Síkela: V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

Boston, Toronto, Chicago a Seattle. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vedl podnikatelskou misi do USA a Kanady, které se zúčastnilo téměř 70 zástupců českých společností a startupů.

Na Harvardu vystoupil ministr na téma energetické bezpečnosti, s vedením významných společností jednal o investicích v České republice a v rámci politických jednání diskutoval o prohloubení vzájemné hospodářské spolupráce. Na byznysových fórech a dalších akcích pak představil české firmy a jejich potenciál.

Chicago, USA

„Když jsem se bavil na cestě zpět s účastníky podnikatelské mise, tak jsme se jednoznačně shodli na tom, že se nejednalo pouze o největší delegaci do USA a Kanady v historii Česka, ale také o jednu z těch nejvíce úspěšných. Podařilo se nám propojit desítky firem, posunout dopředu stávající projekty a otevřít nová témata. Naše firmy a startupy mají v oblastech, jako jsou inovace, IT, kybernetická bezpečnost nebo biotechnologie co nabídnout, proto jsem rád, že je o ně jak v USA, tak Kanadě, velký zájem,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který s podnikateli během pracovní cesty navštívil Boston, Toronto, Chicago a Seattle.

Jako první v Bostonu jednal ministr s vedením společnosti Thermo Fisher o rozšíření investice v Brně, kde firma vyrábí elektronové mikroskopy a spektrometry využívané v medicíně. „Diskutovali jsme o výstavbě nové haly a vývojového centra, která může vytvořit až tisíc nových pracovních míst a posílit tak pozici Česka na světových trzích v oblasti polovodičového průmyslu a vývoje nových materiálů,“ vysvětluje Síkela, který se v Bostonu sešel také se zástupci MIT, kde probrali již fungující fond MIT Czech Republic Seed Fund, který ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR finančně podporuje spolupráci českých a amerických vědců, a další možnosti rozvoje spolupráce.

Nechyběla ani návštěva nejstarší univerzity v USA. „Na Harvardově univerzitě jsem před akademiky a studenty mluvil o tom, jak jsme se dokázali zbavit závislosti na ruských energetických surovinách. Hovořil jsem také o tom, jak Česku pomáhá spolupráce se Spojenými státy. V té je třeba pokračovat, velký potenciál vidíme v rozvoji malých a středních reaktorů, polovodičového průmyslu, baterií nebo vodíku,“ říká ministr.

„Podnikatelské mise, a především ty vedené ministrem, jsou důležité nejen z hlediska posilování našich zahraničně-obchodních vztahů, ale také pro podporu českého exportu a otevírání dveří českým firmám v zahraničí. Zkušenost nám ukazuje, že správně zacílené mise skvěle fungují i na náročných trzích jako jsou právě Spojené státy či Kanada. V neposlední řadě se objevují velmi zajímavé nápady na spolupráci vycházející z interakce velké skupiny byznysově orientovaných lidí na palubě letadla,“ dodává vrchní ředitel sekce EU a zahraničního obchodu David Müller, který má na MPO na starosti podporu exportu.

Radnice v Torontu a světelný nápis Toronto, Kanada
Toronto, Kanada

V Torontu ministr jednal s ministryní pro malé podniky provincie Ontario Ninou Tangri. Probrali podporu malých a středních podniků, možnosti rozvoje spolupráce v AI, chytré mobilitě a dalších, včetně možnosti posílení česko-kanadských ekonomických vztahů prostřednictvím obchodních misí do ČR. České firmy představily své projekty kanadským partnerům na startupové akci, která se konala v MaRS, jednom z největších a nejúspěšnějších startupových inkubátorů v Severní Americe. Ve spolupráci s agenturami CzechInvestCzechTrade se budou vytvářet programy šité na míru potřebám českých startupů, aby byla zajištěna jejich lepší podpora na severoamerickém trhu.

„Konzultace s firmami nám ukazují, že se Spojené státy dostávají do popředí zájmu českých exportérů. Také proto posílíme působnost CzechTrade v tomto teritoriu otevřením nové kanceláře v Silicon Valley, které je příležitostí právě pro startupové a vysoce inovativní firmy. Od loňského roku jsme podporou pro firmy i v texaském Austinu, a kromě těchto nových destinací se exportéři mohou obracet na zástupce CzechTrade stávající kanceláře v Chicagu a sdíleného zastoupení s agenturou CzechInvest v New Yorku a San Franciscu. Servis českým firmám poskytujeme i na sousedním vyspělém kanadském trhu prostřednictvím kanceláří v Calgary a Torontu. Synergická spolupráce s CzechInvestem velmi dobře zafungovala při podílení se na organizaci této mise, kdy obě agentury společně zajistily pitch events pro startupy v každé navštívené destinaci, na kterém se místním partnerům prezentovalo přes 20 českých startupů a vysoce inovativních firem,“ uvádí generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Program podpory českých firem v zahraniční PROPEA pokračuje i v roce 2024

„Je povzbudivé vidět, jak české firmy a startupy v oblastech inovací, IT, kybernetické bezpečnosti a biotechnologií získávají pozornost jak v USA, tak v Kanadě. Tento rostoucí zájem svědčí o síle a konkurenceschopnosti českého podnikání na mezinárodní scéně. Naše technologické a inovační kapacity oslovují zahraniční partnery a investory a otevírají nové možnosti spolupráce. Společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem jsme měli tu čest představit také potenciál českého podnikání a navázat užitečné kontakty, které budou sloužit jako základ pro další spolupráci mezi českými a severoamerickými partnery,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal.

Právě CzechInvest asistoval od svého založení u více než 270 investičních projektů z USA a Kanady za částku přes 100 miliard korun, které v Česku vytvořily téměř 50 tisíc nových pracovních pozic.

V Chicagu ministr jednal o příležitostech pro byznys, které se tam nabízí v tradičně silných oborech jako automobilový průmysl či strojírenství, ale také díky jednomu z nejlepších startupových ekosystémů v USA. Spolupráce pro české firmy se nabízí také v moderních zdravotnických technologiích či smart mobilitě. Ministr se také setkal se zástupci početné české komunity v Chicagu, s představiteli místních úřadů a institucí včetně World Business Chicago, největší místní byznysové organizace, která má na starosti lákání zahraničních investorů.

Ministr se v Chicagu sešel i se zástupci firmy onsemi. „Poprvé jsme se sešli loni v Silicon Valley. Od té doby proběhlo několik setkání v Česku a nyní i v Chicagu. Takto intenzivní spolupráce má dobrý důvod. Cílem je přivést do Česka investici, která výrazně posílí naši soběstačnost ve výrobě čipů a stane se tak jednou z nejvýznamnějších v moderní historii. Naše setkání v Chicagu nás v tomto směru opět posunulo dál,“ říká Síkela.

V Seattlu ministr jednal se zástupci společnosti AWS. Ta spolu se svou mateřskou společností Amazon patří mezi deset největších investorů v České republice. Kromě svých vlastních aktivit se společnost věnuje podpoře startupů a rozvoji dovedností v oblasti cloudových služeb a AI. „Náš společný zájem podpory malých a středních podniků jsme stvrdili již minulý rok podpisem memoranda. Při jednání s viceprezidentem AWS Michaelem Punkem jsme tak již mohli jednat o nových projektech spolupráce v Česku,“ dodává Síkela.

Doporučujeme