Program ICUK Platinn: Překročit svůj vlastní limit a nebrzdit tak byznys

Podnikání je multidisciplinární obor. Musíte ovládat oblast, ve které podnikáte, mít znalosti v účetnictví, znát zákony, umět mluvit s lidmi a být jim dobrým leaderem, musíte také být skvělým obchodníkem a projektovým manažerem a především musíte mít jasnou vizi.

V neposlední řadě musíte zvládat stres a ustát ten tlak. Podnikání není jednoduché. A není potřeba si hrát na nepřemožitelného a všeznalého. Ba naopak z programů v Inovačním centru Ústeckého kraje, které mají za cíl podporovat podnikatele, vychází, že ten, kdo si tuto složitost uvědomuje a přijme fakt, že nezvládá všechny aspekty, roste nejvíce.

Ilustrační obrázek

Jak může Inovační centrum pomáhat podnikatelům s růstem jejich firem? Jednoduše, a to skrze obsáhlou síť zkušených lidí po celé ČR, kteří nabídli své znalosti a dovednosti těm, kteří je aktuálně potřebují. Nazvěme je např. mentory. V tom je právě ta pomoc Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK), které první schůzky mezi podnikatelem a mentorem zprostředkuje a také platí.

Následně je na podnikateli a mentorovi, jestli chtějí nadále společně spolupracovat. Tuto fázi si již podnikatel financuje sám. A právě celý tento proces je zastřešený programem PLATINN. Program, který pomáhá podnikatelům překonat své limity a nebrzdit tak jejich podnikání.

Hokejka znamená růst

Termínem „hokejka” je ve startupovém prostředí míněn strmý růst (podle tvaru růstového grafu). Není-li hokejky, není startupu. A právě tento „aha” moment si zažil na vlastní kůži Michal Čížek, CEO startupu GoodAccess, který dlouhodobě využívá programu PLATINN.

V Ústí nad Labem nám roste nový český Avast

„Nakreslil jsem křivku našeho růst v blízké budoucnosti. Když přišel náš mentor z PLATINNu, vzal si tužku a do grafu nakreslil tzv. hokejku. Tedy exponenciálu, která úplně zastínila naše zakreslené křivky a jen mi řekl: Michale, chceš-li investici, musíš umět přemýšlet ve velkém,” vzpomíná Michal Čížek na jedno ze svých prvních sezení s mentorem a dodává: „Dlouhou dobu jsme se pohybovali na poli pro koncové zákazníky a poté částečně na trhu pro firmy. Teď se zaměřujeme především na služby pro firmy. K tomu je potřeba změnit mindset a ano, proto jsme hledali v síti PLATINN člověka se zkušenostmi z mezinárodního obchodu,” vysvětluje Michal. V programu Platinn absolvovali nejprve bezplatnou fázi, aktuálně se přesunuli do placené. Jednoduše proto, že jim to zato stojí.

I zkušený potřebuje poradit

Víte, že průměrnému startupistovy je 42 let a pochází z korporátního prostředí? S čím takový zkušený člověk chce vůbec pomoci? Můžete ve svém oddělení ve velké firmě spravovat obrovské rozpočty, ale to vám beztak nedá zkušenost jak vést vlastní firmu. Své o tom ví Tomáš Riese, CEO firmy VirginGrip,

„Věděl jsem, že nemám zkušenosti s podnikáním. Sice jsem řídil velké mezinárodní projekty, ale stále jsem viděl na sobě mezery. Říkal jsem si, že větší chyba by ale byla, kdybych Platinn nezkusil. Mé štěstí bylo, že jsme si neskutečně sedli s mým mentorem Filipem Kvapilem. Beru ho jako mého „byznys psychoanalytika”, kterému se svěřím a on mi dá zpětnou vazbu, ze které v byznysu těžím další měsíce. Vlastně si tak uvědomuji, že bez něj by ta cesta byla ještě složitější,” chválí si Tomáš spolupráci s mentorem a komentuje, že i rychlý růst firmy není kolikrát důvodem k úsměvu: „Čtyři roky po sobě rosteme o 100 % každý rok. Asi to zní dobře, ale zároveň je to velký tlak na procesy uvnitř firmy a tok peněz. Naštěstí mám kolem sebe super tým, na který mohu přehodit operativu, a já se tak mohu zabývat strategií firmy.”

Ilustrační fotografie

Když najdete díru na trhu

Že najít díru na trhu je zlatý grál? On i takový zlatý grál má mnoho otázek, které rozhodují o úspěchu. Nezisková organizace Sociální agentura Ústeckého kraje v čele s ředitelem Jaromírem Lickem takovou díru na trhu našla. A stála před rozhodnutím – obsadit trh a vybrat si tak cestu kvantity, nebo jít cestou kvality, prohloubit vztah s aktuálními klienty, ale nechat si ujít část trhu?

„Náš mentor v programu Platinn nám během schůzek hodně pomohl. To díky němu jsme přežili toto složité období a taky po těchto konzultacích jsme se rozhodli, že chceme jít ve spolupráci s firmami především do hloubky, tedy zvolili jsme si cestu kvality, ne kvantity. I přesto ale po absolvování programu Platinn se nám podařilo zvýšit tržby o 20 %,” hodnotí zkušenosti z Platinnu Jaromír Licek.

Sociální agentuře nicméně prospělo, že se na chvíli zastavila. „Báli jsme se toho tzv. startupového přehřátí. A tak jsme se potřebovali zastavit, rozhlédnout se. Měli jsme jasno v tom, že chceme mít naši službu zaměřenou regionálně. Jen jsme si museli uvědomit, že je v tom i naše konkurenční výhoda, protože v místě našeho podnikání budujeme pevné vazby s partnery, známe ho nejlépe, a tím významně roste i kvalita naší služby,” vysvětluje balanc mezi dravým a zdravým růstem Licek.

Více o programu PLATINN

O své firmě víte nejvíc vy. A právě proto potřebujete rovnocenného parťáka, který rozumí problematice podnikání, procesům ve firmě, trhu i úloze manažera a ještě vás dokáže posunout a podívat se na vaši firmu zvenčí. A takové služby nabízí programu ICUK Platinn. Ve stručnosti služba je přesně pro vás, když potřebujete:

  • Pohled zvenčí na vaši firmu nebo dílčí aspekt vašeho podnikání (obchod, marketing, procesy, finance…) a snížit vlastní „provozní slepotu“.
  • Probrat do hloubky, a přitom naprosto důvěrně, „úzká hrdla“ a příležitosti vašeho podnikání (expanze na nové trhy, vývoj, inovace, financování…)
  • Konzultovat s odborníky ve vybraném aspektu (obchod, marketing, procesy, finance…) i odvětví podnikání, nebo přímo s jednateli/zakladateli úspěšných firem.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme