Soutěž CEE Startup Voucher 2023 ovládl slovenský projekt na výrobu zdravějšího cukru

Vítězem třetího ročníku mezinárodní soutěže CEE Startup Voucher se stal slovenský sweetACTIVE společnosti BFT. Projekt mění tradiční způsob zpracování cukrové řepy tak, aby zachoval biologicky aktivní látky, jež mohou přispět ke snižovaní obsahu cukru v potravinách.

Zároveň přináší konzumentům zdravotní benefity za porovnatelnou cenu jako při použití běžného cukru. Zákazník si tak vychutná přirozenou sladkou chuť bez zvyšovaní rizika negativních dopadů cukru na své zdraví.

Zlatý voucher převzal CEO společnosti BFT Boris Žitný | MSIC

„O vítězství v letošním ročníku soutěže se rozhodlo zabojovat 95 startupů z 23 zemí. Šlo o tematicky velmi pestré projekty, které reflektují potřeby trhu v nejrůznějších oblastech, ať už ve vzdělávání, zdraví, logistice nebo třeba IT. Za každým z nich je vidět obrovský kus práce, vybrat top desítku byl tak opravdu nelehký úkol. Během finálového kola pak už bylo jen na soutěžících, kdo nejlépe obstojí před porotou a diváky,“ přiblížila průběh soutěže její organizátorka Adéla Píchová z Moravskoslezského inovačního centra (MSIC).

Ve hře bylo mnoho – možnost zviditelnit se před potenciálními investory a zákazníky, získat finanční cenu, kontakty na odborníky v mezinárodním měřítku, zpětnou vazbu a také služby ekosystému přizpůsobené pro další růst podnikaní.

CEE Startup Voucher 2023, finanční výhru ve výši 20 tisíc eur a cenu veřejnosti získala firma BFT za startupový projekt sweetACTIVE. Ocenění převzali z rukou ředitelky společnosti Science Bridge Martyny Scibiorek. „Víťazstvo sme nečakali, ale dúfali sme, že by mohlo byť, robili sme na tom niekoľko rokov. Dokážeme pravdepodobne reálne vstúpiť na trh v budúcich dvoch alebo troch rokoch a každá takáto cena, a nielen finanční, ale i nefinanční možnosti nás posúvajú ďalej k tomuto cieli,“ uvedl Boris Žitný, zakladatel a ředitel BFT.

Na druhém místě skončil slovenský startup SPEAR Hydro se svou plovoucí elektrárnou, mimořádně šetrnou k životnímu prostředí. Stříbrný voucher v hodnotě 12 tisíc eur jim předal ředitel žilinského inovačního centra INOVIA Vlasto Kocián.

Jako třetí se umístil projekt pro ulehčení práce se zákaznickou zkušeností Out of Dark českého podnikatele Miroslava Uďana. Tento úspěch mu vynesl odměnu ve výši 8 tisíc eur a gratulaci předávající náměstkyně primátora města Ostravy Andrey Hoffmannové.

Program Caelestinus: Český startup míří do prestižní americké Mayo Clinic

Za organizací soutěže CEE Startup Voucher stojí členové mezinárodní sítě CEE Startup Network. Ta vznikla před dvěma lety z iniciativy Moravskoslezského inovačního centra ve spolupráci s žilinským centrem INOVIA s cílem získat silnější pozici na evropské startupové scéně a upřímit pozornost firem, investorů i politiků na menší ekosystémy. Aktéři z příhraničních regionů Česka, Polska a Slovenska tak společně dokazují, že i mimo hlavní města mohou vznikat inovativní nápady, které dokážou měnit svět.

„Spolupráce mezi startupy, korporacemi a regiony je velmi důležitá. V CEE Startup Network se proto snažíme vytvářet podmínky, které usnadní její rozvoj a napomůžou nám vybudovat mezinárodně konkurenceschopné startupové prostředí,“ uvedla členka představenstva MSIC Adéla Hradilová, která akci uváděla v moderátorském tandemu s expertem na inovace Ivanem Filusem.

Finále soutěže proběhlo koncem listopadu v ostravském City Campusu v rámci významné mezinárodní akce Unique Summit Ostrava 2023. Na místě se setkali startupisté, podnikatelé a zástupci municipalit, aby se vzájemně inspirovali a nasdíleli si nové poznatky v oblasti inovačního ekosystému a podnikání. Unique Summit vznikl v roce 2018 jako globální iniciativa hnutí Global StartupCities. Dnes propojuje 18 měst napříč celým světem za účelem podpory podnikání a rozvoje startupů.

Finalisté Startup Voucheru:

BarterMe (CZ) – platforma, která propojuje značky s influncery a zjednodušuje jejich spolupráci. 

Edumus (EST) – vzdělávací online platforma, která pomáhá studentům zábavnou formou získávat dovednosti, které potřebují k úspěchu v dnešním světě a budoucí kariéře. 

Flourish (MNE) – mobilní aplikace umožňující uživateli dozvědět se více o své sociální a emoční inteligenci prostřednictvím interaktivních, plně personalizovaných her.   

Obortech (EST) – logistický hub založený na databázi blockchain a IoT, který poskytuje aktérům jednoduché řešení typu vše v jednom pro digitalizaci a sledování celého dodavatelského řetězce.  

Out of Dark (CZ) – projekt Out of Dark pomůže firmám s monitorováním a vyhodnocováním cesty zákazníka skrz jejich produkt v jednoduchém a přehledném prostředí za využití umělé inteligence. 

Sommify.AI (FIN) – startup, který usnadňuje zákazníkům výběr vhodného vína prostřednictvím chatu ve vyskakovacím okně v aplikaci nebo na webových stránkách prodejce.   

SPEAR Hydro (SK) – první plovoucí elektrárna svého druhu, která poskytuje čistou a stabilní elektřinu využitím přirozeného toku řek. Díky unikátní technologii je mimořádně šetrná k životnímu prostředí.  

Spendbase (UA) – nástroj umožňující firmám získat kontrolu nad svými financemi díky správě veškerých výdajů za software na jednom místě a přidruženým funkcionalitám. 

sweetACTIVE (SK) – skupina produktů založená na nové inovativní technologii na zpracování cukrové řepy. Výrobní proces se zaměřuje na ochranu aktivních látek, které mohou zlepšit zdravotní dopady na konzumenty z nadspotřeby cukru v potravinách a přispět tak ke snižovaní rizika výskytu civilizačních chorob. 

ZeroCactus (SK) – no-code platforma využívající pokročilou AI technologii v kombinaci s lidským faktorem za účelem usnadnit firmám růst i bez znalosti programování, a to na základě kódování na míru. 

Vítězové 2023:

1. místo Startup Voucher: sweetACTIVE
2. místo Startup Voucher: SPEARhydro
3. místo Startup Voucher: Out of Dark

Cena veřejnosti: sweetACTIVE

Zdroj: Moravskoslezské inovační centrum (MSIC)

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme