Sami držíme klíč ke zdraví, říká majitelka firmy vyrábějící doplňky ze superpotravin

Vše, co potřebujeme k pevnému zdraví, nám nadělila sama příroda. To je filozofie Soni Valové, spolumajitelky firmy Blendea, která vyrábí přírodní doplňky stravy ze „superpotravin“.

Tuzemská firma Blendea dodává na trh stoprocentní rostlinné směsi bez umělých aromat, konzervantů či ochucovadel. Podle její majitelky využívá výhradně ingredience od ověřených farmářů.

Soňa Valová (Blendea)

Češi jsou si stále více vědomi, že „klíč ke zdraví drží ve vlastních rukou,“ myslí si podnikatelka.

„S tím vším jde ruku v ruce i zvýšený zájem o superpotraviny. Blendeu jsme zakládali s cílem zlepšit lidem jejich dlouhodobé zdraví a to je stále naše hlavní meta,“ říká Valová v nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Hering na info.cz.

Bez lepku, bez laktózy, bez cukru a bez chemie, bio i vegan. Blendea se své produkty snaží vylepšovat neustále, až k dokonalosti. „S produkty si hrajeme. Vše ladíme tak dlouho, dokud nejsme spokojeni jak my – po stránce funkční a nutriční – tak naši zákazníci po stránce chuťové,“ prozrazuje spolumajitelka.

„Je to možná klišé, ale nejvíc mě motivují recenze spokojených zákazníků. Když si přečtu, že někomu náš produkt pomohl, tak mě to strašně nakopne,“ dodává.

Světlo je úžasné médium, dáváme mu život, říká podnikatelka

Co se vymýšlení nových produktů týče, čerpá mladá podnikatelka inspiraci i sama u sebe: „„Miluji jídlo a experimenty s ním. Často si sama doma namíchám nějaké nové ořechové máslo nebo chia puding, pak ho vyladím s šéfkuchaři a nutričními specialisty a následně vše testujeme se stálými zákazníky a ambasadory naší značky.“

Podnikaly maminka i teta

Původem Slovenka podniká pouze několik let (jak blahodárné jsou účinky zeleného ječmene poznala při svých cestách po Asii), od počátku dostávala cenné rady především od své rodiny. Od malička se pohybuje v podnikatelském prostředí, vlastnímu byznysu se věnovala její maminka i teta.

„Během dospívání jsem je pozorovala a brala si od nich prospěšné rady. Nejdůležitější rada, která mi utkvěla v paměti je, že se mám obklopit kvalitními lidmi. To jsou takoví, kteří sdílejí moje hodnoty a vize a ideálně ti, co mají komplementární schopnosti. Já osobně se považuji za kreativního člověka, takže jsem ráda, když je kolem mne někdo s dobrými organizačními schopnostmi a někdo více zaměřený na progres firmy,“ přiznává spolumajitelka Blendea.

Mnoho lidí si ještě dnes myslí, že je na startu podnikání nutný velký vstupní kapitál nebo specifický talent. Podle Valové ale dnes (v digitální době) může podnikat prakticky každý.

Snažte se udržet své náklady na uzdě. Pokud si něco, co je důležité pro vaše podnikání, můžete zařídit sami, udělejte to. Ušetříte

Nepotřebujete miliony, říká, stačí vám entuziasmus a jakýsi drive. Ideální je aktivně se zajímat o svoji oblast podnikání: „Důležité je i sebevzdělání, a to nejen na začátku, ale po celou dobu vaší cesty k úspěchu, v pozdější fázi důležité je být dobrým team lídrem a motivátorem.“

Ženy, které chtějí začít podnikat, by měly mít především chuť a odvahu začít. Zjistit, zda je to baví a naplňuje. „Můžete vybudovat velkou firmu, zůstat sama podnikatelkou, nebo dokonce i to, že to není nic pro vás a byla jste šťastnější, když jste byla zaměstnaná. Nejhorší je zůstat na pochybách. Říkat si, co by bylo kdyby … a ani to nezkusit,“ doplňuje Valová.

Doplňky neocení jen vegani

A co si máme představit pod superpotravinami, z nichž firma Blendea vyrábí své produkty? Jde například o borůvky a další bobulovité ovoce, zelený ječmen a další zelené potraviny (bohaté na chlorofyl a ostatní bioaktivní složky), zázvor, macu, kořen čekanky či medicinální houby.

Všechny výrobky jsou bez konzervantů a umělých barviv, rafinovaného cukru, lepku či živočišných složek. Nově jsou certifikované veganskou ochrannou známkou V-Label.

Doplňky ale neocení jen vegani „Značka Blendea vznikla s cílem podpořit zdraví lidí pomocí přírodních, rostlinných složek. Naše směsi spojují hned několik superpotravin do funkčních směsí, které pomohou podpořit trávení, imunitu, dodají více energie, podpoří mozkovou činnost či zlepšují stav vlasů a nehtů,“ popisuje Soňa Valová.

Podle Valové je pro rozvoj byznysu důležité vypořádat se se svým slabými stránkami. Sama chce v současnosti „zkrotit svůj mikromanagement“ a naučit se delegovat práci na ostatní kolegy, „když zjistíte, že jste na leccos sama“.

Jak vznikla firma Blendea a jaké chyby dělala Soňa Valová na začátku? Jaká je budoucnost firmy a značky Blendea a o co chce rozšiřovat portfolio svých výrobků? Poslechněte si celou epizodu podcastu na info.cz.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme