Obchodní příležitosti a aktivity v indickém vesmírném sektoru

Indický vesmírný průmysl je řízen převážně národní indickou organizací pro výzkum vesmíru (ISRO). Sektor byl v roce 2020 odhadnut na 9,6 miliardy USD a přispívá 2–3 % globální vesmírné ekonomiky.

Průmysl zahrnuje více než 500 soukromých dodavatelů a dalších různých orgánů katedry vesmíru ve všech komerčních, výzkumných a libovolných ohledech. Očekává se, že velikost tohoto sektoru dosáhne do roku 2025 13 miliard USD a do roku 2030 Indie dále usiluje o získání většího podílu, téměř 10 % celosvětové ekonomiky.

Ilustrační fotografie

Tři hlavní sektory kosmického průmyslu jsou výroba družic, výroba podpůrných pozemních zařízení a nosný průmysl. Požadavky po technologiích a produktech představují potenciální příležitosti pro české společnosti.

České velvyslanectví v Dillí ve spolupráci s Indickou agenturou pro vesmír (Indian Space Research Organisation – ISRO) zorganizovalo v rámci projektů vědecké a ekonomické diplomacie PROPED podnikatelskou misi. Zúčastnili se jí indičtí zástupci vesmírného průmyslu a partnerem na české straně bylo Ministerstvo dopravy ČR, které je koordinátorem kosmických aktivit v ČR.

ExportMag.cz: Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Vedoucím mise byl pan Tushar M Phadnis z ISRO, spolu s ním přijel do České republiky i pan Pushpak Prakash, honorární konzul se sídlem v Bangalore, který intenzivně pracuje na prohlubování česko-indických obchodních vztahů. Indickou delegaci tvořili zástupci z prosperujících indických společností, např. Pushpak, Mech N Tech Engineers, SLN Technologies, EC Blades and Tools, BeS Space Private limited, Kepler Aerospace, blue eye a další.

Projekt měl formu incomingové mise s prezentacemi firem, oborným seminářem, návštěvami soukromých a veřejných subjektů/ institucí v ČR. Účastníci projektu na české straně byli z řad kosmického průmyslu a výzkumných pracovišť zabývajících se kosmickými aktivitami, včetně členů České vesmírné asociace.

Zástupci indických firem přijeli do České republiky, aby se dozvěděli o vesmírném sektoru a prodiskutovali příležitosti pro budoucí spolupráci. Tuto možnost jim nabídl čtyřdenní program, který probíhal v Praze a Brně. Důležitým bodem programu byl Czech-India Space Day, který se odehrával na Ministerstvu dopravy.

Ilustrační fotografie

V rámci programu proběhla řada prezentací českých a indických představitelů. V odpolední části proběhly B2B schůzky, kde zástupci z Indie měli možnost seznámit se s českou stranou. Výsledkem bylo navázání kontaktů, zájem o spolupráci a expanzi do Indie. Zájem vzbudilo jednání s českými společnostmi např. G.L.Electronics, SAB Aerospace, BD Sensors, 5M, SpaceKnow, Advacam a další. Honorární konzul pan Prakash firmám nabídl možnost fungování v českém inkubátoru v Bangalore, což by vstup na indický trh firmám zjednodušilo.

Bangalúr, hlavní město indického státu Karnátaka, je třetí největší město v Indii a díky svému ekosystému koncentruje velké množství technologických firem. Bangalúr je často nazýváno Sillicon Valley Indie. Společnosti reprezentují automobilový, letecký průmysl včetně vesmírných technologií, ICT a dalších.

Tato koncentrace průmyslu představuje velký potenciál a příležitosti pro české firmy i z oblasti vesmírného sektoru. V posledních letech přijala vláda tohoto státu celou řadu opatření na podporu investic, což má za cíl přilákat do země investice v hodnotě cca 5,5 mld. USD. České firmy by mohly tuto skutečnost v budoucnu využít pro potenciální spolupráci s firmami ze státu Karnátaka.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autorka: Ing. Eva Kopecká, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme