Spotřebu energií sledujete v reálném čase. Řešení BeiT se objevuje ve stále více bytech

Digitalizovat veškeré procesy spojené se správou budov na jedné platformě – to je snaha českého startupu BeiT. Doposud si jeho řešení, které zahrnuje systém IoT rádiových modulů i mobilní aplikaci, pořídily správcovské firmy a majitelé budov, kteří spravují přes 130 tisíc bytů.

Zmíněný počet bytů představuje asi šest procent českého bytového fondu. Platforma může ušetřit obyvatelům bytů nemalé peníze.

Aplikace BeiT ukazuje spotřebu na mobilu v reálném čase

Platforma, s jejíž pomocí lze mimo jiné sledovat spotřebu energií v reálném čase z mobilního telefonu, má potenciál ušetřit obyvatelům bytů až 30 % nákladů spojených s jejich domovem.

Správa budov? S BeiT efektivní a transparentní

„Správa budov se od 70. let minulého století nijak nezměnila. Veškeré procesy spojené s vaším domovem dnes drtivá většina firem a SVJ provádí po celé Evropě manuálně, neefektivně a netransparentně. Například částku, kterou zaplatíte za spotřebu energií, se dozvíte jednou ročně z papírové účtenky. Proto jsme vyvinuli řešení, které plně digitalizuje všechny části správy budovy a umožňuje, aby správcovské společnosti poskytovaly svým klientům lepší služby a obyvatelé měli o svém domově maximální přehled,“ říká Miro Hachlinec, zakladatel a CEO BeiT.

Automatický odečet spotřeby energií v reálném čase, propojení s ceníky dodavatelů, komunikační nástroj pro řešení havárií i hlasování o důležitých návrzích – to jsou příklady služeb, které dnes správcovské firmy a SVJ běžně řeší pomocí papíru a tužky.

BeiT je plně digitalizuje a přenáší do podoby softwaru a systému IoT technologií. Například data o spotřebě řešení sbírá prostřednictvím rádiových modulů a v hodinových intervalech odesílá na cloudovou platformu. Obyvatelé bytových domů mohou využívat mobilní aplikaci, která jim umožňuje tyto údaje sledovat v reálném čase a online komunikovat o všech důležitých procesech. A svým způsobem je tak nutí šetřit.

Můžete ušetřit až desítky procent nákladů, ukazuje studie

„Podle studie na Univerzitě v Nice má neustálý přehled o spotřebě potenciál ušetřit obyvateli až 30 procent nákladů spojených s domácností, což rozhodně není malé číslo. Obyvatel se totiž o své spotřebě dozví do hodiny, stejně tak kde v domácnosti vznikla. Díky tomu může na případné výkyvy okamžitě reagovat a například tak včas odhalit poruchu,“ vysvětluje Hanh Bui Thuy, produktová ředitelka BeiT, která řídí vývoj technologického řešení.

Výdaje na bydlení i energie můžete mít pod kontrolou denně a online

Od února 2024 mohou obyvatelé bytových domů využívat novou generaci mobilní aplikace, kterou BeiT u svých klientů spustil.

„Novou verzi aplikace si od spuštění stáhlo u některých klientů více než 70 % obyvatel, a to napříč všemi věkovými kategoriemi i stářím budov. Reakce jsou mimořádně pozitivní – lidé oceňují přehlednost, dostupnost a transparentnost všech důležitých informací o svém bydlení, zejména kontrolu svých nákladů i společných výdajů SVJ,“ dodává Hachlinec.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme