Ostrava a Brno budou sídly Evropských center pro digitální inovace

 V Česku vzniká pět Evropských center pro digitální inovace (EDIH), dvě z nich budou nově v Ostravě a v Brně. Evropská komise je v polovině června vybrala po letech příprav.

Ve čtvrtek 23. června byly přínosy center EDIH detailně představeny na akci s názvem Digitální transformace 2022, která se konala v Moravskoslezském inovačním centru. Podobných projektů jsou v Evropě již dvě stovky.

Ilustrační fotografie

Cílem nově vybraných center bude jak obsluha tuzemských klientů z řad malých a středních firem a veřejných organizací v různých technologických oblastech, tak i spolupráce se zahraničními partnery z celé Evropy. Pomáhat budou také s jejich digitální transformací.

Cílem čtvrteční ostravské akce bylo představit škálu služeb, které tyto digitální inovační huby jako centra pro digitální inovace přinesou do běžného života v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji i v obou metropolích.

Centra EDIH

  • Domácí EDIH Ostrava se superpočítáním jako hlavní technologií, jehož řídícím partnerem je Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě
  • Cybersecurity Innovation Hub se sídlem v Brně, který se zaměřuje primárně na kybernetickou a informační bezpečnost a řídí CyberSecurity Hub, z.ú.. Jeho partnery jsou Masarykova univerzita, České vysoké učení technické v Praze a Vysoké učení technické v Brně.

V rámci ostravské akce podrobněji představil technologicky orientované služby EDIH koordinátor projektu DIH Ostrava Martin Duda a služby byznysově orientované Adéla Hradilová, koordinátorka implementace aktivit na podporu malých a středních firem/start-upů.

Cybersecurity Innovation Hub reprezentoval se svým vhledem do nástrah kybernetické a informační bezpečnosti Jiří Sedláček. Kromě toho nabídly své zkušenosti v oblasti projektů digitální transformace soukromého i veřejného sektoru jako partneři Slezská univerzita v Opavě a společnost Bonmedix Holding.

V Česku vzniknou Evropská centra pro digitální inovace. Pomohou rozvíjet menší firmy

Petr Filipi z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR přiblížil nově vypisované výzvy Národního plánu obnovy Digitální podnik a Virtuální podnik a zástupkyně pořádajícího sdružení CzechInno Tereza Šamanová pak evropské projekty kaskádového financování.

Soňa Vaníčková z KB EU Pointu Komerční banky představila mechanismy podání žádostí a možnosti získání prostředků na kofinancování povinné ze strany žadatelů.

Ilustrační fotografie

Účastníci akce měli také jedinečnou možnost navštívit provoz Smart Factory testbedu při Fakultě elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO a AIM.labu, který je společným projektem společnosti Škoda Auto a VŠB-TUO. A k vidění byl i BM (biomedicínský) laboratorní „vzorový“ byt, který dohlíží na své obyvatele trpící handicapem, závažnou chorobou nebo jiným zdravotním rizikem.

Představení obou center EDIH pořádalo sdružení CzechInno – nevládní nezisková organizace, která se specializuje na podporu spolupráce firem, výzkumných organizací, veřejné sféry a dalších hráčů v oblasti digitálních inovací. Akce se uskutečnila v rámci aktivit Hubu pro digitální inovace.

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme