Start-up se na trhu ujal, studentka ho bude dál rozvíjet

Start-up, který vznikl při studiu na Mendelově univerzitě v Brně, se úspěšně posouvá do světa. Systém na funkční evidenci ovčích a kozích stád FESTADA vstupuje od března na slovenský trh.

Studentka pátého ročníku Agronomické fakulty Dominika Sokolová, která v minulosti uspěla v prvním ročníku soutěže O nejlepší podnikatelský plán MENDELU, chce dokázat, že chov ovcí a koz není jen okrajová záležitost, ale odvětví, které by se mělo podporovat a vytáhnout ze stínu velkých hospodářských zvířat.

Dominika Sokolová, FESTADA | MENDELU

Dominika Sokolová se evidenci stád věnovala už ve své bakalářské práci. Nyní je v pátém ročníku oboru zootechnika a z jejího nápadu se stal seriózní podnikatelský plán. Za sebou má i stáž v Silicon Valley. Program v USA byl zaměřený na businessové dovednosti pro start-upy.

„Z USA jsme si přinesli zejména pohled na mezinárodní podnikání, mnoho strategických kontaktů, motivaci k celosvětové expanzi a chuť na projektu ještě usilovněji pracovat,“ uvedla Sokolová.

Více o startupu FESTADA si přečtěte v článku Startup Festada pomáhá farmářům udržovat přehled o jejich stádech

Po návratu z USA FESTADA uzavřela výhradní spolupráci se slovenským Svazem chovatelů ovcí a koz. Pro slovenský trh bylo nutné aplikaci upravit a testovat s tím, že od března bude přístupná všem chovatelům.

„Celkově máme v aplikaci již tisíce zvířat, desítky chovatelů a v rámci dokončování testování jsme ladili k dokonalosti i ty nejmenší detaily. Po ustálení na slovenském trhu chystáme expanzi do dalších zemí, s čímž nám částečně pomáhá také agentura CzechTrade,“ uvedla Sokolová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA | Foto: Festada

Aplikace v současné době nabízí využití v rámci dvou licenčních balíčků, a to základní a každodenní péče. Kromě základního přehledu zvířat souhrnně i individuálně je doplněná o problematiku reprodukce, kde si chovatel může sám vytvořit připouštěcí plány, krycí listy i vyhodnocení. „Výpočet koeficientu příbuznosti a automatická tvorba rodokmenů zamezují inbreedingu a podporují také welfare zvířat,“ uvedla Sokolová.

Důležitou částí je také možnost vytvoření podúčtu, který slouží k procházení vybraných dat a může být použit např. pro účely dálkového přístupu veterináře, který se tak k informacím o zvířatech včetně jejich fotografií dostane bez nutnosti fyzické přítomnosti na farmě a bez dlouhého vyhledávání záznamů.

Aplikace FESTADA však umí mnoho dalších funkcí jako je výpočet porodu, přehled stáda či čtení ušních známek přes fotoaparát v telefonu. Ze všech nahraných dat umí vytvořit přehledné grafy a poskytnout tak chovateli souhrnné či průřezové informace o stádu.

Ilustrační fotografie | Festada

Cílem studentky je mimo jiné prosadit se v mezinárodní databázi OSN pro české exportující firmy. FESTADA pracuje na projektech v tuzemsku, přislíbenou má spolupráci v Kanadě, Rusku, Německu, Francii, Chorvatsku, Řecku, Paraguayi nebo Argentině.

„Výhledově se chceme dostat do dalších zemí, pravidelně se účastnit českých i zahraničních zemědělských veletrhů a neustále zlepšovat naši aplikaci. Stále si pohrávám i s myšlenkou rozšíření evidence na ostatní hospodářská zvířata, všechno má ale svůj čas,“ dodala Sokolová.

Redakčně upravená tisková zpráva Mendelovy univerzity v Brně

Doporučujeme