Podnikání se ve Zlínském kraji daří nejlépe ve Valašském Meziříčí

Valašské Meziříčí se prosadilo v letošním ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Další stupně vítězů v rámci Zlínského kraje obsadily Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.

Zleva Jan Kučera, Robert Stržínek a Jiří Růžička | Město pro byznys

Valašské Meziříčí má kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele

Více než dvacetitisícové město na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy se může v rámci všech měst s rozšířenou působností ve Zlínském kraji pochlubil nejlepšími webovými stránkami z pohledu podnikatele, který na nich najde v přehledné podobě vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou a řadu dalších užitečných informací a odkazů.

Ve městě myslí na elektromobilitu, alespoň o tom svědčí v regionu nejvyšší počet dobíjecích stanic v přepočtu na 100 firem. Radnice vynakládá dostatek finančních prostředků zejména do oblasti bydlení, veřejné dopravy a sportu.

Podnikatele jistě potěší v rámci Zlínského kraje relativní dostatek volných pracovních sil. Potenciálem rozvoje podnikání i do budoucna je nízký index stáří, tedy poměr osob starších 65 let ku osobám mladším 15 let. Počet obyvatel ve Valašském Meziříčí nadto při srovnání s ostatními městy nadprůměrně stoupá.

Robert Stržínek | Město pro byznys

„Jsem starostou Valašského Meziříčí desátým rokem a je to poprvé, co jsme získali toto prestižní ocenění, takže si ho moc vážím. Je to výsledek dlouhodobé práce nejenom radnice, ale určitě i podnikatelů a občanů našeho města, kteří často chodí s podněty, které zapracováváme. Zmínil bych nárůst počtu obyvatel. Naše město se velmi dobře vypořádalo s ukrajinskými uprchlíky. Našli jsme pro ně ubytování a co je důležité, naši podnikatelé pro ně našli práci,“ říká starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

V Rožnově pod Radhoštěm podnikatelů přibývá, Vsetín zvítězil v mystery testování

Stříbrný Rožnov pod Radhoštěm zaznamenává nadprůměrný meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů. V rámci Zlínského kraje je zde nadprůměrný rovněž počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Radnice se může pochlubit vysokou likviditou a také v rámci regionu nadprůměrnými výdaji věnovanými do oblasti kultury a vzdělávání. Podnikatele může potěšit nízký koeficient daně z nemovitosti.

Třetí Vsetín se blýskl v testu elektronické komunikace. Ten prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje, jak kvalitně a jak rychle odpovídají živnostenské úřady na dotazy podnikatelů. Ve Vsetíně se rovněž nachází velké množství firem s více než 250 zaměstnanci, měřeno k celkovému počtu ekonomických subjektů. Radnice se může pochlubit v rámci kraje vůbec nejnižšími náklady na dluhovou službu.

Přečtěte si také základní informace o výzkumu

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023 ve Zlínském kraji

  1. Valašské Meziříčí
  2. Rožnov pod Radhoštěm
  3. Vsetín
  4. Holešov
  5. Uherské Hradiště
  6. Zlín
  7. Vizovice
  1. Valašské Klobouky
  2. Kroměříž
  3. Bystřice pod Hostýnem
  4. Uherský Brod
  5. Otrokovice
  6. Luhačovice

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS, Svaz měst a obcí ČR a Centrum udržitelné budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

• Teritorium: Česká republika | Zlínský kraj

Doporučujeme