Podnikatelská mise do Asie. České firmy míří do Indonésie, Vietnamu, či Kazachstánu

Sérii podnikatelských fór, B2B jednání firem i setkání se zástupci místních úřadů a samospráv organizuje ve dnech 15. až 25. dubna Hospodářská komora ČR (HK ČR) na Filipínách, v Indonésii, Singapuru, Vietnamu, Kazachstánu a v Uzbekistánu.

Třicetičlennou podnikatelskou delegaci do těchto asijských zemí povedou prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl. Tuzemské podniky do šestice asijských zemí doprovodí na pracovní cestě předsedu vlády Petra Fialu.

Ilustrační fotografie. Singapur

Mise do rekordního počtu zemí

„Jedná se o cestu do největšího počtu zemí v rámci jedné podnikatelské mise Hospodářské komory vůbec. Všechny navštívené státy přitom skýtají pro tuzemské firmy z řady oborů velký potenciál, aby mohly své projekty v asijském regionu rozvíjet. Součástí delegace jsou proto strojírenské podniky, výrobci letecké techniky, zbrojařské společnosti i vývojáři softwaru,“ říká prezident Hospodářské komory (HK ČR) Vladimír Dlouhý.

Do filipínské metropole Manily podnikatelé odcestují v sobotu 15. března večer. Na místě následně v pondělí proběhnou dvoustranná jednání českých a filipínských podnikatelů a byznysové fórum organizované Hospodářskou komorou, které zahájí premiér Petr Fiala.

V Manile by měla Hospodářská komora uzavřít memorandum s Filipínskou obchodní a průmyslovou komorou (PCCI). Následně se firmy letecky přesunou do indonéské Jakarty, kde se v úterý uskuteční podnikatelské fórum za účasti indonéských firem. Na místě bude mimo jiné podepsáno memorandum mezi HK ČR a Indonéskou obchodní a průmyslovou komorou (KADIN).

České firmy zamířily do Singapuru a Korejské republiky

Ve středu si podnikatelé prohlédnou projekt plánovaného nového hlavního města Indonésie Nusantara, jehož výstavba na ostrově Borneo má být dokončena v den výročí indonéské nezávislosti v roce 2024, a kam by se v příštích letech měly přesunou všechny důležité indonéské úřady.

Podnikatelé zamíří i do Singapuru, Vietnamu, Uzbekistánu a Kazachstánu

Firmy následně čeká přesun do Singapuru, kde ve čtvrtek proběhne další podnikatelské fórum a B2B jednání s místními firmami. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý zde podepíše memorandum o spolupráci se Singapurskou byznysovou federací (SBF).

Další jednání s místními firmami proběhne v pátek mezi českými a vietnamskými podnikateli v Hanoji, kde se zároveň uskuteční pracovní oběd tuzemských firem z obranného průmyslu s premiérem Petrem Fialou a zástupci vietnamských úřadů. Vladimír Dlouhý má v Hanoji mj. v plánu bilaterální jednání s vedením Vietnamské hospodářské a průmyslové komory (VCCI). Následně proběhne neformální setkání českých a vietnamských firem spojené s networkingem během plavby lodí ve vietnamské provincii Quang Ninh na severovýchodě země. Následně se celá delegace přesouvá do kazašské Astany.

Ho Či Minovo Město. Ilustrační fotografie

V hlavním městě Kazachstánu vedle B2B jednání a podnikatelského fóra proběhne také jednání tuzemských zbrojních společností se zástupci kazašského ministerstva průmyslu a inovací i s vedením resortu obrany o možnostech budoucí spolupráce.

Poslední část podnikatelské mise se uskuteční v hlavním městě Uzbekistánu Taškentu. Byznysovým fórem a B2B jednáními firem za účasti uzbeckého ministerstva průmyslu delegace svůj oficiální program zakončí. Návrat podnikatelů z Taškentu do Prahy je plánován v úterý 25. dubna v pozdních večerních hodinách.

Tuzemské exportéry podpoří i EGAP

Úsilí českých exportérů v Asii podpoří také Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která za posledních 15 let pomohla českým firmám vyvézt do tohoto regionu produkty a investice za víc než 22 miliard.

„Všechny vybrané země jsou EGAPem dobře pojistitelné a čeští vývozci i investoři tak zde s námi mohou bezpečně financovat své projekty. Tramvaje, turbíny do elektráren či radary patřily k největším dodávkám v těchto zemích. Vedle velkých projektů ovšem nabízíme řešení i při pojišťování malých zakázek,“ vysvětluje Marek Dlouhý, místopředseda představenstva EGAP. Ten bude jako člen delegace nápomocný exportérům přímo na místě.

Třicetičlennou podnikatelskou delegaci tvoří podniky orientující se na strojírenství, výrobu kolejových vozidel, letadel nebo technologií na ochranu osobních údajů a dokladů. Na obchodní jednání se chystají také zástupci tuzemského obranného průmyslu, výrobci bezpečnostních systémů nebo vývojáři softwaru.

• Teritorium: Asie | Indonésie | Kazachstán | Vietnam | Zahraničí

Doporučujeme