Saúdská Arábie zvedá dovozní cla na řadu potravin a chemikálií

Saúdská vláda zvýšila dovozní cla u řady potravin a chemikálií. Důvodem je podpora domácího zemědělství a průmyslu.

Tato změna se může dotknout i českých exportérů, zejména v oblasti potravinářství, ale také skleněných produktů či plastů a výrobků chemického průmyslu. Navýšení se týká 99 položek a pohybuje se mezi 6 a 15 %.

Ilustrační fotografie

Ze zemědělských a potravinářských produktů se jedná o řadu mořských ryb a plodů. Ze základní zeleniny byla dovozní cla zvýšena na rajčata, cibule, mrkev, okurky, lilky, papriky, okru, cukety, dále pak melouny a ovocné šťávy. V neposlední řadě také došlo ke zvýšení dovozních cel na mražená kuřata. Dále se nové sazby týkají klimatizací, minerálních a chemických produktů, plastových a skleněných produktů, hliníku a motorových vozidel.

V minulosti docházelo k sezónnímu zvýšení dovozních cel v době sklizně místních zemědělských výpěstků, avšak tentokrát se zdá, že se jedná o trvalé opatření. Poslední velké zvýšení dovozních cel přišlo v roce 2020, a to až na 575 položek celního sazebníku.

Světelný tunel nebo les ze skla. Česká svítidla září za mořem i v Arábii

U současného zvýšení se z velké části se jedná o výrobky, kde má domácí saúdský průmysl potenciál výpadek nahradit, ať již zvýšením stávající produkce (kuřecí maso, sezónní zelenina, polymery), nebo v oblastech, kde se vláda snaží stimulovat růst nových průmyslových odvětví (automobilový průmysl).

Vládní politika tak pomáhá vytvářet zajímavější prostředí pro zahraniční investice do domácí produkce, která bude mít navíc snazší přístup na ostatní trhy v regionu, zejména členských států Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC). V případě českých exportů však lze očekávat tlak na ceny.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Vojtěch Hromek, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Saúdská Arábie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme