Video + podcast

Retigo: Brexit urychlil otevření naší britské pobočky, viděli jsme v něm příležitost

Společnost Retigo oproti původním plánům oficiálně založila pobočku ve Velké Británii už v říjnu 2020 a v ledna 2021 přes ni začala prodávat své produkty.

„Britská mentalita způsobuje, že zákazníci nechtějí řešit žádnou administrativu navíc, ve smyslu importu zboží a celních náležitostí. Raději upřednostní konkurenci, která má v Británii zázemí. A podobně by se nejspíš zachovali i distributoři, byť s námi spolupracovali dlouhodobě a byli s námi spokojeni. Takže nám v důsledku brexitu hrozil pokles prodejů, časem možná i ztráta britského trhu, a to vyžadovalo rychlou reakci,“ vysvětluje Aneta Halamíčková, jednatelka Retigo UK.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

Společnost Retigo, která vyrábí konvektomaty, v roce 2021 otevřela pobočku ve Velké Británii. Poprvé firma přišla na britský trh již v roce 2007 a už tehdy věděla, že trh nabízí velký potenciál pro jejich kvalitní konvektomaty. Postupně se snažili porozumět trhu a požadavkům zákazníků a čekali až budou mít vhodný tým pro svou budoucí pobočku.

Otevření pobočky původně směřovali na rok 2022 nebo 2023, ale brexit všechno urychlil. Vzhledem k tomu, že měli vybudovanou distribuční síť a partnery, kteří pravidelně odebírali, rozhodli se vnímat brexit jako příležitost. Za vzor si vzali svou pobočku v Německu, která také uspěla díky přímým vztahům s distributory.

Ilustrační fotografie

Založení nové pobočky ve Velké Británii pro Retigo představovalo mnoho administrativy, práce s nastavením podmínek, Stock Management a také potřebu najít lidi, kterým budou moci důvěřovat. Situaci s utvářením důvěry zkomplikovala také koronavirová pandemie, protože dříve do Británie zástupci firmy cestovali často. To nyní nemohli.

I přes tyto komplikace ale stálo z pohledu Retiga otevření pobočky za to. Pokud by totiž vlastní zázemí v Británii neměli, hrozilo, že by zákazníci přešli ke konkureci. Například kvůli tomu, že by se snížil After Sale Support k produktům. Bylo proto třeba reagovat, aby o trh nepřišli.

Vzhledem k tomu, že je Retigo UK britská firma, brexit se jí nyní tolik netýká. Před koncem roku naskladnili velké množství zboží na první kvartál, protože nechtěli riskovat. Bohužel spousta českých firem připravena nebyla, a to se pak projevilo na zpožedných dodávkách, které se kumulovaly na hranicích. I přes to, že se Retigo snažilo maximálně předejít zpožděním, některé speciálně konfigurované konvenktomaty se zpozdily.

Konvektomat | Retigo

Nyní to vypadá, že se firmy cla ani legislativní bariéry nijak nedotknou. Do budoucna je ještě čeká harmonizovaná certifikace produktů, ale na to je více času. Určili si priority a postupně na těchto povinnostech pracují.

Jak se shodují Aneta Halamíčková i Marcel Vičan, 90% jejich distributorů vnímá brexit pozitivně. Britové podle nich měli dříve pocit, že Velká Británie odlévá peníze pryč a nemá z toho užitek. Obecně panuje myšlenka, že se z toho země bude chvíli dostávat, ale Britové z toho nemají takové obavy, jako většina evropských zemí očekávala. Potenciál trhu je velký a firmy, které se tam budou chtít uplatnit, se novým pravidlům přizpůsobí.

Zpět na začátek

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Brexit | Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme