EET: Podnikatelé nebudou evidovat tržby do konce roku

Prezident Miloš Zeman podepsal koncem května odložení EET pro všechny podnikatele do konce roku 2020. Subjekty, které spadaly do prvních dvou vln (velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování) i ti, kteří měli původně začít evidovat 1. května (řemeslníci , kadeřníci a zbývající obory), začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021.

Vláda schválila návrh na odložení EET do konce roku už počátkem května, následně jej odsouhlasil Parlament a 28. května podepsal Miloš Zeman. ANO původně na rozdíl od opozice sedmiměsíční odklad odmítalo, nakonec ale zareagovalo na sílící pandemii a její dopady na podnikatelské subjekty.

„Musíme pružně reagovat na závažnost krize a nechat ekonomiku pořádně nadechnout. V tuto chvílí je důležité, aby podniky vůbec fungovaly. Na priority řádného výběru daní a zajištění rovných podmínek pro byznys určitě nerezignujeme, ale s ohledem na vývoj situace považuji za rozumné s nimi několik měsíců počkat. Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizace certifikátů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,“ řekla Alena Schillerová.

Elektronická evidence tržeb byla původně pozastavena zákonem Ministerstva financí přijatým poslanci 24. března, a to na období tří měsíců po skončení nouzového stavu. To by znamenalo start EET v září 2020.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Služby

Doporučujeme