Dohodáři už mohou žádat o kompenzační bonus

Sněmovna a následně i senátoři schválili v červenci kompenzační bonus pro takzvané dohodáře. Nárok mají v případě, že odváděli pojistné. Jde o částku 350 korun denně, která bude těmto lidem vyplácena zpětně za období březen až červen.

Vláda po třech měsících splnila přání opozičních stran, které za lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) orodovaly už před třemi měsíci. Celkově si mohou dohodáři polepšit o více než 30 tisíc korun. Týká se to především seniorů, studentů či matek na mateřské.

Na podporu mají nárok ti, kteří jsou účastníky nemocenského pojištění (tzv. pojištěná dohoda), a bylo jim kvůli koronaviru znemožněno pracovat. Žádat mohou o kompenzační bonus ve výši 350 korun denně, a to zpětně za období od 12. března do 8. června.

Za stejné období budou moci o 500 korun denně požádat i OSVČ a společníci malých „eseróček“, souběžně pracující na pojistnou dohodu.

Chceme rozšířit okruh příjemců kompenzačního bonusu o lidi pracující na pojištěné dohody, tedy u DPČ od tří tisíc korun a u DPP nad 10 000 korun měsíčně. O podporu v maximální výši 31 150 korun by si tak mohlo požádat až 116 tisíc dohodářů, kteří zatím zůstávali bez státní pomoci,“ komentovala schválení novely ministryně financí Alena Schillerová.

Žádost se podává u finančního úřadu (vyplňuje se žádost a čestné prohlášení) nejpozději do konce října 2020. Zájemci již mohou vyplňovat žádosti o kompenzační bonus na webu Finanční správy. K dispozici jsou interaktivní PDF (bez doložky / s doložkou) i webová aplikace.

Podrobnější informace k bonusu i vyplňování žádostí

Nárok nemají všichni

„Schválili jsme kompenzace pro dohodáře ve výši 350 korun na den. Při délce období 89 dnů může tato podpora činit až 31 150 korun. Zásadní je, že podpora se týká i těch, kteří mají souběh dohody s živností a nebudou muset vracet prostředky, které již obdrželi. Celkově by se pomoci mohlo dočkat až sto padesát tisíc lidí, pro které může být bonus záchranou před životem v dluzích,” řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podmínkou nároku na bonus je to, že daný člověk pracoval alespoň čtyři ze šesti měsíců před vypuknutím epidemie (tedy od 1. října 2019 do března 2020). Zároveň mu muselo být znemožněno vykonávat činnost právě v důsledku koronavirové krize či vládních restrikcí vykonávat činnost. Vyloučeni jsou ti, kteří mají kromě DPP a DPČ jiné zaměstnání.

Stejně jako v případě běžných OSVČ budou bonus vyplácet finanční úřady po obdržení jednoduchého formuláře, který lze vyplnit elektronicky (viz výše) a na berňák doručit přes datovou schránku či e-mail, nebo papírovou verzi poslat poštou, či jej donést osobně.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme