Podnikání v Moravskoslezském kraji kralují léčivé produkty z placenty a místní folklór

Svojí vyšívací dílnou inspirovanou folklórem, ale i moderátorskou činností zaujala v Ostravě nejvíce Karla Michalíková, a stala se tak Živnostníkem roku 2022 v kraji. Mezi podniky odbornou porotu v regionu jednoznačně oslovila firma Biohealing, která se zabývá vývojem inovativních perinatálních léčivých produktů.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězila a toto ocenění v Ostravě získala floristka Martina Hajduková.

Zleva Karla Michalíková a Iveta Schmiedová (Biohealing)

Kouzlo lidového umění

Kromě moderování a zpěvu se vítězná živnostnice Karla Michalíková vloni začala věnovat vyšívání. Otevřela si malou vyšívací dílnu, kde vytváří originální vyšívané dárky inspirované folklórem. Nejen oblečení, ale také ručníky, deky, povlečení, tašky a další věci nechává vyšít tak, aby k nim proniklo kouzlo lidového umění.

Cílovou skupinou jsou především ženy milující folklór a lidové umění, milovníci vína, originálního oblečení a muziky. Odlišuje se originálním nápadem, dobrou marketingovou strategií, nekopíruje a od začátku se drží svého plánu. Za největší úspěch považuje to, že začínala od nuly, bez zkušeností a hned první měsíc podnikání získala desítky objednávek.

Firma a Živnostník roku: Na Pardubicku vyhrály interiérový design a výroba dílů

„Využívám e-shop, webové stránky a on-line marketing na sto procent. Dnes je on-line reklama pro mě největší formou reklamy,“ říká Karla Michalíková. Jejím plánem do budoucna je dodávat i do zahraničí, což se jí začíná plnit.

„Mezi všemi zúčastněnými se tento rok prosadil folklór, který i mě osobně zaujal. Vítězkyni moc blahopřeji,“ okomentoval vítěze člen poroty Martin Petrek z MONETA Money Bank.

Stříbro si odváží pohybová specialistka Martina Fallerová. Třetí příčku v krajském finále obsadil umělecký kovář Martin Bundil.

Lidská placenta pomáhá léčit

Vítězná společnost Biohealing vznikla v roce 2012 původně jako výzkumná firma, která se následně transformovala do biotechnologické společnosti zaměřené na aplikovaný výzkum. Její klíčovou kompetencí se stal výzkum, vývoj a následné medicínské využití lidské placenty pro terapeutické účely, především v oftalmologii, neurochirurgii a pro léčbu nehojících se chronických ran.

Prvním výsledkem vědeckovýzkumné činnosti společnosti byl v roce 2017 technologický postup, který se stal univerzální a klíčovou platformou pro vývoj a zpracování vícero produktových skupin na bázi lidské amniové membrány. Jedná se o unikátní technologii zpracování chráněnou jak českým, tak evropským patentem.

„První oblastí, do které jsme s amniovou membránou pronikli, byla oftalmologie, kde byla velká poptávka a nedostatečné řešení problému například u vředu oční rohovky,“ říká ředitelka společnosti Iveta Schmiedová. Amniová membrána (derivát z placenty rodiček) pro oftalmologii si velmi rychle našla oblibu mezi lékaři a v současné době ji společnost dodává nejen nemocnicím v České republice, ale vyváží ji například do Nizozemska, Izraele a Jižní Koreje.

Na Královéhradecku podnikání dominují doučování doma a ekofarma

Na začátku roku 2018 spatřil světlo světa nový tkáňový transplantát pro podporu hojení chronické rány. V současné chvíli pomohl již několika tisícům pacientů k návratu do běžného a plnohodnotného života.

„Velké ocenění za aktivitu v medicínské činnosti. To si firma určitě zaslouží. Osobně mě nejvíce zaujal tkáňový transplantát pro podporu hojení chronických ran. Věřím, že plno pacientům tento transplantát pomohl,“ okomentoval volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala firma Bonmedix Holding zabývající se automatizovanou detekcí patologií na snímcích oční sítnice. Bronz si odváží společnost ČistéDřevo, která provozuje e-shop s inspirativními dřevěnými produkty pro každou příležitost.

Slavnostní vyhlášení republikového finále v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Moravskoslezského kraje

  • Biohealing s.r.o. – vývoj inovativních perinatálních léčivých produktů (Ostrava)
  • Bonmedix Holding a.s. – automatická detekce patologií na snímcích oční sítnice (Ostrava)
  • ČistéDřevo s.r.o. – e-shop s inspirativními dřevěnými produkty pro každou příležitost (Albrechtice)

MONETA Živnostník roku 2022 Moravskoslezského kraje

  • Karla Michalíková – moderátorka a zpěvačka se svou vlastní vyšívací dílnou inspirovanou folklórem (Starý Jičín)
  • Martina Fallerová – pohybový specialista (Opava)
  • Martin Bundil – umělecký kovář (Ostrava)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Moravskoslezského kraje

  • FAVEA a.s. – vývoj a výroba nutričních doplňků stravy (Kopřivnice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Moravskoslezského kraje:
Martina Hajduková – floristka (Háj ve Slezsku)

Medailonky vítězných firem

Biohealing s.r.o. – Ostrava
www.biohealingeurope.eu

Společnost vznikla v roce 2012 původně jako výzkumná firma, která se následně transformovala do biotechnologické společnosti zaměřené na aplikovaný výzkum. Její klíčovou kompetencí se stal výzkum, vývoj a následné medicínské využití lidské placenty pro terapeutické účely, především v oftalmologii, neurochirurgii a pro léčbu nehojících se chronických ran. Prvním výsledkem vědeckovýzkumné činnosti společnosti byl v roce 2017 technologický postup, který se stal univerzální a klíčovou platformou pro vývoj a zpracování vícero produktových skupin na bázi lidské amniové membrány. Jedná se o unikátní technologii zpracování chráněnou jak českým, tak evropským patentem. „První oblastí, do které jsme s amniovou membránou pronikli, byla oftalmologie, kde byla velká poptávka a nedostatečné řešení problému například u vředu oční rohovky.“ Amniová membrána pro oftalmologii si velmi rychle našla oblibu mezi lékaři a v současné době ji společnost dodává nejen nemocnicím v České republice, ale vyváží ji například do Nizozemska, Izraele a Jižní Koreje. Před pěti lety spatřil světlo světa také nový tkáňový transplantát pro podporu hojení chronických ran.

Bonmedix Holding a.s. – Ostrava
www.viderai.com

„Jsme oční lékaři a vyvinuli jsme pro vlastní potřebu automatizovaný systém hodnocení snímků sítnice proto, abychom byli schopni vyšetřit více pacientů v kratším čase.“ Řešení je na bázi umělé inteligence a dosahuje velmi vysoké statistické specificity a senzitivity. Výstupem je dokument, který kvantifikuje nález na snímku a z toho rezultující stupeň onemocnění. Klíčovou motivací byla neschopnost vyšetřit dostatek pacientů, kteří v dnešní době čekají na vyšetření i osmnáct měsíců. Existuje tak reálné nebezpečí z prodlení, to znamená nevratné poškození oční sítnice, než se pacient dostane na vyšetření. Za největší úspěch považuje společnost technický průlom, kdy se podařilo algoritmus nastavit tak, aby jeho výstupy předčily očekávaní i očních expertů. Dopad je zejména sociální, protože díky dřívějšímu záchytu se sníží počet lidí, kteří by jinak prakticky oslepli. Plánem do budoucna je být dostupným ve všech rozvinutých zemích, protože se všude opakuje problém s kapacitou vyšetření.

ČistéDřevo s.r.o. – Albrechtice
www.cistedrevo.cz

Dva kamarádi ze školy, kteří se nedlouho po maturitě sešli nad myšlenkou vzniku projektu, který na českém trhu zoufale chyběl, ale chybět by neměl. A to je právě dřevo – živý materiál neomezených možností, krásně voní a je radost na něj koukat. „Jsme e-shop s inspirativními dřevěnými produkty pro každou příležitost. Neustále hledáme nové nápady, barvy, materiály, lokality původu a překvapivá zpracování. Proto vyrábíme, ale také spolupracujeme s vybranými truhlárnami a dodavateli z celého světa.“ To firmě umožňuje mít neustále skladem pestrou škálu neotřelých produktů. Kromě prodeje krásných dřevěných a proutěných produktů se zabývá také laserovým gravírováním a barevným tiskem. Zákazníky jsou lidé, kteří mají rádi dřevo, jeho vůni a výrobky z něj. Chtějí si udělat radost originálním výrobkem anebo chtějí udělat radost někomu blízkému. V rámci svého e-shopu má firma zákazníky po celé České republice.

Trojice nejlepších živnostníků

Karla Michalíková – Starý Jičín
www.folkyodmoravskeholky.cz

Moderátorka a zpěvačka se svou vlastní vyšívací dílnou inspirovanou folklorem. Kromě moderování a zpěvu se vloni začala věnovat vyšívání. Otevřela si malou vyšívací dílnu, kde vytváří originální vyšívané dárky inspirované folklórem. Nejen oblečení, ale také ručníky, deky, povlečení, tašky a další věci nechává vyšít tak, aby k nim proniklo kouzlo lidového umění. Miluje folklór a vše s ním spojené a od toho se odvíjí její tvorba. Cílovou skupinou jsou ženy milující folklor a lidové umění, milovníci vína, originálního oblečení a muziky. Odlišuje se originálním nápadem, dobrou marketingovou strategií, nekopíruje a jede si svůj plán od začátku. Za největší úspěch považuje to, že začínala od nuly, bez zkušenosti a hned první měsíc podnikání získala padesát objednávek. „Využívám e-shop, webové stránky a on-line marketing na sto procent. Dnes je on-line reklama pro mě největší formou reklamy.“ Jejím plánem do budoucna je dodávat i do zahraničí, což už se jí částečně plní.

Martina Fallerová – Opava
martinafallerova.cz

„Jsem pohybový specialista, lektor pohybu, osobní trenér, lektor seminářů pro laickou a odbornou veřejnost. Pomáhám lidem žít život v pohybu a bez bolesti.“ Učí své klienty, jak používat své tělo při denních činnostech tak, aby jejich pohyb doma, v práci a při sportu byl v souladu s anatomií a do budoucna si nevytvářeli problémy s pohybovým aparátem. Pokud jejich tělo již bolestivostí trpí, tak jak to vyřešit. Pracuje jako lektor skupinových lekcí, kde využívá ke cvičení pomůcky. Díky nim je cvičení účinnější, intenzivnější a smysluplnější. Založila on-line Školu pohybových návyků, kterou prošlo již téměř 5 tisíc studentů. Začínala před 35 lety jako lektor džezgymnastiky a později aerobiku, strečinku a step aerobiku. Později se zaměřila na pomalejší formy a objevila zdravotní Pilates metodu, která ji uchvátila a ve které viděla do budoucna velký potenciál. Klienty jsou lidé, kteří o své tělo pečují pohybem, který jim pomáhá tělo rovnat, napřimovat, zpevňovat a také se chtějí naučit, jak své tělo používat během dne doma, v práci, na cestách a při sportu tak, aby pohyb jejich tělo léčil a ne ničil.

Martin Bundil – Ostrava
www.kovane-zbozi.cz

Vyučil se uměleckým kovářem a zámečníkem v roce 2000, už v té době měl k dispozici nářadí ke kovářskému řemeslu. „Zamiloval jsem si to a živnost jsem založil v roce 2005. Začal jsem drobnými zakázkami, mřížemi, zábradlím. ale jedna myšlenka, která mi do teď uvízla v hlavě a kterou stále rozvíjím, jsou kované trofeje.“ Díky kreativitě a nápaditosti je schopen oslovit mnoho zákazníků i v zahraničí. Od roku 2015 se věnuje také průmyslovému kování a práci pro velké podniky. Zákazníky jsou nadnárodní firmy, ale také obyčejní pracující lidé z okolí. Jeho práce stačí k získávání nových klientů, nejdůležitější je kvalita, vstřícnost, upřímnost a spokojenost klienta. Od konkurence se odlišuje svou kreativitou a osobitým stylem. Má jedinečný design a návrhy i osobní přístup. Za svůj největší úspěch považuje kované sportovní ceny pro významné osobnosti. Jeho mottem je poctivostí a kvalitní odvedenou práci nejdál dojdeš.

Doporučujeme