Oborová mise výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků do Řecka

Náměstek MZ ČR pro legislativu a právo Radek Policar vedl ve dnech od 26. do 28. března 2019 oborovou misi sedmi firem sdružených v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků do Řecka. Hlavním bodem dvoudenního programu bylo business fórum a firemní prezentace v sídle Athénské obchodní a průmyslové komory následované sérií B2B jednání.

Spoluorganizátoři akceNáměstek MZ ČR R. Policar se mimo to sešel s ministrem zdravotnictví Řecka Andreasem Xanthosem, s nímž hovořil o perspektivních odvětvích vzájemné spolupráce. Společně pak delegace navštívila rekonstruovanou dětskou nemocnici Agia Sofia v Athénách. Akce se uskutečnila díky finanční podpoře projektů ekonomické diplomacie PROPED.
Zdravotnický průmysl vyhodnotil zastupitelský úřad ČR v Athénách jako perspektivní obor pro uplatnění českých výrobků a zařadil jej do Mapy oborových příležitostí. Řecko nemá dostatečnou vlastní produkci a je z velké části odkázáno na dovozy. Očekává se, že oživení ekonomiky a ukončení záchranných finančních programů s sebou přinese i nevyhnutelnou obměnu zastaralých zařízení a techniky.

Zastupitelský úřad v kontaktech s partnery registruje poptávku po spolehlivých dodavatelích, kteří se kvalitou umí přiblížit špičce, ale zároveň si udržují rozumné ceny. Z tohoto důvodu byla v roce 2019 zařazena mezi projekty ekonomické diplomacie PROPED Oborová mise výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků do Řecka. Jejím hlavním partnerem na české straně byla Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP), na straně řecké pak Athénská obchodní a průmyslová komora (ACCI) a Asociace podniků lékařských & biotechnologických prostředků (SEIV).

Dvoudenní mise konané ve dnech 26-28/3/2019 se zúčastnili zástupci sedmi předních firem z oboru zdravotnictví (ELLA-CS, s.r.o., Erba Lachema s.r.o., Linet spol. s r.o., MEDIN, a.s., ProSpon, spol. s r.o., STERIWUND spol. s r.o., TSE spol. s r.o.). Delegaci na základě dohody rezortů zdravotnictví a zahraničí a AVDZP vedl náměstek MZ ČR pro legislativu a právo Radek Policar.

Bilaterální jednání na MZ ŘeckaHlavní část programu se odehrála v sídle Athénské obchodní a průmyslové komory. Představila se zde Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků a postupně i jednotlivé firmy. Následovalo B2B jednání se stávajícími řeckými dovozci i s novými adepty na zastupování českých výrobců (celkem 12 místních firem).

Náměstek MZ R. Policar se v rámci své agendy sešel s ministrem zdravotnictví Řecka Andreasem Xanthosem. Jednal s ním o perspektivních odvětvích vzájemné spolupráce a podpořil české zdravotnické podniky, které jsou z jeho pohledu více než konkurenceschopné. Z řecké strany se mu dostalo ujištění, že oborová mise probíhá s ideálním načasováním, v době, kdy se země vzpamatovává z krize a zdravotnictví hledá možnosti další hospodářské spolupráce.

Celá delegace společně navštívila i největší státní dětskou nemocnici Agia Sofia, která prochází nákladnou a komplexní rekonstrukcí. Skutečnost, že ji financuje významný český investor v Řecku, nabízí firmám další přidanou hodnotu a do budoucna jim může zjednodušit komunikaci o případných obchodních zakázkách.

Zastupitelský úřad akci podpořil edicí katalogů s profily účastníků mise a Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. Katalog athénské mise i katalog AVDZP jsou volně přístupné ke stažení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko). Autoři: Milan Fischer, zástupce velvyslance, Jitka Chromcová, asistentka pro obchodní, ekonomickou a politickou agendu.

• Teritorium: Evropa | Řecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme