Odrazový můstek pro české firmy: Vídeň nabízí akcelerační program pro startupy

Program Vienna Startup Package slouží mladým firmám jako odrazový můstek nejen na německy mluvící trhy, ale i pro další expanze. Pravidelně se jej účastní i české startupy. Vídeňská hospodářská komora má navíc v Česku i vlastní zastoupení.

Startupy toužící expandovat do německy mluvících zemí často uvažují, jaký stát a kterou z metropolí na startu zvolit. Rakouské hlavní město jim již deset let podává pomocnou ruku ve formě intenzivního čtyřtýdenního programu.

Ilustrační fotografie

V rámci balíčku Vienna Startup Package, který organizuje městská hospodářská agentura (Wirtschaftsagentur Wien / Vienna Business Agency), zve Vídeň zainteresované startupy na čtyřtýdenní intenzivní akcelerační program. Vybranou dvacítku firem čeká přímo ve Vídni asistované seznámení s vídeňským a rakouským trhem, identifikace nových obchodních příležitostí i propojení s relevantními stakeholdery.

Letošní ročník by měl, i v závislosti na případných pandemických opatřeních, proběhnout od 22. května do 24. června 2023. Vídeňská nabídka tradičně obsahuje řadu interaktivních praktických workshopů, individuální koučink v hodnotě 2 000 eur či uvedení do místního startupového ekosystému včetně zprostředkování relevantních kontaktů.

Vídeňský festival nabízí i českým výrobním startupům až 300 000 eur

Balíček zahrnuje i cestovní náklady a ubytování ve středu města pro jednu osobu na firmu, plus vlastní místo v jednom z vídeňských co-workingových center. Přihlášky do letošního ročníku lze podávat do 24. února 2023. Vítězné startupy bude vídeňská byznysová agentura ve spolupráci s lokálními experty vybírat v půlce března, výsledky se zájemci dozví 20. března.

Vídeň jako základna progresivních startupů

V předchozím roce vybírala Vídeň z 228 přihlášek. Mezi devatenácti vybranými startupy z patnácti zemí se objevily i tři české firmy: Twigsee nabízející softwarová řešení pro školky a rodiče, Lemonero poskytující rychlé půjčky internetovým obchodům a Arbo Technologies, které se zaměřuje na péči o stromy zejména v městském prostředí. Od roku 2014, kdy vídeňská agentura začala balíček nabízet, se do programu přihlásilo přes 1 600 startupů z více než stovky zemí.

Pro mnohé z nich se Vídeň stala základnou, ze které začali budovat svoje podnikání i na globální úrovni. Metropole se řadí mezi pět nejvýznamnějších evropských ICT center, sídlí zde přes 200 mezinárodních centrál a 1 500 výzkumných institutů. Dlouhodobě se umísťuje na špičkách světových žebříčků hodnotících kvalitu života ve městech.

Pracuje zde také 25 000 expatů z 90 zemí a místní univerzity navštěvuje 200 000 studentů. Pronájmy kancelářských prostor při tom podle hospodářské agentury dosahují pouze třetinové výše v porovnání například s Londýnem.

Českým zájemcům o komplexní servis městské hospodářské agentury Vídeň nabízí ještě jednu výhodu navíc, provozuje zde totiž vlastní zastoupení. Veškeré dotazy k portfoliu agentury může zprostředkovat či přímo zodpovědět Zuzana Bedřichová na adrese prague@viennabusinessagency.com.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Rakousko

Doporučujeme