Zdroj: CzechTrade

Podvodníci lákají od důvěřivých lidí peníze. Využívají k tomu logo CzechTrade

Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade zaregistrovala několik případů podvodného jednání, jehož cílem je vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky. Ve snaze vyvolat zdání důvěryhodnosti využívá neznámý pachatel logo a další grafické prvky CzechTrade.

V souvislosti s protiprávním jednáním podal CzechTrade trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a porušení práv k ochranné známce. Před podvodným jednáním informuje CzechTrade na všech svých existujících komunikačních kanálech.

Ilustrační obrázek

Vzhledem ke způsobu páchání podvodu prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp, je velmi pravděpodobné, že dosud známé případy nejsou ojedinělé a poškozených může být více.

„Případy nejrůznějších typů kriminálního jednání v online prostředí, kdy neznámí pachatelé zneužívají dobrého jména důvěryhodných společností a firem, stále přibývají. Poškozenou takovým jednáním se stala také agentura CzechTrade,“ potvrzuje manažerka vnějších vztahů a tisková mluvčí CzechTrade Jitka Nováčková.

Francie: Množí se podvodné poptávky. Falešní nákupčí mohou české firmy připravit o peníze

„Pachatel ke zvýšení své věrohodnosti používá digitální grafické dílo, které rozesílá potenciálním poškozeným a které má navozovat dojem jakéhosi certifikátu. Tento certifikát, nazvaný jako Osvědčení, obsahuje logo CzechTrade. Agentura ale s touto aktivitou nemá vůbec nic společného. CzechTrade nevydává žádné osvědčení ani certifikát. Pokud se kdokoliv s něčím takovým setká, doporučujeme okamžitě kontaktovat Policii České republiky,“ dodává Nováčková.

Zaplaťte vklad, vyplatíme vám násobně víc

Způsob podvodného jednání funguje tak, že neznámá osoba přes mobilní aplikaci WhatsApp kontaktuje vybrané osoby, kterým oznámí, že byly registrovány v jakési společnosti.

Současně jim sdělí, že v případě uhrazení „vkladu“ 1 000 korun jim bude vyplacen násobně vyšší zisk 17 000 korun. Po zaslání požadované částky na určený bankovní účet vznese neznámý pachatel dodatečný požadavek jako podmínku výplaty zisku, a to uhrazení „poplatku“ 100 euro, za což bude
adresátovi vyplacen zisk 900 eur.

Ve skutečnosti však po uhrazení těchto částek na pachatelem uváděný účet k výplatě žádného „zisku“ nedojde a postižený člověk o své peníze nenávratně přijde. CzechTrade přitom nemůže vyloučit, že výše uvedené částky, které neznámá osoba od adresátů požaduje a které jim slibuje, se případ od případu mění.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme