Průmyslu i stavebnictví se na začátku roku dařilo

Lednové statistiky klíčových odvětví české ekonomiky přinesly relativně dobrá čísla. Účet za pozitivní start roku ovšem ještě neodráží nástup koronaviru. V souvislosti s ním se hospodářský výhled výrazně zhorší.

Průmyslová výroba v lednu oproti prosinci vzrostla o 1,1 procenta. V meziročním srovnání to ovšem znamená pokles o 1,4 procenta. „V rámci zpracovatelského průmyslu najdeme odvětví, která produkce rostla – jedná se například o výrobu počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení či produkci automobilů. Další velká odvětví zpracovatelského průmyslu však byla v mínusových číslech – strojírenství, kovodělný průmysl či chemický průmysl,“ uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ. „Detailnější pohled ukazuje, že nejvýraznější meziroční pokles zaznamenala v lednu energetika, ale v červených číslech skončil i těžební průmysl a lehce v mínusu byl i zpracovatelský průmysl jako celek,“ dodává.

Klidná chvilka před bouří

Hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda zdůrazňuje, že meziroční pokles průmyslu nebyl tak hluboký jako v říjnu či listopadu loňského roku. „To svědčí o určitém začátku stabilizace situace, které nahrávala počínající stabilizace německé průmyslové výroby. Za ní stojí dílčí obchodní dohoda USA a Číny, dojednaná na sklonku roku 2019 a podepsaná letos v lednu. Ta na trhy i do mezinárodních obchodních vztahů vnesla určité uklidnění napjatí a nejisté situace,“ všímá si Kovanda.

Koronavirus může oživení průmyslu rychle zadusit

Podle analytiků se ovšem vše rázem mění kvůli pandemii koronaviru. „Vývoj v průmyslu v posledních měsících lze shrnout následovně – slabý závěr loňského roku, rozpačitý začátek letošního roku, a to horší teprve přijde,“ míní Miroslav Novák.

Nataliya Hora / Shutterstock.com

S tím souhlasí také Patrik Rožumberský, ekonom skupiny UniCredit Bank. „Že mírné oživení v průmyslu nebude mít dlouhého trvání, to je kvůli tvrdé realitě šířícího se koronaviru nevyhnutelná jistota. První náznaky problémů se mohou ukázat už v závěru prvního kvartálu v návaznosti na výpadky dodávek komponent z Číny,“ uvádí ekonom. Naplno se podle něj dopady koronaviru začnou projevovat už v pololetí.

„Největší vliv nabídkového šoku se dá očekávat v druhém kvartálu a postihne zejména výrobu počítačů a elektroniky a produkci ostatních dopravních prostředků. Ve stejné době se už zřejmě začnou projevovat známky slábnoucí poptávky z tuzemska a zahraničí. Klíčový pro český průmysl pak bude především rozsah výpadků v poptávce po automobilech v návaznosti na propad příjmů a konečné spotřeby domácností v zemích EU,“ komentuje Patrik Rožumberský.

Stavbaři dokončují nejvíce bytů od krize v roce 2008

Dobrá čísla přineslo na začátku roku české stavebnictví. Meziročně přidalo šest procent. „Částečně je tomu tak díky letošní nadmíru vlídné zimě, která umožňuje práci v exteriéru, třeba právě na stavbách, dokonce i v době, kdy běžně realizovány být nemohou. Růst stavebnictví táhlo inženýrské stavitelství, kterému k silnému výkonu pomohla slabá srovnávací základna loňského ledna,“ vysvětluje analytik Lukáš Kovanda.

„Dařilo se bytové výstavbě, a to výrazně. Letošní rok by měl navázat na rok loňský, který charakterizuje nejvyšší počet dokončených bytů od roku 2008. Bohužel, rychlejší výstavba není výhledově trvalým trendem, neboť opět zmírní. Nynější nárůst v počet dokončených a zahajovaných bytů je totiž jen přechodnou záležitostí, neboť celý sektor stavebnictví stále svírá nepružná legislativa a dlouhé povolovací procesu,“ říká Kovanda.

I do stavebnictví se navíc může promítnout pandemie koronaviru. „Kvůli zpomalení ekonomiky bude letos tuzemské stavebnictví stagnovat. V případě závažnějšího šíření koronavirové nákazy, u nás i ve světě, nelze vyloučit dokonce jeho propad,“ uzavírá analytik.

(red)

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme