Sledování obsazenosti covidových lůžek: Centrálně a online

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) a jeho univerzitní start-up TRIX Connections vyvíjejí zavedení nového interaktivního systému, který bude v online prostředí sledovat obsazenost lůžek pro pacienty s covidem-19.

Ještě tento týden by mělo dojít k pilotnímu testování, jež proběhne ve Fakultní nemocnici v Ostravě a v součinnosti s Moravskoslezským krajem. Pokud se dle očekávání osvědčí funkčnost nové metody, měl by být systém vzápětí zaveden do všech nemocnic v regionu.

Moravskoslezský kraj je aktuálně jedním z nejméně postižených českých regionů. V tamních nemocnicích je na JIP a ARO k 30. říjnu volných ještě 58 procent lůžek s umělou plicní ventilací. I tak zmíněný interaktivní systém výrazně usnadní zdravotnickým zařízením práci.

„Nemocnice jsou extrémně zatížené tím, že musejí co hodinu reportovat ministerstvu změnu stavu obsazenosti intenzivních lůžek. Je již nějakou dobu zřejmé, že systém, který by dokázal propojit roztříštěné a různě lokalizované systémy v jednotlivých nemocnicích, je více než potřeba, “ upozorňuje vedoucí projektové kanceláře CIIRC ČVUT Vít Dočkal.

Pojďme to sjednotit

Každá z nemocnic dnes obsazenost lůžek eviduje jiným způsobem, centralizace systému evidenci zefektivní.

Na implementaci nového řešení se podílí také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ta má přímo v nemocnicích nasadit své studenty, kteří budou spolupracovat při zavádění systému.

Sám Dočkal si pochvaluje jednoduchost systému, který může být poměrně snadno nasazen celoplošně po České republice. „Dokáže sledovat v reálném čase, jaká je naplněnost jednotlivých typů lůžek – ARO, JIP, standard a případně následné péče – a kolik kapacit zbývá. Připraví takové reporty v reálném čase, aby záchranka věděla, kde jsou volná místa, a kraje, představitelé vedení nemocnic i ministerstva mohli rozhodovat o opatřeních,“ doplňuje Dočkal.

Strategický cíl

Koordinátor inovační strategie České republiky Robin Čumpelík k tomu uvedl, že v rámci krizového řízení je v současnosti třeba zavést především centrální přehled o počtu jednotlivých typů lůžek.

„Když tahle data budeme mít, tak jsou poměrně jednoduše převeditelná třeba pomocí aplikace Záchranka do sanitních vozů, aby při převozu pacientů posádky věděly, kam mají jet,“ dodává. Online monitorování stavů lůžek je podle něj nyní přímo strategickým cílem.

Takových projektů je nyní k dispozici více. „Jsou to většinou věci, které začaly vznikat v prvním nouzovém stavu na jaře a teď se ukazuje, že je potřebujeme. I když to vypadalo, že situace je klidnější, vývojové týmy na univerzitách na nich pracovaly a chtěly ty projekty dotáhnout do konce.“

• Témata: Koronavirus

Doporučujeme