Slováci našli v Maďarsku daňový ráj

Stovky slovenských firem se stěhují do Maďarska. Důvod je jediný: nízké daně.



„Nejnižší daně z příjmů právnických osob v celé Evropské unii platí právě v Maďarsku. Poslední dobou se stává populární destinací pro slovenské, ale i české firmy,“ říká právník Jiří Koukal.

Zatímco na Slovensku odvedou firmy do státní kasy 21 procent za svých zisků, v zemi za Dunajem je korporátní daň pouze devět procent. Pro zástupce podniků silné lákadlo.

Před několika lety proudily houfně podniky s maďarskými statutáry na Slovensko, dnes se karta obrací a zdá se, že za misí u nás udělali Maďaři tečku, shrnuje trefně server noviny.sk. SR má sice stále před Maďarskem ekonomický náskok, vstřícné podmínky pro podnikání na jih od Dunaje ale hrají zásadní roli.

„Právě onen rozdíl – na lokální poměry velmi vysoká sazba daně z příjmů u nás versus nejnižší sazba v Evropě v Maďarsku – vytváří pro většinu slovenských podnikatelů zajímavou motivaci,“ řekl serveru ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

„Nejčastěji se stěhují malé společnosti, respektive ty, které nejsou významnými plátci daně na Slovensku,“ doplňuje daňová expertka Alica Orda Moravcová

Zabraňme exodu

Podle televize Joj je pro slovenské podnikatele atraktivní i nižší byrokratická zátěž a další výhody. K jižním sousedům loni přesunulo své sídlo 600 tamních podniků. Jen za první čtvrtletí roku 2019 je následovaly další dvě stovky společností. A počet zástupců byznysu, kteří dávají Slovensku vale, poroste podle analytiků ještě rychleji.

Mezi zmíněnými subjekty dominují společnosti zabývající se administrativou, reklamou, účetnictvím a také stavební firmy –, a to zejména z Nitranského, Bratislavského a Banskobystrického kraje. Aktuálně je v Maďarsku registrováno deset tisíc slovenských firem.

Podle Oravcové by se ale podnikatelé neměli nechat oslnit jen nízkou korporátní daní. „Neměli by zapomínat na další náklady. V Maďarsku firmy samozřejmě neplatí jen daň z příjmů právnických osob, ale odvádějí se další daně do rozpočtů, například do obcí či krajů,“ připomíná Alica Orda Oravcová.

9 % je nejnižší sazba daně z příjmů právnických osob v EU

Jako tradičně vytáhli do boje za práva Slováků tamní národovci. Slovenská národní strana chce byznys udržet doma a slibuje, že prosadí snížení firemních daní z příjmů z 21 na 15 procent.

Nechceme-li riskovat masový exodus, musíme rychle konat, zní z úst slovenských politiků. Slovenská republika má navíc jednu z nejvyšších daňových zátěží mezi státy střední a východní Evropy.

„Nemůžeme přešlapovat na místě, ale musíme podnikatelům nabídnout reálné zlepšení. Samotná snížená daňová sazba ovšem automaticky ze Slovenska ráj pro podnikatele neudělá,“ upozorňuje analytik INESS Martin Vlachynský.

Přestože odliv slovenského byznysu do Maďarska poslední dobou sílí, nejde o žádnou o novinku. „Dlouhodobě označujeme sousední Maďarsko za jakýsi novodobý daňový ráj, a i když byl zpočátku postupný a nenápadný, začal odliv slovenských firem do této země už před devíti lety,“ připomíná analytička Petra Štěpánová ze společnosti Bisnode.

Nebezpečná závislost

Ekonomiky Slovenska i ČR jsou silně závislé na automobilovém průmyslu a na exportu zboží do Německa. Zpomalení německé ekonomiky se tak přelévá i na východ. Podle odborníků ekonomický růst v obou zemích brzdí i korupce a zvyšování minimální mzdy. Slovensko na hlavu vyrábí nejvíce aut na světě, proto je ekonomika extrémně závislá na celosvětové poptávce. „Investoři slovenské ekonomice nevěří,“ říká viceprezident německo-slovenské obchodní komory Norbert Halt. Zhruba třetina komorou oslovených firem počítá s tím, že se letos jejich výsledky zhorší.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme