Podnikatelé dostatečně neřeší cash flow ve firmě

Víte, co je jeden z nejčastějších problémů ve firmách, se kterými startujeme spolupráci? Cash flow. Nemám exaktní odpověď na to, proč tomu tak je, ze své zkušenosti ale mohu říct, že podnikatelé právě peněžnímu toku věnují velice málo času.

Jde přitom o naprosto klíčovou věc. Pokud správně nefunguje, přímo ohrožuje na životě celou vaši firmu. A někdy je to ohrožení větší a bezprostřednější, než si umíte představit.

Mince jedna koruna česká, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Pokud máte neplatiče již v době konjunktury, co se asi stane, když se přižene hospodářské ochlazení? Ten problém se znásobí. Máte faktury po splatnosti, vaši dodavatelé ale platbu vyžadují, co uděláte? Spousta podnikatelů to řeší úvěrem. Je to ale opravdu řešení? Nebo si jenom kopou hlubší hrob?

Splatnost musí být zákon

Ve firmách, které řídíme, jsme doslova posedlí tím, abychom měli vše uhrazené ve splatnosti. Pokud se někdo i o den zpozdí s platbou, naši lidé mají jasný úkol ho ihned kontaktovat a situaci řešit. Tady není možné čekat a doufat, že to nakonec nějak dopadne. To je vrchol nezodpovědnosti. Pokud nad špatnou platební morálkou odběratele mávnete rukou, on si na to snadno zvykne a příští měsíc zase spěchat nebude.

Komu myslíte, že lidé nejdříve zaplatí, pokud nejsou schopni v jeden okamžik uspokojit veškeré své závazky? No jasně, peníze pošlou tomu, kdo se o ně nejvíce hlásí. A to musíte být vy. Je to vaše zodpovědnost ke své firmě i k vašim lidem. Tohle musí být jasná priorita. Dostat se do druhotné platební neschopnosti je velice snadné a tuze nepříjemné, o tom by mnozí mohli dlouze vyprávět. Přitom tomu lze snadno předejít. Urgence a snaha o domluvu stojí zlomek toho, na kolik vás to celé vyjde v případě, že se situace vymkne kontrole.

Kdy má dluh smysl

Dobře také zvažujte každý dluh. Řada podnikatelů přistupuje k cizím zdrojům značně benevolentně. Dluh dává smysl pouze v případě, že mi byznys šlape jako dobře namazaný stroj a s použitím cizího kapitálu tak dokážu vydělat ještě víc. Jestliže jsem již teď ve ztrátě nebo se pohybuji kolem nuly, další finance jen málokdy pomohou k nějakému zvratu. Dodatečné zdroje jsou spíše takovým urychlovačem toho, co teď je.

Nedávno jeden majitel výrobní firmy chtěl pořídit na dluh stroj za 10 milionů. My jsme ale spočítali, že pokud optimalizujeme výrobu, navýší kapacitu natolik, že pro něj nebude mít využití. Pokud vám ve firmě tečou peníze, většinou existuje mnohem lepší řešení, než si půjčit další. Není lepší ucpat díry, než udržovat průtokové zařízení v chodu?

Ilustrační obrázek

Plošná řešení nefungují

To samé platí o zdražování. Řada podnikatelů v současné době přistupuje k cenotvorbě následujícím způsobem: Když chybí peníze, je efektivní sanací ztráty zdražení.

Nevěříte, že je to možné? Takto se to ale opravdu děje. Žádné zjišťování, na jakých produktech přesně proděláváme, jaký je k tomu důvod, co můžeme udělat pro to, aby se situace zlepšila. Nikoliv, přátelé, plošně zdražíme a problém je vyřešen. Jenže není! Na části produktů se prodělává dál a ty, které byly dříve profitabilní, jsou nyní jen méně konkurenceschopné.

Pokud to s podnikáním myslíte vážně a chcete svou firmu provést krizí bez ztráty kytičky a na jejím konci být ještě silnější, sledujte peníze. Denně si připomínejte, že neexistují pouze dva hlavní finanční výkazy, kterými jsou rozvaha a výsledovka. Ale že je tu ten třetí, tak často opomíjený, ale možná ten nejdůležitější, který se jmenuje peněžní tok.

Jiří Jemelka je jednatelem společnosti J.I.P. pro firmy, která díky týmu interim manažerů pomáhá budovat prosperující a stabilní české a slovenské firmy střední velikosti a přispívá tak v ČR a SR k obnově podnikatelského ducha založeného na hodnotách, jako jsou charakter, etika, pracovitost, služba a kvalitní řešení problémů zákazníka.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Jiří Jemelka, J.I.P. pro firmy

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme