Podnikatelská mise na východ: České firmy cestují za byznysem do Mongolska

Čeští podnikatelé 29. října odcestují do Mongolska, kam na pracovní cestě doprovodí místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Dvacítku českých podnikatelů čekají v zemi podnikatelská fóra i dvoustranná jednání s mongolskými firmami. 

Podnikatelskou misi vede viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský. Cestu spoluorganizuje Velvyslanectví ČR v Ulánbátaru a Mongolská národní obchodní a průmyslová komora.

Mongolská metropole Ulánbátar

Zelená pro stavebnictví či farmacii

Cesty se účastní firmy z oboru stavebnictví, farmacie nebo společnosti zabývající se personalistikou.

Firmy se v metropoli Ulánbátaru v úterý zúčastní jednání Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci na půdě ministerstva zahraničních věcí. Odpoledne firmy čeká česko-mongolské podnikatelské fórum s následnými dvoustrannými schůzkami.

Podnikatelé plánují navštívit i asistenční kancelář Hospodářské komory v Ulánbátaru, která zprostředkovává mongolským občanům pracovní příležitosti v České republice.

ExportMag.cz: Mongolsko chce české značení do národního parku Khan Bogd

Následně se podnikatelé přesouvají do druhého největšího mongolského města Erdenet, kde proběhne další podnikatelské fórum, slavnostní otevření pivovaru s českou technologií nebo prohlídka místního bytového projektu.

Obchodní výměna s Mongolskem roste

Vzájemná obchodní výměna mezi ČR a Mongolskem dosáhla v roce 2022 obratu bezmála 19 milionů dolarů (s výraznou převahou českého exportu a kladným saldem pro ČR) a stále roste.

Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na mongolském trhu

Firmy z Česka do Mongolska vyvážejí přístroje, chemické výrobky, stroje, přepravní zařízení, nebo zbrojní výrobky aj. Z Mongolska se dováží zejména oděvy, produkty živočišné výroby nebo kožené a textilní výrobky.

Náklady spojené s organizací mise si – stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou – hradí sami podnikatelé, včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

• Teritorium: Česká republika | Mongolsko

Doporučujeme