Růstu daní se obává přes 80 procent Čechů. Straší je krize

Češi mají výrazné obavy z toho, že stát bude muset kvůli dopadům války na Ukrajině a energetické krizi zvyšovat daně. Strach z jejich růstu má osm z deseti dotázaných Čechů.

Polovina Čechů vyjadřuje dokonce vážné obavy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, který se uskutečnil na vzorku 1000 respondentů prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Počítání daní s kalkulačkou, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Pouze pět procent respondentů si myslí, že se daně zvyšovat nebudou. Náladu mezi Čechy tedy výrazně ovlivňuje nejistota v posledních měsících.

Jen o něco méně Čechů se pak obává, že stát bude škrtat v sociálních výdajích, například dávkách. Výrazně se toho bojí necelá třetina lidí. Mírné obavy připouští stejná část populace.

Své obavy lidé vyjadřují v době, kdy výrazná část z nich tvrdí, že v souvislosti s ekonomickou krizí jim v posledních měsících poklesla životní úroveň. Její mírné zhoršení v porovnání s loňskem hlásí 27,8 procent respondentů, dalších 12,4 procenta lidí hovoří o výrazně negativní změně životního standardu. Zlepšení hlásí jen 17,3 procenta dotázaných, setrvalý stav pak 42,5 procenta respondentů.

V Česku roste počet firem, které platí vysoké daně z příjmu

Zvýšení platů přiznala necelá polovina Čechů

Letošní vlna zvyšování mezd většině lidí spíše pouze dorovnala jejich dosavadní životní standard, nebo zmírnila jeho propad. Zvýšení platů v letošním roce přiznalo 46 procent respondentů v průzkumu, na firemních benefitech si pak přilepšilo 17,6 procenta lidí.

Právě benefity v čele s příspěvky na stravování jsou přitom v době, kdy i firmy čelí dopadům krize, tou nejvýhodnější cestou, jak lidem v těžkých časech přilepšit.

„Vycházejí výhodněji, neboť až do určité částky nepodléhají zdanění a odvodům za sociální a zdravotní pojištění,“ říká ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Redakčně upravená tisková zpráva Edenred

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme