Průmysl rostl rychleji. Příjemné překvapení, ale ne zvrat, říkají analytici

Česká průmyslová produkce v květnu meziročně reálně vzrostla o 3,3 procenta. Oproti dubnu 2022 se zvýšila o 2,4 procenta. Analytiky květnová čísla z domácího průmyslu pozitivně překvapila.

Hodnota nových zakázek se v pátém měsíci meziročně zvýšila o 9 procent. Čísla zveřejnil na počátku července Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie

Dobré zprávy z klíčové výroby automobilů

„V květnu průmyslová produkce po několika měsících meziročně vzrostla. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů,“ říká ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

 „Meziroční růst vykázala většina průmyslových odvětví. Tento růst však prozatím nedokázal zvrátit stagnační trend patrný v celém dosavadním průběhu letošního roku,“ mírní optimismus vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová

Podrobnější informace na stránkách ČSÚ

Produkce ve výrobě motorových vozidel nicméně posílila (i díky nízké srovnávací základně) meziročně téměř o desetinu a letos poprvé se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. V chemickém průmyslu se dařilo výrobě organických látek, hnojiv a plastů.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v květnu 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně narostla o zmíněných devět procent. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 5,2 procenta, tahounem ovšem byly tuzemské objednávky. Hodnota nově nasmlouvaných tuzemských zakázek klesla meziročně pouze ve výrobě strojů a zařízení, jinak se zvyšovala o dvouciferná čísla.

Růst objednávek ze zahraničí brzdila podle ČSÚ zejména výroba motorových vozidel, kde byl však meziroční pokles způsoben velmi vysokou srovnávací základnou. V květnu mírně narostl i počet zaměstnanců v průmyslu a nominálně (o 8,2 procenta) se zvýšily i mzdy.

Průmyslová výroba se v dubnu dostala do záporných čísel

Jak je na tom stavebnictví?

Také stavební produkce v květnu reálně meziročně vzrostla o 3,3 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně, více se ale stavějí byty.

„Stavební produkce v květnu meziročně rostla podobným tempem jako o měsíc dříve a také meziměsíčně jsme po dvou měsících zaznamenali růst,“ popisuje Radek Matějka

Stavebnictví podle údajů Eurostatu v dubnu 2022 meziročně rostlo v celé EU, a to o tři procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 4,1 %, inženýrské stavitelství naopak kleslo o 0,7 %.

Zásadní obrat nečekejme

„I když se jedná o mírně lepší výsledek, než jaký trhy očekávaly, celkový obrázek nevyznívá příliš přesvědčivě. Změna může nastat v srpnu,“ komentuje čísla z průmyslové výroby analytik Tomáš Volf.

Podle něj zatím zásadní obrat ve vývoji průmyslové produkce na obzoru není. „Český průmysl už deset měsíců v řadě prakticky stagnuje. Dobře o tom svědčí nedávno zveřejněné podnikové objednávky v Německu, které meziměsíčně vzrostly pouze o 0,1 procenta, přitom kondice německé spotřebitelské a podnikové poptávky je pro český průmysl zásadní,“ domnívá se ekonom.

Květnová čísla pozitivně překvapila analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka.

„Překvapivě silný byl v květnu růst nových zakázek, přičemž tuzemské zakázky výrazně překonaly zakázky ze zahraničí. Opět je však třeba připomenout, že hodnota je udávána v běžných cenách, což je v prostředí aktuálně vysoké inflace zkreslující,“ připomíná Novák.

Oživení produkce automobilů lze dát do souvislosti primárně se zlepšením situace v dodavatelských řetězcích, když automobilky byly v květnu schopné finalizovat výrobu

Miroslav Novák, analytik Akcenta

Dominantní vliv na růstu průmyslu měla v květnu výroba automobilů, když oproti dubnu produkce motorových vozidel narostla o 13,1 procenta.

„Oživení produkce automobilů lze dát do souvislosti primárně se zlepšením situace v dodavatelských řetězcích, když automobilky byly v květnu schopné finalizovat výrobu. Zlepšení by v tomto směru mělo být patrné i v dalších měsících, když v meziročním srovnání bude navíc vyšší produkci aut pomáhat i nízká statistická základna z druhé poloviny loňského roku,“ doplňuje ekonom.

Celoročně bude průmysl na nule

Vyhlídky pro průmysl nejsou ani po solidních květnových číslech nijak zvlášť optimistické, tvrdí analytik. „V souhrnu pro druhou polovinu letošního roku lze podle mě očekávat trend stagnující průmyslové produkce a i v souhrnu za celý rok lze očekávat průmysl zhruba na nule,“ predikuje Novák.

„Po výraznějším dubnovém útlumu se průmyslu v květnu dařilo o poznání lépe. Produkce očištěná o rozdílný počet pracovních dní se meziročně zvedla, k čemuž došlo poprvé od ledna,“ připomíná ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Patrik Rožumberský.

Lepší výsledek než v dubnu zaznamenala většina zpracovatelských odvětví, ale i těžba surovin a výroba v síťových odvětvích.

Ilustrační fotografie

„V dalším období budou proti sobě stát dva protichůdné faktory. Na jedné straně se mohou projevovat známky mírnějšího napětí v dodavatelských řetězcích, což už se z části odrazilo v automobilovém průmyslu. Na druhé straně budou produkci podniků srážet rostoucí ceny vstupů v kombinaci se slábnoucí poptávkou. Druhý z vlivů zřejmě mírně převáží, což už s předstihem mohlo napovědět červnové snížení PMI pod klíčovou hodnotu 50, tedy do pásma poklesu odvětví,“ obává se Rožumberský.

Ceny stavebních materiálů už výrazně nerostou

„Sledujeme počínající stabilizaci cen materiálů, trvá ale jejich často obtížná dostupnost. Hlavní vliv má stále dvouciferná inflace a obtížné plánování rozpočtů dlouhodobých projektů. To ovlivňuje jak snížení objemu prostředků na investice, tak možnost odpovědného plánování nabídek do tendrů,“ říká Ondřej Šuch, vedoucí vnějších vztahů Skanska Central Europe.

„Stavební produkce vykázala v květnu pozitivní výsledky, a to navzdory omezené pracovní síle, která je na tuzemském trhu k dispozici. Velice dobrou zprávou je zejména historicky nejvyšší počet zahájených bytů během jednoho měsíce. Prvních pět měsíců bylo v tomto směru opravdu úspěšných, když vzrostl počet zahájených bytů meziročně o 20 %. Optimismus do jisté míry brzdí počet vydávaných stavebních povolení, které poukazuje na opatrnost v realizaci nových projektů,“ komentuje spoluzakladatel společnosti Investown Michal Leština.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme