultury. Týká se to subjektů jako jsou divadla, hudební kluby, odborné technické profese, ale i neziskových organizací, které profesionálně podnikají v kultuře. Jedná se o výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře, která byla kvůli mimořádným opatřením vlády v souvislosti s koronavirem od jara výrazně limitována a dosud je jednou z nejvíce zasažených oblastí.

Pomoc až do výše 80 procent uznatelných nákladů

V této souvislosti můžou podnikatelé uplatnit marně vynaložené výdaje v období od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020.  Podpora bude moci příjemci dotace pokrýt až 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za kontinuálně vyvíjenou činnost v oblasti kultury, tedy pravidelné režijní náklady podnikatelských subjektů. Pomoc se tedy týká subjektů organizujících či zajišťujících živou uměleckou produkci s primárním cílem poskytnout kulturní služby veřejnosti, včetně jednorázové podpory výkonným umělcům a odborným umělecko-technickým profesím.

„Pokud nám peníze dojdou, máme příslib jak premiéra, tak i ministryně financí, že do programu dostaneme další finance,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek a dodává: „Kromě toho, že pomůžeme jak subjektům podnikajícím v oblasti takzvaných Performing arts, tedy tance, divadel, zpěvu, podařilo se nám prosadit také speciální pomoc pro audiovizuální průmysl. Nově je na něj ve speciálním programů vyčleněno téměř 100 milionů korun. Tyto finance bude rozdělovat Státní fond kinematografie.“

Kultura vítá doplnění podpory OSVČ

Zástupci kultury pomoc vítají. „Za pořadatele hudebních festivalů vítáme nový program, jsme rádi, že Ministerstvo průmyslu a obchodu reflektovalo naše připomínky k prvnímu programu a že jeho pokračování pomůže s pokrytím části provozních nákladů pořadatelů v situaci, kdy přišli o své celoroční příjmy,“ říká výkonný ředitel FESTAS – festivalové asociace Marek Vohralík a dodává: „Zásadní je také podpora OSVČ v kultuře, která doposud chyběla a kterou je potřeba nastavit dlouhodobě pro celou dobu trvání opatření.“

„Program COVID Kultura II zcela určitě pomůže nám všem z kultury, kteří jsme byli současnými opatřeními nejvíce zasaženi, a to trvá již od března,“ říká předseda výkonného výboru Asociace hudebního průmyslu ČR Robert Porkert a dodává: „Především si ceníme podpory kontinuálních nákladů do konce roku, to je pro promotéry, technické společnosti i subjekty zabezpečující lidské zdroje zcela zásadní.“

Žádosti o podporu mohou kulturní instituce či umělci podávat přes informační systém dostupný na webových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu.  

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme