Při tvorbě interaktivních knih inspirují nakladatelství děti i rodiče

Knihy, které dávají dětem prostor pro vlastní kreativitu. To jsou interaktivní tituly nakladatelství Pop Pap. „Ke každé knize vymýšlíme tvůrčí aktivity, které si děti mohou samy zpracovat: něco dokreslit a složit podle své fantazie a kreativity,“ říká zakladatelka nakladatelství Marcela Vostřelová.

Zatímco nové technologie rychle zastarávají, papír je stále populárním médiem. Věta z webových stránek nakladatelství nejlépe vystihuje, kudy se Pop Pap – v době, kdy jsou stále populárnější audioknihy či e-knihy – vydává.

Marcela Vostřelová

„Vydáváme knížky, které zapojují malého čtenáře do hry, ne že jen sedí a poslouchá. Knihy s ním přímo komunikují, ať už skrz obrázky, text nebo odklápěcí a rozkládací prvky,“ říká Marcela Vostřelová v nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Hering na Info.cz.

Podle Vostřelové si v Pop Pap zakládají na tom, aby byl každý titul unikátní a umožnil dětem dobrodružný zážitek ze čtení i prohlížení: „Chceme, aby naše kniha žila dál – i potom, co ji zavřete. Proto v každé z nich najdete “tip na různé tvůrčí aktivity” s daným příběhem spojené. Spolupracujeme s mladými výtvarníky a velkou péči věnujeme také grafické úpravě, aby kniha rozvíjela i estetické cítění dítěte.“

V knize „Nejprv práce a pak zábava“ jsou samolepky oblékacích panďuláků. Maminky nám posílají fotky, jak děti samy vytvářejí postavičkám nová povolání a nové koníčky. Zapojí se nejen dítě, ale i rodič a spolu něco tvoří.

Marcela Vostřelová

Od ilustrátorky na volné noze ke skutečnému byznysu

Na začátku příběhu bylo před šesti lety školní zadání na vytvoření knihy. Studentka z Prahy k němu přistoupila nezvykle kreativně.

„Určitě nebylo mým primárním záměrem, že budu dělat velký byznys. Bylo to postavené na čirém nadšení z toho, že můžu tvořit a věnovat se tomu, co jsem studovala a co mě naplňovalo. S mojí první interaktivní knížkou jsem jezdila po knihovnách a po školách, dělala jsem autorská čtení a workshopy. A díky zpětné vazbě jsem si uvědomila, že by bylo skvělé takové knížky uvést na trh. Před šesti lety u nás nic takového nebylo. To byl ten prvotní impulz – pojďme dělat něco jinak a více ty malé čtenáře do knih zapojit,” doplňuje Vostřelová.

Držitelka módního Oscara sází na udržitelnost, inspirují ji klientky

Podnikatelé často opakují narativ o zásadním vlivu zpětné vazby od zákazníků. Pro zakladatelku nakladatelství Pop Pap jsou jednoznačně největší inspirací rodiče a děti a jejich nápady. Ty přicházejí také od autorů či ilustrátorů. Knihy jsou často dělané ručně a v malém nákladu.

Tým Pop Pap tvoří ilustrátoři, grafici, designéři, animátoři, lektoři i spisovatelé. Nakladatelství se chlubí vlastním tiskařským zázemím i knihařskou dílnou. Proto se kromě vydavatelské činnosti soustředí také na pořádání tematických workshopů a vytváření tištěných produktů na míru v PR a reklamě.

Ilustrační obrázek (Foto: Pop Pap)

Talent nestačí, musíte si to oddřít

A co by Marcela Vostřelová poradila ženám, které se rozhodnou riskovat a pustit se na tenký led budování vlastního byznysu?

Důležité je odhodlání nevzdat se, a to i přes lapálie, které podnikání nutně přináší. Musíte si jít za tím, co vás baví a naplňuje a nenechat se odradit drobnými neúspěchy, říká.

Podnikání se podle Marcela Vostřelové neobejde bez maximálního nasazení, píle a pracovitosti. „Talent je hezká věc, ale pokud si to neoddřete a nejdete příležitostem naproti, nemáte šanci. Bez toho to nejde,” dodává.

Ani start jejího projektu nebyl jednoduchý. „Na začátku jsme do toho šli po hlavě, absolvovali jsme všechny možné prodejní akce, veletrhy, markety, kde jsem strávila celý víkend na stánku a nevedlo to k úspěchu, například kvůli tomu, že jsme se tam nepotkali se svojí cílovou skupinou, ale alespoň jsme zjistili, kam chodit a co nám stojí za tu energii a čas. Všechno zlé je pro něco dobré,” usmívá se Vostřelová.

Jak Marcela Vostřelová zvládá práci nakladatelky s malou dcerkou a jak čerpá inspiraci přímo od ní? Jak vlastně vzniká interaktivní dětská kniha? Co má podnikatelka se svým nakladatelstvím v plánu? Poslechněte si celou epizodu podcastu na info.cz.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme