Projít se po Měsíci, uvidět letadlo budoucnosti. Virtuplex dal virtuální realitě prostor

Inovativní firma Virtuplex zprovoznila v Praze a Bratislavě dva chrámy virtuální reality. Velké haly umožňují zájemcům projít se s nebývalou svobodou digitálním dvojčetem projektovaného domu či kanceláře. Firma zpřístupnila třeba i realistický model měsíční základny Nová Praha.

Zní to jako protimluv. To, co návštěvníky virtuální reality často nejvíc omezuje, je kupodivu nedostatek skutečného prostoru. Zná to každý, kdo se někdy pokoušel ponořit do digitálního světa s 3D brýlemi na očích v malé místnosti a narazil přitom do židle nebo do zdi. Nedostatek skutečného prostoru komplikuje situaci dvojnásob, pokud se třeba projektant zkouší projít digitálním dvojčetem rozlehlé továrny nebo architekt plánovaným domem.

Digitální dvojče své plánované provozovny si nechala vypracovat například společnost T-Mobile.

Tenhle limit digitálního světa odstranila česká inovativní firma Virtuplex, která je na trhu už šestým rokem. Vzala do akce nejnovější technologie a darovala jim fyzický prostor. Hodně prostoru. V Praze v Horních Počernicích zprovoznila halu o ploše plných 600 metrů čtverečních. Naprostá většina této plochy je prázdná. Pravidelně ji ovšem digitálně „zaplňují“ virtuální modely projektovaných staveb nebo třeba celých městských čtvrtí. A to často zcela bez zmenšení, ve věrném měřítku jedna ku jedné.

Do pražské haly Virtuplexu lze virtuálně vměstnat třeba simulaci rozvržení regálů celého supermarketu.

Technologii je nutné vyměnit i dvakrát ročně

Na sklonku roku 2022 firma otevřela dokonce ještě větší halu s plochou 700 metrů čtverečních v Bratislavě. Oba provozy tak patří k největším chrámům virtuální reality na světě. Možnost vyzkoušet a rozplánovat si své budoucí prostory nebo služby nanečisto nejprve na digitálním modelu už využily třeba společnosti Metrostav, Škoda Auto, Penta RE, Linet, Česká Mincovna nebo skupina Erste.

Své plánované kanceláře si předem v digitálním provedení prohlédli také zástupci společnosti Slovak Telecom.

A Virtuplex se z nadějného startupu mění ve velkého hráče. „Náš obrat se za uplynulý rok blíží k 35 milionům korun. Máme už 25 pracovníků,“ říká spoluzakladatel společnosti Martin Petrovický. Ten podotýká, že firma musí výnosy neustále vracet do nákupu nového vybavení, jako jsou 3D brýle a headsety nebo počítače určené k náročným výpočtům. „Je to vlastně nekonečná investice, kterou musíme zhruba dvakrát do roka pořád obnovovat. Mohli bychom se sice smířit s nějakým statem quo a říct si: Teď máme technologii odladěnou, tak ji pár let takhle necháme. Ale my se spíš snažíme – jakmile je v technologii nějaký významný posun – reagovat na něj a možná i předběhnout ho,“ říká podnikatel.

Místo batohu už pro virtuální expedici stačí lehký headset

Jak taková služba v praxi vypadá? Typicky zákazník zadá Virtuplexu návrh, podle nějž firma vytvoří třeba digitální model nového developerského projektu. Pak se může investor, architekt nebo zájemce o koupi bytu projít věrohodným modelem. Výhoda prostorné haly je, že uživatel se s 3D brýlemi na hlavě může pohybovat bez obav po velké ploše, což přispívá autentičnosti zážitku.

Na uživatele, kteří procházejí digitálním světem, dohlížejí pracovníci Virtuplexu, aby nedošlo ke kolizi.

Dříve si musel zájemce na takové virtuální procházce nést na zádech batoh s malým počítačem. Nyní se technika posunula a stačí mít na hlavě lehký headset, který díky lehčí spotřebě a vytrvalejším bateriím umožní strávit na jeden zásah v digitálním světě až hodinu a půl. Zároveň na pohybujícího se uživatele nebo skupinu dohlíží operátor, který ovládá vše, co se virtuálně uživatelům zobrazuje.

Operátor hlídá souběžně fyzické i digitální prostředí.

Pokud je zobrazován příliš velký prostor – třeba mnohapatrový dům s přilehlým parkem – na určitých místech je připraven digitální teleport, který virtuálně přenese návštěvníka do jiné části zobrazovaného modelu.

Digitální dvojče dostal hospic Na Cibulce i hotel v klášteře

Virtuplex řeší velmi rozličné zakázky. Třeba ve spolupráci se společností Amadeus Real Estate připravil virtuální podobu rekonstrukce slavného pražského obchodního domu Máj. Na základě této zkušenosti se obě firmy dohodly ještě na ambicióznějším projektu – virtuální prezentaci částí chystané plzeňské čtvrti Ameside, která by měla mít rozlohu 200 tisíc metrů čtverečních.

Virtuplex stvořil také model toho, jak má v roce 2026 vypadat po dokončení rekonstrukce populární pražská historická usedlost Na Cibulce. Tam bude pod patronací Nadace rodiny Vlčkových provozován dětský hospic.

V digitálním světě si veřejnost mohla prohlédnout i návrh modernizace pražského vlakového Hlavního nádraží.

Loni Virtuplex oznámil další zajímavou zakázku – virtuální model bývalého kláštera svatého Gabriela včetně sousedních budov. Tento pražský areál mění společnost Cimex na pětihvězdičkový hotel. „Vnímáme, že využití virtuální reality se u takto komplexních developerských projektů stává pomalu standardem. Zejména pokud se jedná o památkově chráněné budovy, jako je tomu v tomto případě. Památkáři ocení, že ve virtuální realitě vnímají skutečnou hmotu stavby a vše si dokážou lépe představit,“ uvedl k zakázce Michael Sido, šéf marketingu firmy Virtuplex.

Jiří Bartoš, ředitel developmentu skupiny Cimex, inovátorský přístup k přípravě projektu ocenil. „Kdybych technologii virtuální reality, tak jak s ní pracuje Virtuplex, znal dříve, zapojil bych ji do přípravy přestavby již ve fázi koncepční studie. Určitě bych vyzdvihl, že na rozdíl od nudné prezentace z monitoru počítače nebo papíru přináší virtuální realita do celého procesu nadšení všech zúčastněných. Z celého zážitku se najednou stává sociální událost, kterou vám žádná online prezentace nenahradí,“ uvedl při startu spolupráce Jiří Bartoš.

Na Měsíci vyrostla Nová Praha

Výhodou virtuální reality je, že vedle dvojčat reálných prostor nebo výrobků může stvořit i model věcí, které jsou teprve hudbou budoucnosti. Loni se tak třeba v pražské hale Virtuplexu veřejnosti představil ve virtuální realitě autonomní letoun MiYa, který vyvíjí společnost VZLÚ. Tento letoun by měl unést zhruba 400 kilogramů nebo čtyři osoby a poletí rychlostí až 300 kilometrů v hodině. Podobné aerotaxi by mohlo v budoucnu dopravit cestující z pražského hlavního nádraží na Letiště Václava Havla za čtyři minuty.

Odborníci a novináři se při prezentaci ve virtuální realitě přenesli do vertiportu, z jakého by měl jednou letoun budoucnosti startovat. „Když jsem měl možnost poprvé ve Virtuplexu projít první návrhy našeho vertiportu, byl jsem překvapený, jak může volný pohyb v prostoru pomoci lepšímu vnímání modelu. Přestože v našem studiu s virtuální realitou běžně pracujeme, nasazení modelu do haly umožňuje zažít projekt výrazně realističtěji,“ uvedl k tomu architekt vertiportu Michal Postránecký.

Ještě do větších výšek spadá další zakázka z oblasti kosmického průmyslu. „Zatím asi úplně nejfuturističtější projekt byla vesmírná základna, kdy jsme pro Czech Space Week společně s vesmírnými architekty vytvořili model reálné měsíční stanice. Ta je sestavena z modulů, které jednou pravděpodobně budou opravdu stát na Měsíci nebo na Marsu,“ říká Martin Petrovický z Virtuplexu.

Simulace pobytu na Měsíci zahrnuje i kosmický rover.

Model lunární základny dostal poetické jméno Nová Praha. A součástí vpravdě patriotické prezentace bylo i měsíční vozidlo – rover nazvaný Luniaq, který se částečně inspiroval pozemským vozem značky Škoda.

Umělá inteligence vykreslí pětinu snímků „zadarmo“

I samotná příprava modelů je tak trochu sci-fi. Virtuplex musí kombinovat kreativitu či výtvarný um svých designérů s extrémním výpočetním výkonem moderních počítačů a také umělou inteligencí. „AI využíváme poměrně vydatně. Při přípravě dat je ovšem využití paradoxně menší než pak při zobrazování. Když dostaneme zdrojová data od architektů nebo projektantů a připravujeme tu prezentaci ve virtuální realitě, tak tam činí podíl využití umělé inteligence řekněme zhruba jen deset procent. Jinak je to opravdu ještě hodně ruční práce,“ vysvětluje Martin Petrovický.

„Ale hojně se AI využije při samotném výpočtu zobrazení. Při něm musíme zobrazit 180 snímků každou vteřinu, aby měl uživatel vytvořenu věrnou iluzi volného pohybu v prostoru. A zhruba každý pátý obrázek z toho není vypočítán, ale je odhadnut neuronovou sítí, kterou vytrénoval dodavatel grafických karet. Takže máme takříkajíc pětinu snímků výkonově zdarma,“ usmívá se Martin Petrovický s tím, že díky tomu firma dokáže nyní prezentace připravovat rychleji než dříve.

Virtuální realita teď za zájemci dojede

Zdánlivým limitem služby donedávna bylo, že byla do značné míry vázána na ony dvě haly v Praze a Bratislavě. Virtuplex ale nyní začal své řešení také „vyvážet“. Na objednávku vzdálenějších klientů, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí přijet do Česka či na Slovensko, firma doveze potřebnou technologii na žádané místo a v řádu hodin tam celý systém zprovozní. Zahrnuje to dovoz počítačů, headsetů i vlastního síťové vybavení. „Prvním zákazníkem byla společnost Procter & Gamble… Každoročně s nimi připravujeme VR prezentaci jejich produktového světa, který jedeme ukázat i zahraničním partnerům společnosti. Loni jsme takto byli v Maďarsku a Chorvatsku,“ říká Miroslav Procházka, project manažer Virtuplexu. „Prostředí ve virtuální realitě má nyní vyšší kvalitu obrazu, jeho součástí jsou i interaktivní prvky, jakými jsou například grafy nebo průchozí portály. Přidáváme také zvukový doprovod a další podněty, které pocit ponoření se do zážitku ještě více umocní,“ dodává.

Milenka jak ze sci-fi filmu. Firma Naughty Harbor testuje robotickou společnici vybavenou chatbotem

A Martin Petrovický ohledně nových plánů dodává, že firmě nechybí chuť na další expanzi. „Věřím, že nás začátkem příštího roku čeká ještě větší růst do světa,“ naznačuje.

Další spoluzakladatel Virtuplexu Pavel Novák věří projektu mimo jiné proto, že haly pro virtuální realitu v této velikosti v Evropě zatím nikdo jiný nenabízí.

Společnost Virtuplex

Firmu Virtuplex spoluzakládali v roce 2018 Pavel Novák, Martin Petrovický a společnost Etnetera. V současnosti se na projektu podílí už na 25 pracovníků. Vedle simulace obchodních, výrobních či kancelářských prostor firma nabízí třeba i platformu pro virtuální školení a trénink zaměstnanců. Vedle prezentace v halách v Praze a Bratislavě umožňuje také vzdálený vstup do virtuální reality prostřednictvím vlastní cloudové platformy Virtuplex OS.

Tomáš Stingl

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme