Ovlivní invaze Ruska na Ukrajinu ceny potravin v Británii?

Ačkoli Spojené království nedováží z Ruska nebo Ukrajiny mnoho potravin, válka se projeví na cenách v supermarketech ve Velké Británii.

Důsledky ruské agrese na Ukrajině a sankcí, které byly vůči Rusku uvaleny, pociťuje i Velká Británie, kde se již v minulých měsících zvyšovaly životní náklady. Inflace snižuje kupní sílu, rostou náklady na energie, prudce stoupají ceny pohonných hmot a ceny potravin.

Ilustrační fotografie

Britská Federace pro potraviny a nápoje (Food and Drink Federation UK) připomíná, že se Ukrajina a Rusko podílejí na 60 % světové produkce slunečnicového oleje, který je klíčovou složkou nejrůznějších produktů od majonézy po kosmetiku. Mezi klíčové komodity vyvážené z obou zemí patří i pšenice (Ukrajina a Rusko zajišťují 30 % světového vývozu) a řepkový olej.

I když se do Spojeného království nedováží žádné ruské nebo ukrajinské obilí určené k lidské spotřebě, válka bude mít přesto dopad na jeho mezinárodní ceny a ceny potravin, které jsou závislé na obilí (např. chleba, vajec, masa a dalších). To pravděpodobně povede k vyšší inflaci cen potravin, která bude trvat delší dobu, než se předpokládalo. Nejnovější index spotřebitelských cen (CPI) za leden 2022 ukázal, že ceny potravin a nápojů byly o 4,3 % vyšší než před rokem. Důvodem je kombinace špatné úrody, vysokých nákladů na pohonné hmoty a energie a brexitu.

Například pěstitelé ovoce a zeleniny čelí v důsledku války na Ukrajině dvěma klíčovým problémům: zvýšeným výrobním nákladům a nižší dostupnosti pracovníků. Ceny hnojiv se zvyšují, protože Rusko je dodavatelem surovin a paliv pro jejich výrobu. Klíčovým vstupem pro zemědělce pěstující plodiny ve vytápěných sklenících, mezi něž patří například rajčata nebo jahody, je také zemní plyn. Ceny elektřiny se zvýšily o 50 až 80 %, což je problém pro dlouhodobě skladované plodiny, jako jsou jablka a brambory.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Hrozí také nedostatek sezónních zahraničních zemědělských pracovníků pro sklizeň a balení produktů od chřestu po jahody. V loňském roce pocházelo 60 až 70 % pracovníků, kteří přijeli do Spojeného království vykonávat tuto práci, z Ukrajiny. Vzhledem k válce není známo, kolik těchto pracovníků bude moci do Spojeného království přijet letos.

Autoři: Paul Wilkins a Tibor Angyal, místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně. Zdroj. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme