Pokles amerického exportu do Číny

Špatná čísla přišla tentokrát z Číny. Statistika zahraničního obchodu ukázala, že čínské dovozy v prosinci meziročně poklesly o 7,6 %, zatímco trh očekával růst o 5 %. Čínské exporty také poklesly o 4,4 %, zatímco trh očekával růst o 3 %. To ukazuje, jak výrazně domácí čínská poptávka brzdí.
Totéž ostatně už také hlásí mnoho velkých firem: Ví se o mizerných prodejích iPhonů i automobilů v Číně. Mnozí vývozci do Číny už hlásí propouštění. To tu už hodně dlouho nebylo. Kdo si myslí, že to je dáno „jen“ politikou amerického prezidenta D. Trumpa, mýlí se. Jeho anti-obchodní politika se jen sečetla v tu nejhloupější možnou chvíli s hospodářským cyklem. Trumpův cíl – totiž podpořit americké firmy – se vůbec nenaplňuje. (Logicky – ekonomové to tvrdili od samého začátku obchodní války.)
Mnozí se snaží předzásobit čínským zbožím. Výsledkem toho je, že americký obchodní deficit s Čínou se vloni prohloubil o 17,2 %, a je tak nejvyšší od roku 2006. Tedy přesně naopak, než se Trump snaží. Řeknete si, že zlepšení pozice amerických firem ještě přijde, až předzásobování skončí. Ale zatím jaksi nepřichází.
Samotný prosinec ukázal, že USA trpí víc než Čína. Čínské exporty do USA poklesly o 3,5 %, importy z USA do Číny ale poklesly o 35,8 %! To je naprosté (a nepřekvapivé) selhání protekcionistické Trumpovy politiky. Zdá se, že Čína nepotřebuje americké zboží až tak moc, jak si Američané mysleli, zatímco Američané jsou na dovozu levného čínského zboží závislí a nedokáží ho rychle opustit


  • Země: US – Spojené státy americké
  • Datum zveřejnění: 14.01.2019

Vypracoval tým zahraniční kanceláře CzechTrade v Chicagu

Souborové přílohy

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme