Portugalsko evropskou lithiovou velmocí budoucnosti

Portugalsko je v současnosti sedmým největším producentem lithia na světě a disponuje šestými největšími zásobami tohoto kovu, přičemž v Evropě zaujímá z tohoto hlediska 1. místo.

I proto hodlá vybudovat vůbec první rafinérii na lithium na starém kontinentu. Pro české komerční a výzkumné subjekty působící přímo či nepřímo v tomto odvětví se tak otevírají zajímavé příležitosti ke spolupráci.

Ilustrační fotografie

Podle údajů BP Statistical Review of World Energy vyprodukovalo v roce 2021 Portugalsko 900 tun lithia, což z něj činí sedmého největšího producenta na světě. US Geological Survey dále konstatuje, že Portugalsko je s přibližně 60 tisíci tunami, v přepočtu na výkon, šestou zemí na světě s největšími zásobami lithia. Více lithia ve své půdě má jen pět mimoevropských zemí: Chile, Austrálie, Argentina, Čína a Brazílie.

V tomto kontextu portugalská vláda v únoru 2023 vyhlásila záměr vypsat mezinárodní výběrové řízení na udělení práv na průzkum ložisek lithia. Počátečních 11 oblastí s identifikovaným potenciálem pro průzkum těžby lithia bylo i na základě výsledků strategického posouzení vlivu na životní prostředí při této příležitosti omezeno na šest nejperspektivnějších, které všechny leží na severu země.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Portugalskou strategií do budoucna je vyvážet do zahraničí již zpracované lithium a nikoliv pouhou rudu. Tato podmínka bude součástí zadávacích podmínek výběrového řízení na průzkum ložisek, a proto se zájemci musejí zavázat ke zpracování lithia v Portugalsku, aby jejich projekty mohly být schváleny. V současné době probíhá příprava specifikace zadávacích podmínek pro zahájení mezinárodního výběrového řízení, což je proces, který může trvat až pět let.

V posledních měsících se nejvíce hovoří o nejpokročilejším projektu Mina do Barroso v Montalegre – Vila Real, který realizují společnosti Galp a Savannah Resources. Jedná se o povrchový a hlubinný důl, který by měl ročně vyprodukovat více než milion tun suroviny, což by stačilo na výrobu baterií pro 250 až 500 tisíc automobilů na elektrický pohon ročně.

Ilustrační fotografie

Společnost Galp a švédský gigant Northvolt rovněž plánují vybudovat ve městě Setúbal nedaleko Lisabonu vůbec první evropskou rafinérii lithia. Jedná se o megaprojekt, který má umožnit zásobování gigafactory společnosti Northvolt, která je v současnosti budována v severním Švédsku na místě někdejší papírny.

Northvolt očekává, že lithium rafinované v Portugalsku jí umožní přímo konkurovat největším hráčům, kteří v současné době dominují trhu – Číně, Jižní Koreji a Japonsku, což jsou země, jež aktuálně vyrábějí více než 90 % baterií používaných na celém světě. Produkce švédského výrobce má směřovat především k evropským automobilkám jako například BMW, Volkswagen a Volvo, kterým by měla zásadně napomoci v rámci procesu elektrifikace jejich flotily, a to i v souvislosti s plánem EU na zákaz prodeje automobilů produkujících emise CO2 od roku 2035.

V souvislosti s rozvojem těžby a zpracování lithia v Portugalsku stojí za povšimnutí i zahájení přeshraničního projektu spolupráce na výzkumu a vybudování velkokapacitních úložišť elektrické energie se Španělskem, které bylo oznámeno v listopadu 2022 během společného zasedání vlád obou zemí.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Lisabonu (Portugalsko). Autor: Ing. Petr Klíma, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Evropa | Portugalsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme