Pandemie překreslila mapu investic do startupů v Česku

Už déle než rok trvající pandemie koronaviru zcela proměnila toky investic do českých startupů. Investory již nelákají tradiční e-commerce obory – nyní nejčastěji investují do projektů týkajících se digitálního zdraví, cloudových služeb a kybernetické bezpečnosti.

Za loňský rok šlo přitom o investice ve výši skoro 5,6 mld. Vyplývá to z Mapy českých investičních fondů na české startupové scéně, kterou sestavilo oddělení OMG Nest v rámci mezinárodní mediální skupiny Omnicom Media Group. 

„Investorů do startupů začalo na české scéně působit požehnaně. V tomto startupovém ekosystému se již řadíme mezi vyspělé země a domníváme se, že takový přehled právě pro potenciální projekty u nás chyběl,“ vysvětluje myšlenku přehledu Pavel Röder, Head of Innovations & Strategy Omnicom Media Group.

Mapa sleduje veškeré relevantní technologické investiční fondy – ty podle ní za uplynulý rok do českých startupů napumpovaly celkem 5 584 200 000 korun. S propuknutím pandemie koronaviru v březnu 2020 se však výrazně proměnily toky investic – tradiční obory, jako e-commerce, vystřídaly projekty zaměřené na digitální zdraví, cloudové služby, kyberbezpečnost a kryptoměny.

Graf č. 1: Výše investic do českých startupů v roce 2020 (přehled po měsících); Zdroj: Research databáze OMG Nest

Stejně jako v jiných letech měly podle mapy OMG Nest i letos největší objemy investic na starosti zahraniční fondy – dohromady podpořily startupy částkou 2,6 miliard korun. Ačkoliv zahraniční fondy do projektů investovaly nejčastěji v jejich pozdější fázi, aktuální mapa ukazuje, že se v Česku zaplňuje prostor i tzv. „angel investorů“.

S Martinem Rozhoněm o startupech, investicích a jeho životním příběhu

„Angel investoři v českém prostředí zatím chyběli. Jedná se o investory v úplně iniciační fázi, kdy je projekt teprve ve stádiu myšlenky a je potřeba jej posunout k výrobě prototypu, aby se jeho funkčnost dala ověřit,“ popisuje Röder. Podle něj bylo v minulosti v této fázi tradičně prázdno, a získat prvotní finance tak bylo velmi náročné. „A naopak, když už byl startup ziskový nebo tzv. v ´černých´ číslech, tak zde byl spíše přetlak peněz a málo startupů,“ uzavřel.

Graf č. 2: Podíl investic do jednotlivých oblastí, v nichž startupy působí, za rok 2020 (Zdroj: Research databáze OMG Nest)

O Mapě českých startup investorů

Mapa OMG Nest slouží primárně k orientaci pro startupisty, kterým dává přehled o tom, jaké technologické fondy v České republice působí a na jaké projekty se zaměřují. Mapa vznikla na počátku letošního roku v dílně mezinárodní technologické skupiny Omnicom Media Group a aktuálně ilustruje období prvního kvartálu 2021. Aktualizovaná bude pak pravidelně každý čtvrtrek. Široké veřejnosti je k dispozici zdarma na webu omgnest.com.

Redakčně upravená tisková zpráva Omnicom Media Group

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme