V Ústí nad Labem nám roste nový český Avast

Velkou vizí Michala Čížka, spoluzakladatele firmy GoodAccess, je vytvořit mezinárodní IT firmu, která zůstane v Ústí nad Labem a jejími základními hodnotami bude otevřená firemní kultura. Michal Čížek prošel programem pro rozvoj firem od Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK).

Firma GoodAccess nejlépe splňuje definici slova startup – pohybuje se v IT oboru, vykazuje každoroční růst, má před sebou velký potenciál na trhu a už získala několik investic od fondů do startupů pro expanzi na světové trhy.

Michal Čížek, spoluzakladatel firmy GoodAccess | ICUK

Ústecký GoodAccess nabízí bezpečný vzdálený přístup k IT systémům. Pro firmy to znamená možnost vytvořit si virtuální síť, pomocí které se jejich zaměstnanci mohou připojit k firemním aplikacím anebo k virtuálnímu úložišti (cloudu). Firma tak nemusí investovat nemalé prostředky do budování vlastního zabezpečení.

Výhodou takového řešení je i rychlost zavedení, která se pohybuje v řádech hodin. Před nedávnem přišla firma i se světovým unikátem, který vzbudil pozornost tím, že danou službu nabízela zdarma, a to bez reklamy a sběru dat, podobně jako v začátcích Avast.

Celý tým přistupuje k danému produktu zodpovědně a pokorně. Možná i proto se zapojili do mentorského programu Inovačního centra Ústeckého kraje PLATINN, který pomáhá zavedeným firmám k jejich růstu a řešení aktuálních problémů. 

GoodAccess – do třetice všeho dobrého

„Nakreslil jsem křivku našeho růst v blízké budoucnosti. Když přišel náš mentor z PLATINNu, vzal si tužku a do grafu nakreslil tzv. hokejku. Tedy exponenciálu, která úplně zastínila naše zakreslené křivky a jen mi řekl: Michale, chceš-li investici, musíš umět přemýšlet ve velkém!” vzpomíná Michal Čížek na jedno ze svých prvních sezení s mentorem.

Od začátku věděli, co od programu pro rozvoj malých a středních firem chtějí. „Dlouhou dobu jsme se pohybovali na poli pro koncové zákazníky a částečně na trhu pro firmy. Teď se chceme zaměřit především na služby pro firmy. K tomu je potřeba změnit mindset, a proto jsme hledali v síti PLATINN člověka se zkušenostmi z mezinárodního obchodu,” vysvětluje Michal.

Firma GoodAccess | ICUK

V programu Platinn absolvovali nejprve bezplatnou fázi, aktuálně se přesunuli do placené. Jednoduše proto, že jim to zato stojí.

Kde by byly startupy bez investorů? Investora se podařilo sehnat nejen díky Inovačnímu centru, ale také pomocí mentorů v programu PLATINN. GoodAccess tak na svůj rozvoj (především expanzi do zahraničí) získalo již několik desítek milionů korun, a to jak z řad tradičních fondů, jako je Nation1, Fazole Ventures, ale do řady investorů se také postavila Komerční banka.

„Ve světě je běžné, že se kombinuje investice společně s bankovním financováním. V ČR na to banky nemají připravený produkt, proto tento krok byl a je z tuzemského pohledu velmi netradiční,“ popisuje samotné jednání Michal.

Divoká karta na Startup World Cup míří do Ústí. V Liberci o ni zabojovali inovátoři z celé republiky

Firma GoodAccess získala 2. místo v soutěži o nejvíce inovativní firmu roku v Ústeckém kraji za rok 2020, kterou společně s Ústeckým krajem pořádá ICUK.

To, že nám v Ústí nad Labem roste nový Avast (a sám spoluzakladatel Michal Čížek se tomuto srovnání nebrání), nevidíme jen ICUK. Tým z GoodAccess se také zúčastnil soutěže Ynovate Startup Challenge 2022, kde mezi TOP 10 startupy z ČR obsadil příčku nejvyšší, což jej posunulo do Disraptors Summitu (představte si fotbalovou ligu mistrů, jen v prostředí startupů), kde získali divácké ocenění.

Důležitost IT zabezpečení firem si uvědomuje i EU, která na přelomu roku 2023 vydala směrnici NIS2. ČR tak do konce tohoto roku musí implementovat Cyber Security zákon, který se dotkne až 7000 firem.

„Daná směrnice mimo jiné mluví i o technologii Zero Trust. Nám se tím otevírá obrovská příležitost napříč celou Evropou. Protože my jsme s touto technologií jako jedni z prvních na trhu, kdo ji má připravenou a otestovanou reálnými zákazníky,” vysvětluje spoluzakladatel Michal Čížek.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme